Mit keresett egy meztelen férfi a színpadon? – A legnagyobb Oscar-botrányok

Mondhatnánk, hogy a megdöbbentő gálajelenetek az évről évre zuhanó népszerűséget hivatottak ellensúlyozni, de a botrányos pillanatok valójában mindig is kötelező részét képezték az Oscar-gáláknak.

Will Smith álmos nézőket is felrázó pofonjának hála a 2021-es mélyponthoz képest 2022-ben több mint 50%-al nőtt a nézettség, ám a tavalyi díjkiosztó 15,36 milliós adataival még így is a második legkevésbé nézett adás volt az Oscar gálák sorában, holott alig néhány éve még 43 milliós számokról olvashattunk. Bár valamennyire hatásosnak bizonyulnak a meglepő színpadi közjátékok, a komikus műsorvezetők és fiatal közreműködők, az online ingerektől megcsömörlött publikumból egyre nehezebb érdemi reakciót kiváltani. Nem volt ez azonban mindig így, hiszen az Oscar műsorok történelmében számtalan nagy port kavart esetet találunk, melyek olykor a díjazott alkotásoknál is nagyobb sajtóvisszhangot kaptak.

Will Smith és a világ leghíresebb pofonja

A listát egyértelműen a bevezetőben is említett pofon vezeti, melyet a legjobb férfi főszereplő díját elhozó Will Smith kevert le a műsorvezető Chris Rocknak. A tettlegességig fajuló incidenst a színész feleségét, Jada Pinkett Smith-t ért élcelődés váltotta ki, melyen egyébként pár perccel az arculcsapás előtt még maga Will Smith is jól mulatott. A szürreális ügy óriási találgatássorozatot indított el a médiában, voltak, akik „kenyeret és cirkuszt a népnek” jellegű polgárpukkasztásnak, hősies cselekedetnek, vagy szükségtelen túlkapásnak vélték, még mások bocsánatkérést követeltek a otromba viccelődőtől. A pofon Smith karrierjén egyaránt nyomott hagyott, a cancel culture eredményeként több készülő filmjét is törölték vagy későbbi időpontra halasztották.

A kaliforniai borítékrémálom

Az 1967-es Bonnie és Clyde sztárjait, Warren Beatty-t és Faye Dunaway-t érte az a megtiszteltetés, hogy a 2017-es év egyik nagy díjvárományos alkotását, Damien Chazelle Kaliforniai álom című zenés produkcióját hirdessék ki győztesnek a legjobb film kategóriájában. Ekkor még senki nem gondolta, hogy az ártalmatlannak induló eredményhirdetésből néhány pillanat múlva az Oscar történetének talán legkínosabb félreértése lesz. A producerek köszönő beszéde után ugyanis kiderült, egy gondatlan könyvvizsgálónak köszönhetően a műsorvezetők rossz borítékot kaptak – a Kaliforniai álomért közvetlenül előtte díjazott Emma Stone tartalék borítékját –, az arany szobrocska pedig valójában a Holdfény című filmdrámát illette. A nagy kavarodásban még a CNN és a Variety is kész tényként hozta le, hogy a Kaliforniai álomé a díj.

Marlon Brando, a keresztapa, aki nem kért az Oscar-díjból

Fotó: Bettmann/ Getty Images

Az olasz származású színészlegendának Don Vito Corleone szerepéért ítélték oda a díjat 1973-ban, melyet az indián művészekkel és őslakosokkal szembeni méltánytalan viselkedésre hivatkozva utasított vissza, méghozzá nem is akárhogyan.

Brando a gálán meg sem jelent, maga helyett az apacs viseletbe öltözött  Sacheen Littlefeather amerikai színésznőt, indián polgárjogi aktivistát küldte,

aki eredetileg egy tizenötoldalas közleményt olvasott volna fel az egy perces engedélyezett verzió helyett. A díjátadó idejével párhuzamosan az Amerikai Indián Mozgalom tagjai áldozatokat is szedő tiltakozásba kezdtek. Mulasztással vádolták az Egyesült Államok kormányát, mert nem teljesítették az őslakosokkal kötött szerződések jogszerű bánásmódra vonatkozó pontjait. Sacheen Littlefeathertől csak 49 év után kért bocsánatot a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, elismerve az őslakosokkal szembeni saját mulasztásait. (A bocsánatkérésről és az egész ügyről itt írtunk bővebben.) „Túl sokáig nem volt elismerve a bátorságod. Emiatt fogadd legmélyebb bocsánatkérésünket és őszinte csodálatunkat” – állt a közleményben. Sacheen Littlefeather alig két héttel a bocsánatkérés után elhunyt.

Külön asztalnál a díjat nyert afroamerikai színésznő

Az Oscar-gála közel 100 éves múltra tekint vissza, ám látva az akadémiát ért diszkriminációs vádakat, úgy tűnik, Hollywoodnak még ennyi idő alatt sem sikerült megfelelnie a társadalmi elvárásoknak. Az 1940-es gálán az azóta rasszizmussal vádolt Elfújta a szélben szereplő Hattie McDaniel nyerte a legjobb mellékszereplőnek járó szobrot, mellyel első színesbőrű nőként történelmet írt, mégsem tekintették színésztársaival egyenrangúnak. Jelöltként, sőt az átvételt követően díjazottként sem ülhetett egy asztalnál filmben szereplő kollégáival, helyette a terem hátsó részében kapott helyet a korabeli szigorú szegregációs előírásoknak megfelelően. De nem szükséges ennyire visszatekerni az időt kerekét, hogy példákat keressünk, két évvel a Black Lives Matter mozgalom után 2015-ben, majd utána 2016-ban sem jelöltek afroamerikai színészt egyik főbb kategóriában sem, mely #OscarsSoWhite hashtag alatt futó tömeges bojkottot indított a Twitteren.

A meztelenül suhanó férfi és a kéretlen csók

A 46. Oscar eseményen David Niven, az első James Bond paródia, a Casino Royale főszereplője tett eleget műsorvezetői kötelességeinek, amikor hirtelen egy meztelen férfi rohant át a színpadon a kamerák előtt, láttatva mindent, amelyre a nevetésben kitörő közönség nem teljesen volt felkészülve.

Az obszcén jelenetet követően Elizabeth Taylor így kezdte a legjobb filmnek járó díj átadását: „Ezt elég nehéz lesz túlszárnyalni.” Robert Opel, aki ekkoriban művészként dolgozott, később sikeres filmes újságíró lett, karrierjének tehát mindenesetre jót tett a bevállalós jelenet.

A videó 56. másodpercénél bukkan fel Opel:

Adrien Brody karrierije ellenben megszenvedte, hogy örömében szájon csókolta a díját átadó, megdöbbent Halle Berryt. Brody az esetet követően azonnal a címlapokra került, a számos kritikát ért jelenet megítélését pedig tovább rontotta Berry nyilatkozata, miszerint egyáltalán nem szerette volna, hogy ez megtörténjen. Az ügyet évekkel később a MeToo mozgalom során is újból elővették, miután Brody kiállt a zaklatással vádolt Roman Polański (A zongorista rendezője, melynek főszerepéért Adrien Brody Oscar-díjat kapott – a szerk.) és Woody Allen mellett. 

Már a 2023. március 12-én (Magyarországon mácius 13.) esedékes gálával kapcsolatban is felröppentek rémhírek. A To Leslie című drámában szereplő Andrea Riseborough díja került veszélybe, miután az Amerikai Filmakadémia tagjai csalás gyanúja miatt indítottak vizsgálatot, melyet végül megrovás nélkül lezártak. Vajon milyen meglepetéseket tartogat még az idei díjátadó?

Kiemelt kép: Los Angeles Times/Getty Images, Kevin Winter/Getty Images