Elhunyt a botrányhősnő, aki bátorságával felforgatta Hollywoodot

A 75 éves korában elhunyt Sacheen Littlefeather mellrákkal küzdött.

Vasárnap elhunyt az amerikai őslakosok emberjogi aktivistája, Sacheen Littlefeather színésznő. Littlefeather Marie Louise Cruz néven született 1946. november 14-én apacs és yaqi származású indián édesapa, valamint európai-amerikai édesanya gyermekeként. Interjúiban gyakran mesélt nehéz gyerekkoráról: amikor 4 éves volt, édesanyja elhagyta a családot, apját pedig erőszakos bántalmazóként jellemezte. A haywardi Kaliforniai Állami Főiskolán tanult színészmesterséget, majd 1970-ben részt vett az Alcatraz 19 hónapig tartó elfoglalásában, csatlakozva több mint 80 bennszülött amerikaihoz, követelve, hogy adják vissza a szigetet az egykor kiűzött indiánoknak. A túlnyomórészt diákokból álló tüntetők ihletet merítettek a korabeli polgárjogi demonstrációkból – csakúgy, mint Sacheen Littlefeather.

Például az emlékezetes 1973-as Oscar-gálán ő képviselte Marlon Brandót, ahol a színészóriás nevében utasította vissza a legjobb színésznek járó díjat, amelyet Brando A Keresztapa című filmben nyújtott alakításáért kapott volna. Brando az amerikai őslakosok filmekben történő ábrázolása miatt bojkottálta a rendezvényt, maga helyett pedig a fiatal aktivista színésznőt küldte színpadra – aki ezzel végérvényes beleírta magát az Oscar-díjátadók történelmébe.

Amikor Roger Moore át akarta nyújtani a szobrot a tradicionális apacs ruhát viselő színésznőnek, ő a kezével jelezte, hogy elutasítja azt. A Brando által írt nyilatkozatot nem olvashatta fel, és mindössze 60 másodpercet kapott arra, hogy beszédet mondjon az indiánok jogairól – majd a közönség kifütyülte, és lekísérték a színpadról. Nemrég mi is megírtuk, hogy az eset után rengeteg vád érte, többek közt olyanok is, hogy csak azért mehetett fel a színpadra, mert Brando szeretője volt, vagy pusztán csak a filmes karrierjét szerette volna felfuttatni kiállásával. Littlefeather a Varietynek adott interjújában beszélt az őt ért megaláztatásról. „Zavart hallottam a hátam mögül, amikor a pódiumon beszéltem. Megtudtam, hogy John Wayne színészt a biztonsági emberek tartották vissza attól, hogy megtámadjon, amíg a színpadon voltam. Ez volt a legerőszakosabb pillanat, ami valaha is történt az Oscar-gálán.”

Egy későbbi sajtótájékoztatón ugyan felolvashatta a teljes beszédet, amit a New York Times is leközölt – Raquel Welch, Clint Eastwood és Michael Caine azonban végig élesen kritizálták a színésznő bátorságát. Littlefeather a súlyos vádak és kritikák ellenére emelt fővel viselte a megpróbáltatásokat, és mindvégig büszke volt arra, hogy az Oscar-gálák történetében ő lehetett az első amerikai őslakos nő, aki politikailag is felszólalt a sztereotípiák ellen.

Littlefeather még megélhette, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia bocsánatot kérjen tőle az esetért – csaknem 50 év elteltével. A hivatalos bocsánatkérést az Akadémia elnöke, David Rubin fogalmazta meg idén augusztusban:

„Az ezzel okozott érzelmi teher és a filmipari karriereden esett csorba helyrehozhatatlan veszteségek. Túl sokáig nem volt elismerve a bátorságod. Emiatt fogadd legmélyebb bocsánatkérésünket és őszinte csodálatunkat.”   

A színésznő hivatalosan is elfogadta a bocsánatkérést. „Sosem hittem, hogy megérem azt a napot, amikor ezt hallhatom, megtapasztalhatom. Kérem, amikor én már nem leszek itt, mindig emlékezzenek arra, hogy amikor kiállnak az igazukért, akkor az én hangomat és nemzeteink és népünk hangját tartják életben. Továbbra is Sacheen Littlefeather maradok. Köszönöm” – nyilatkozta akkor.

A színésznő az Academy of Motion Pictures színpadán 2022. szeptember 17-én Los Angelesben, Kaliforniában. (Fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

Életéről és aktivizmusáról 2021-ben jelent meg a Sacheen Breaking the Silence (Sacheen megtöri a csendet) című dokumentumfilm. Bár volt néhány kisebb filmszerepe, az Oscar-gálás szereplést követően azonban feketelistára került Hollywoodban. Aktivista tevékenységét a későbbiekben is folytatta, majd a hospice-ellátásban dolgozott tovább. A színésznő nemrég a halálról is elmélkedett a Varietynek:

„Amikor meghalunk, tudjuk, hogy az őseinkkel találkozunk, és pontosan abba a szellemvilágba érkezünk majd, ahonnan jöttünk. 

Harcosként büszkén, és nem pedig vereséggel fogadjuk a halált, az őseink pedig ott lesznek velünk az utolsó leheletünknél, és segítenek átkísérni bennünket a túlvilágra – ahol ünnepelve fogadnak majd minket.”

A színésznő évek óta küzdött áttétes mellrákkal – számtalan harcai egyikével. Vasárnap este otthonában, szerettei körében érte a halál az észak-kaliforniai Novato városában. 

Isten nyugosztalja! 

Kiemelt kép: Getty Images