Javítsuk közérzetünket, kényeztessük önmagunkat. Az illóolajok hangulatjavító, bőrmegújító és bőrnyugtató vagy -kiegyensúlyozó tulajdonságainak egész évben hasznát vehetjük. #elofizetoitartalom

Rohanó életmódunk, a bennünket érő stresszhatások egyre inkább arra késztetnek, hogy a szépségápolás során javítsuk közérzetünket, kényeztessük önmagunkat.

Ebben nagy segítségünkre lehet az aromaterápia több ezer éves múltra visszatekintő tudománya. Az illóolajok hangulatjavító, bőrmegújító és bőrnyugtató vagy -kiegyensúlyozó tulajdonságainak egész évben hasznát vehetjük kozmetikai rutinunkban, de akár testi, lelki és mentális egészségünk megőrzésében is.   

Hogy megértsük, mekkora kincs rejlik ezekben az apró üvegcsékben, érdemes kicsit jobban górcső alá vennünk nem csak őket, hanem az orrunkat is.

Minden szinten hat

Szaglásunk közvetlen kapcsolatban áll idegrendszerünkkel, így az illatok, szagok azonnal hatnak lelkiállapotunkra. „Láthatatlanul” jutnak el agyunk legősibb részébe, az érzelmekért felelős limbikus rendszerbe, jelentős befolyást gyakorolva érzéseinkre, közérzetünkre, viselkedésünkre.

Az illóolajok a növények esszenciái, valóságos mini kémiai laboratóriumok: a növény minden erejét és a benne tárolt információt, vegyületek sokaságát koncentráltan hordozzák. Növénytől függően többféle vegyület mutatható ki bennük, s ezek bőrünkre, szervezetünkre és idegrendszerünkre egyaránt hatást gyakorolnak. Amikor szépségápolási rutinunkba építjük be őket, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak bőrünk minőségén, hanem közérzetünkön is jelentősen javítunk. Legyen szó egy akár saját magunk által készített testápoló keverékről vagy illóolajokkal kiegészített kozmetikumok rendszeres napi használatáról.

Akár a jó bor

Az illóolaj minősége (kémiai összetétele) és ebből következően az ára attól is függ, honnan származik, ott milyen a termőtalaj, és mennyit süt a nap. Ahol kevésbé kedvezőek a körülmények, ott gyengébb az illóolaj minősége. A származási hely sokszor árulkodó – terápiás szempontból nézve a legjobb levendula Franciaországból, a legjobb rózsa szintén onnan, illetve Bulgáriából érkezik, a legjobb citrom Olaszországból. Az árat nagyban befolyásolja az is, hogy a növényből mekkora mennyiségre van szükség adott mennyiségű illóolaj kinyeréséhez: egy liter damaszkuszi rózsa illóolajának előállításához 3500-4000 kg rózsaszirom szükséges, míg az eukaliptusz esetében 50 kg növényből kapunk ugyanennyit. (Emellett a virágokat kézzel szedik, ami szintén emeli az árat.)

Menjünk az orrunk után

Hogyan ismerhetjük fel a minőségi illóolajat? Ha saját keverékeket szeretnénk készíteni, mindenképp érdemes kicsit jobban elmerülnünk az illatokban, mert abból is kiderül a minőség. Ahogy egy nemesebb bor megkóstolása után is meg tudjuk különböztetni az ugyanazon szőlőfajtából készült gyengébb minőségű variációkat, nincs ez másképp az illóolajoknál sem. Először ismerjük meg a megbízható, terápiás minőséget forgalmazó márkákéit – ezek illata jóval teltebb, intenzívebb, „igazibb”, orrunk érezni fogja, ha mással van dolgunk.

Illatos tavaszi testradír

  • 5 csepp zsályaillóolaj
  • 4 csepp cédrusillóolaj
  • 3 csepp ciprusillóolaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál tengeri só

Keverjük össze ezt a megújító, vitalizáló, pezsdítő és méregtelenítő keveréket egy tálkában, s a zuhany alatt tetőtől talpig finoman dörzsöljük át vele a bőrünket, majd alaposan mossuk le. Bőrünk selymes tapintású, illatos és ragyogó lesz!

Gurics Krisztina

Fotó: Pexels