Csaknem fél évszázad kellett ahhoz, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia bocsánatot kérjen a botrányos esetért.

1973-ban Marlon Brando elnyerte a legjobb színésznek járó díjat A keresztapa című kultikus filmben nyújtott alakítása miatt. Azonban sokak döbbenetére nem ment el a díjátadóra, hanem bojkottálta az Oscar-gálát az amerikai őslakosok filmekben történő ábrázolása miatt, maga helyett pedig egy fiata,l őslakos nő, Sacheen Littlefeather jelent meg a színpadon.

Történelmi pillanat: Sacheen Littlefeather visszautasítja Marlon Brando Oscar-díját (Fotó: Getty Images)

Amikor Roger Moore át akarta nyújtani a szobrot a tradicionális apacs ruhát viselő színésznőnek, ő a kezével jelezte, hogy nem veszi azt át. Bár Littlefeather nem olvashatta fel a Brandon által írt nyilatkozatot, rögtönzött egy rövid beszédet: „Nagyon sajnálatos módon Marlon Brando nem tudja átvenni ezt a nagylelkű díjat. Ennek oka pedig az amerikai indiánokkal való mai bánásmód a filmiparban, a televízióban a filmek ismétléseiben, valamint a közelmúltban Wounded Knee-ben történtek miatt” – mondta. De míg néhányan megtapsolták, addig a közönség többsége ellenségesen fogadta, és jól hallhatóan kifütyülte. Az eset után rengeteg vád érte, többek közt olyanok is, hogy csak azért mehetett fel a színpadra, mert Brandon szeretője, vagy hogy saját filmes karrierjét akarta csak felfuttatni a megjelenéssel.

Mi történt Wounded Knee-ben?

A dél-dakotai Pine Ridge indián rezervátumban található Wounded Knee két konfliktus helyszíne is volt az őslakosok és az amerikai kormányzat képviselői (az amerikai hadsereg, később pedig az FBI képviselői) között. Az 1890-es mészárlás során mintegy 150 indián halt meg, ami a szövetségi csapatok és a sziú törzs közötti végső összecsapás volt. 1973-ban pedig az Amerikai Indián Mozgalom tagjai elfoglalták és 71 napon át megszállás alatt tartották Wounded Knee-t, hogy így tiltakozzanak a rezervátumban uralkodó állapotok ellen. Két őslakos meghalt, egy szövetségi marsall pedig súlyosan megsebesült az ostrom során, amely váltakozva zajlott tárgyalások és lövöldözések között.

Sőt, John Wayne színész állítólag annyira felháborodott Littlefeather beszédén, hogy a biztonsági személyzetnek kellett lefognia a western filmek sztárját. Littlefeather a Varietynek adott interjújában beszélt az esetről. „Zavart hallottam a hátam mögül, amikor a pódiumon beszéltem. Megtudtam, hogy Wayne-t hat biztonsági ember tartotta vissza attól, hogy megtámadjon, amíg a színpadon voltam. Ez volt a legerőszakosabb pillanat, ami valaha is történt az Oscar-gálán.” A színésznő-aktivista azonban elmondta, hogy büszkeséget érzett, amikor lesétált a színpadról. „Felemeltem a fejem, és büszke voltam, hogy az első őslakos nő voltam az Oscar-díj történetében, aki ilyen politikai nyilatkozatot tett.”

A botrányos eset után csaknem ötven év kellett ahhoz, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia – akinek tagjai választják ki a díjra jelölteket és a nyerteseket – magába nézzen, és bocsánatot kérjen a színésznőtől a történtek miatt. A hivatalos bocsánatkérést az Akadémia elnöke, David Rubin fogalmazta meg idén augusztusban. „Az ezzel okozott érzelmi teher és a filmipari karriereden esett csorba helyrehozhatatlan veszteségek. Túl sokáig nem volt elismerve a bátorságod. Emiatt fogadd legmélyebb bocsánatkérésünket és őszinte csodálatunkat” – állt a levélben. Sacheen tiszteletére egy különleges eseményt is szerveztek Egy este Sacheen Littlefeather címmel, amelyet „nagyon különleges beszélgetések, elmélkedések, a gyógyulás és az ünneplés programjaként” jellemeztek, ahol a most 76 éves színésznő hivatalosan is elfogadta a bocsánatkérést. A Hollywood Reporternek azt nyilatkozta: „Sosem hittem, hogy megérem azt a napot, amikor ezt hallhatom, megtapasztalhatom.” 

Csaknem ötven évvel a botrányos eset után 2022. szeptember 17-én az AMPAS (azaz az Amerikai Filmakadémia) külön est keretében kért bocsánatot, amit az aktivista el is fogadott (Fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

„A bocsánatkérést elfogadom – mondta a mostani beszédében. – Nemcsak magam miatt, hanem elismerésként, tudva, hogy nemcsak nekem, hanem a nemzetünk minden tagjának hallania kell, mert ők is megérdemlik ezt a bocsánatkérést ma este. Most pedig szeretném, ha a jelenlévő indiánok mindannyian felállnának. Nézzenek a népünkre, nézzenek egymásra, és legyenek büszkék arra, hogy mindannyian túlélők vagyunk. Kérem, amikor én már nem leszek itt, mindig emlékezzenek arra, hogy amikor kiállnak az igazukért, akkor az én hangomat és nemzeteink és népünk hangját tartják életben. Továbbra is Sacheen Littlefeather maradok. Köszönöm.”

Kiemelt kép: Getty Images