Illetlenségek, amelyeket egy Zoom-értekezlet alatt elkövethetünk

Az illemszabályok ugyan némiképp mások egy virtuális megbeszélésen, mint a valóságban, de betartásuk attól még erősen ajánlott.

Több mint egy éve tarkítják az életünket a Zoomon, a Teamsen, a Google Hangsoutson és egyéb videokommunikációs platformokon megtartott értekezletek. A távmunkát ma már el sem tudjuk képzelni nélkülük, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletesen hozzászoktunk volna a létezésükhöz és a használatukhoz, és még mindig meg tudnak minket lepni a szakmaiatlan – vagy szimplán illetlen – viselkedésformák, amelyeket mások megengednek maguknak. Melyek is ezek?

A némítás gomb mellőzése

Ha valaki nem némítja el a mikrofonját egy Zoom-meetingen, amikor nem ő beszél, az pont olyan, mintha valaki egy személyes megbeszélés alatt folyamatosan zörögne – pofátlanság, igaz? Még ha mi csendben is figyeljük, hogy mit mond a másik, akaratlanul is beszűrődhetnek a környezetünkből olyan hangok – ugató kutya, zakatoló mosógép, dudáló autó –, amelyek megzavarják az értekezletet. A tisztelet egyik alapvető jele, ha használjuk a némítás funkciót.

Késve bekapcsolódni

Általánosságban elmondható, hogy ha valami udvariatlanság a való életben, az a virtuális térben is annak számít. Ilyen például a késés, amely annak ellenére is előfordulhat, hogy egész nap a számítógépünk előtt gubbasztunk. Egy Zoom-értekezlet esetében pontosnak lenni azt jelenti, hogy időben csatlakozunk, valamint a kameránkat és a mikrofonunkat is előre beállítottuk. Érdemes a meeting előtt pár perccel ellenőrizni azt is, hogy megfelelő-e az internetkapcsolat.  

A másik szavába vágni

Közös megbeszélés helyett egyedül standupolni egyébként is kellemetlen, egy munkahelyi értekezlet esetében pedig kifejezetten kontraproduktív, ugyanakkor a másik szavába vágni szimplán illetlenség. Bár a Zoomon / Teamsen nehezebbnek tűnhet mederben tartani egy beszélgetést, ha a résztvevők használják a kéz felemelése funkciót, a sokat beszélő kollégák könnyebben észrevehetik, hogy másoknak is van mondandójuk, plusz senkinek sem kell félbeszakítani senkit.

Alulöltözni a megbeszélést

Ha csak a közvetlen kollégáinkkal tartunk egy gyors értekezletet, nyilván nem kell puccba vágni magunkat, maradhat a kosztüm és a selyemblúz a vállfán, de megjelenésünkkel mindig adjuk meg a tiszteletet a többieknek. Ha jól festünk a képernyőnk sarkában, az minket is magabiztosabbá és kreatívabbá tesz.

Kamera előtt enni

Ha egy mód van rá, egyáltalán ne együnk a Zoom-meetingek alatt, ha viszont épp ebédidőre ütemeztek be nekünk egy fontos értekezletet, és már majd’ elájulunk az éhségtől, két választásunk van. Az étkezés idejére kapcsoljuk ki a kamerát (amennyiben a céges szabályzat ezt lehetővé teszi), vagy pedig praktikus, könnyen fogyasztható fogást válasszunk ebédre. Ez utóbbi alatt azt értjük, hogy lehetőleg ne négysajtos spagetti vagy ragacsos csirkeszárny kerüljön a tányérunkra.

(Kiemelt kép © Natalie Maro | Dreamstime.com)