A pandémia kirobbanásakor világszerte emberek milliói kezdtek otthonról dolgozni – vannak, akik azóta is home office-ban maradtak. De mit tehetünk annak érdekében, hogy minél jobban menjen otthonról a munka? Nézzük, hogyan tehetjük minél inkább HO-kompatibilissé otthonunkat!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Az otthoni munkavégzés számos előnyét az elmúlt két év során azok is megtapasztalhatták, akik évtizedeken keresztül ingáztak minden nap oda-vissza munkahelyük és otthonuk között. A home office-nak nem csak az az előnye, hogy lazíthatunk a szigorú öltözködési szabályokon, hanem az étkezések és a testmozgás is tervezhetőbbé vált, ráadásul a (tömeg)közlekedésen megspórolt pénz, pszichés teher és idő is jelentős. 

Az utóbbi időszakban újonnan felszabadult időnkkel ráadásul jobban takarékoskodhatunk, ügyesebben zsonglőrködhetünk; elhalványultak a korábbi, éles határvonalak a hétköznapok és a hétvégék között – például a házimunka és a magánélet szempontjából. Kedd délelőtt elindíthatjuk a mosást, szerda délután levihetjük sétálni a kutyát, péntek reggel a napfényes kertben, erkélyen, vagy nyitott ablaknál kávézhatunk (alkalomadtán akár partnerünk társaságában) a munkahelyi büfé LED lámpás, ablaktalan szobája helyett.

A családok számára még több pozitív hatása van a szülők otthonmaradásának; együtt reggelizhetnek, sportolhatnak gyermekeikkel, segíthetnek a házi feladatban, zavartalanabbul, rugalmasabban telefonálhatnak az idősödő rokonokkal (akár az esetleges orvosi vizsgálatok részleteiről is).

Annak érdekében azonban, hogy minél inkább kihasználhassuk a megváltozott munkakörülményeinkből adódó előnyöket, érdemes megalkotni új berendezkedésünk nekünk szabadságot biztosító kereteit.

A szabályok felszabadítanak!

Használjuk ki, hogy a home office-nak köszönhetően több időnk és figyelmünk jut egészségünkre és stabil napirendünk megtartására!

Az egyik legfontosabb, amit jólétünkért tehetünk, hogy kihasználjuk a természetes napfényhez való könnyebb hozzáférésünket! Ha tehetjük, munkavégzés közben óránként tartsunk rövid (5-10 perces) szünetet a szabad levegőn! Töltekezzünk fel napfénnyel – ezt ugyanis testünk és lelkünk egyaránt meghálálja. A természetes fény rendkívüli hatással van mentális egészségünkre és hangulatunkra (a szezonális depresszióról itt írtunk), segít, hogy motiváltabbak legyünk.

Pihenőink alkalmával nyújtózzunk nagyokat, végezzünk légzőgyakorlatokat a friss levegőn! Ezáltal nem csak jobban érezzük majd magunkat a nap további részében, hanem növeljük kreativitásunkat és hatékonyságunkat (úgyhogy semmiképpen sem vehető szimpla „lustálkodásnak” ez a mindössze pár percet igénylő energiafröccs)!

Elkalandozás ellen

Maradjunk azonban az arany középúton; bármennyire is nehéz megállni, ne kezdjünk el például munkaidőben virágot ültetni, és ne mélázzunk el az utcai lomtalanítás páratlan eseményein! Ennek biztosítására érdemes nem csak viselkedésünket, hanem otthonunkat is finomhangolni. 

Mentális egészségünknek jót tesz, ha lehetőségeinkhez mérten külön munkasarkot, vagy munkaszobát hozunk létre otthonunkban. A magán és a dolgozói én így nem csak gondolatban, hanem térben is elkülönül egymástól, ezáltal pedig koncentráltabbak maradunk feladatvégzés közben – de a napi nyolc óra elteltével, a munkaszoba ajtajának rituális kulcsra zárása után magánéletünkben is jobban „jelen lehetünk”.

Az elkülönített, otthoni munkaállomás megalkotásával (vagy ha már korábban kialakítottunk ilyet, annak a helyiségnek az újrabútorozásával, újradekorálásával) egyszerre növelhetjük hatékonyságunkat és óvhatjuk egészségünket. Ruházzunk be a hiányzó munkaeszközökre, ergonomikus munkaasztalra, gerincünket kímélő székre, és biztosítsuk a megfelelő fénymennyiséget szemünk védelmének érdekében! Amennyiben éppen átalakítás előtt állunk, érdemes olyan nyílászárókat vásárolni, amelyek miközben elegendő fényt juttatnak szobánkba, az ottani zajszintet is csökkentik – ablakok esetében ügyeljünk a hő- és zajszigetelés mellett a megfelelő elhelyezésre, szellőztetésekkor ne kelljen átrendezni az egész szobát!

Népszerű elképzelés, hogy a dolgozószoba helye a padlástérben van. Az emelet ilyen célú átalakítása valóban ésszerű, azonban külön odafigyelést igényel a falak dőlésszöge miatt; a dekorációt tekintve képek helyett ezekre a felületekre érdemes polcot szerelni, vagy oxigéntermelő növényt akasztani. Továbbá egy megfelelő tetőtéri ablakkal akár kétszer annyi természetes fényt engedhetünk életterünkbe, mint az azonos méretű függőleges ablakok által – mindez pedig nem csak nyitottabbá és barátságosabbá teszi szobánkat, hanem azt az illúziót is kelti, hogy az nagyobb és tágasabb. Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: „a tetőablakok lehetővé teszik, hogy a fény természetesebb módon jusson be otthonunkba: ahogy a nap áthalad az égen, sugarai különböző szögben és intenzitással jutnak be az üvegen keresztül, így a beltérben tapasztalt fény tökéletesen illeszkedik a kültéri környezethez. A tetőtéri ablakok előnyei még szembetűnőbbek az északi fekvésű szobákban, mivel az ilyen helyiségek általában kevésbé világosak – itt az ég felé nyíló ablak lehet az egyetlen módja annak, hogy közvetlen napfény jusson be.”

Az otthonunkba legalkalmasabb tetőtéri ablak kiválasztásakor a tető hajlásszöge és a mennyezet magassága döntő tényező. Őz Beáta kérdésünkre kifejtette, a lapostetőkhöz lapostetős ablakokra van szükség, míg hagyományos tetők esetében számos lehetőség közül válogathatunk; „Fontos figyelembe venni, hogy a tetőablakkombinációk gyönyörű kilátást biztosítanak, de tudnunk kell közvetlenül alattuk állni és el is érni őket ahhoz, hogy kinyissuk őket; míg bútorok fölé a középre helyezett pivot modellek a legmegfelelőbbek” – mondta. Ráadásul a luxus szerelmeseinek legnagyobb örömére manapság már olyan rendszerek is elérhetők, amelyek intelligens érzékelők segítségével folyamatosan figyelik az otthon hőmérsékletét, páratartalmát és szén-dioxid-szintjét, és ennek megfelelően nyitják vagy zárják a tetőablakokat.

Nem csak a fény, az árnyék is fontos

Mivel a home office-ban dolgozók többsége számítógépen dolgozik, fontos szempont, hogy a különböző képernyők jól láthatóságát biztosítsuk – lehetőleg anélkül, hogy ezerszeres fényerővel gyötörnénk szemünket. 

„A nappali fény szabályozásához választhatunk belső VELUX árnyékolókat, amelyek különböző fényátengedési opciókat és fénytompító hatások széles skáláját kínálják – a teljes sötétítéstől az áttetszőségig. Segítségükkel könnyedén csökkenthetjük a napfény tükröződését a különösen napsütéses napokon is. Az árnyékolók széles szín- és mintaválasztékuknak köszönhetően egyébként a belsőépítészet fontos részét is képezik.” – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

A home office tehát hatalmas népszerűségnek örvendett az elmúlt két évben, és úgy tűnik, még jó ideig velünk is marad (akár hibrid formában) – ezért igencsak megéri a minél ideálisabb otthoni munkakörnyezet kialakítására pénzt és energiát áldoznunk.

Képek: VELUX