Pár tipp a költséghatékonyság jegyében – tudományos alapokon.

Az egérpadként funkcionáló tányéralátét vagy az online meetingekhez bekészített „S.O.S. zakó” is ismerős lehet, ha home office-ban dolgozol. A COVID–19 miatt többek között ahhoz is hozzá kellett szoknunk, hogy az otthoni munkavégzés immár nem ritka jelenség. Nem csak néhány munkakörben alkalmazzák, és nem is feltétlenül csak egy-két napot a héten. Otthoni irodánknak megfelelő helyet találni viszont nem könnyű feladat. Először is ott van a helyhiány, ha épp nincs kéznél egy használaton kívüli szoba, másrész nyilván azt szeretnénk, ha kényelmes, nyugodt, inspiráló környezetben dolgozhatnánk. Ezt pedig valljuk be, legtöbbször nem egyszerű megteremteni.

Korábban már írtunk arról, hogyan csináljuk jól a home office munkavégzést, de most mutatunk néhány tippet arra, hogyan alakítsuk ki az otthoni irodánkat a tudomány segítségével úgy, hogy az ne csak minél kellemesebb legyen, de még a hatékonyságunkat is növelje. És persze ne kelljen hozzá sokat költeni.

Engedd be a fényt!

Megéri egy kicsit átrendezni pár bútort, hogy minél több természetes fényhez jussunk. A napfény ugyanis csökkenti a depressziót, növeli az energiaszintet, javítja a hangulatot, az éberséget és a termelékenységet is. A Felderman Keatinge & Associates tervezőiroda két vezetője az Online MBA-nek mesélte, hogy a fény előnyös hatásai miatt az általuk tervezett irodákban például brutális mennyiségű üveget használnak a gipszkarton falak helyett.

Ugyanakkor a mesterséges fénynek is van jelentősége. A témában folytatott tanulmányok szerint a 17 000 Kelvin fényerejű, kékes színhőmérsékletű izzók növelik a munkateljesítményt. Támogatják a vitalitást és az éberséget, miközben csökkentik a fáradtságot. A Greenwichi Egyetem kutatói például arról számoltak be, hogy azok a munkavállalók, akik hideg fény mellett dolgoztak, boldogabbnak, éberebbnek voltak, és kevésbé fáradt el a szemük.

A növények ereje

Nem szabad alábecsülni néhány virág vagy zöld leveles növény hatását, ugyanis képesek növelni a produktivitást (és hát a levegőt is tisztábbá varázsolhatják). Sőt, a tudomány szerint a nagyobb zöldfelület csökkenti a stresszt és kreatívabbá is tesz. Ron Radu, a beltéri növények telepítésével foglalkozó Léon & George társalapítója mesélte a Business News Dailynek, hogy ha sok növény van a munkaterület körül, akkor tisztább a levegő és motiváltabbak, energikusabbak a dolgozók. Szóval elő a csodás virágokkal és más zöldekkel! Hisz amellett, hogy növelik a komfortérzetet, tudományosan bizonyítottan jótékony hatással lesz a munkánkra.

Rend a lelke mindennek

Az íróasztalon vagy a munkatérben lévő fölösleges dolgok elvonják a figyelmet. Ha folyton azon gondolkozol, hogy mit kéne kitakarítani vagy elpakolni, az valószínűleg nem tesz jót a produktivitásnak. A Psychology Today szerint a Frank Lloyd Wright által tervezett lakótereket érdemes szem előtt tartani, hogy a körülöttünk lévő dolgok ne zavarjanak a koncentrációban. Ennek tudományosan fogalmazva az a célja, hogy csak „mérsékelt komplexitás” legyen a térben, ahol dolgozunk. Magyarán mondva látható helyre csak az a néhány tárgy kerüljön, ami tényleg nagyon fontos számunkra, a többit pedig rejtsük el a fiókban. És ugyanez vonatkozik a digitális munkatérre is.

Egy személyre szabott ergonomikus asztalokat készítő vállalat igazgatója és társalapítója, Jamie Fertsch például minden nap kitakarítja vagy rendbe teszi a saját irodáját. Azt is elmondta a Business News Daily-nek, hogy számára nagy segítség az is, hogy a tennivalók listáját is folyamatosan rendszerezi, a nap végén pedig összegzi, mit kell a következő nap elvégeznie.

Az illat hatásosabb, mint gondolnánk

Az aromaterápia talán nem a legelső, ami eszünkbe jut a termelékenység fokozásakor, pedig lehet, hogy annak kéne lennie. Leginkább ugyanis a szaglás képes befolyásolni az agyi tevékenységet. Beverley Hawkins, a vancouveri West Coast Institute of Aromatherapy tulajdonosa elmondta az Enterpreneur-nek, hogy „ez az egyik oka annak, hogy oly gyakran valami, amit megszagolunk, emlékeket vált ki, vagy emlékeztet minket valamire vagy valakire.” Ráadásul játszhatunk is a hatásokkal, hisz a különböző illóolajok más és más előnyökkel rendelkeznek. A legjobb pedig az, hogy csak egy tál vízre vagy valamilyen párologtatóra, és persze magára az illóolajra van szükségünk a hatás eléréséhez.

Tökéletes reggeli felpörgető például a rozmaring, hisz amellett, hogy memóriamegőrző, felveszi a harcot a fizikai kimerültség, a fejfájás és a szellemi fáradtság ellen. A fahéj és a borsmenta pedig nagyon hatásos, mikor erősen kell koncentrálni. Ha viszont egy kis feszültség-levezetés szükséges, a legjobb választás a levendula vagy a jázmin. Mindkettő képes arra, hogy az érzelmi stresszt szabályozza. A levendula inkább oldja a feszültséget, a jázmin pedig az optimizmus és az újjáéledő energia érzését kelti.  Három az egyben megoldás lehet a citrom, ami elősegíti a koncentrációt, de nyugtató és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Játsszunk a színekkel!

Az elektromágneses spektrum részeként, a szín – ami a legtisztább formájában energia –, egy olyan hullámhossz, amelynek saját mágneses frekvenciája van. Ennélfogva hatással van az agy neurológiai pályáira és biokémiai reakciót hozhat létre. Sőt már azt is tudjuk Dr. Robert Gerard úttörő kutatásainak köszönhetően, hogy mivel minden színnek egyedi a hullámhossza, a különböző színek más-más módon hatnak a testünkre és az agyunkra. 

A koncentráció támogatására például a legjobb a zöld. Az ok nagyon egyszerű: a természetre emlékeztet minket, és a hosszan tartó összpontosítást is lehetővé teszi. Bár a piros is stimuláló, túl izgató, és inkább csak rövid távon működik. A narancs barátságos és hangulatjavító szín, ami elősegíti a kényelmet és javítja az idegi működést. A nyugtató és pihentető kéket pedig leginkább olyan tanulási helyzetekben érdemes használni, amelyek nagy kihívást jelentenek. Nem feltétlenül kell az otthoni irodánk falát átfesteni, az is elég, ha a kívánt hatást adó színekkel vesszük körbe magunkat. Például egy zöld plakáttal, kék asztalvédővel vagy naracssárga pokróccal.

Kiemelt kép: Getty Images