Nincs kegyelem: további könyörtelenséggel fenyegetik az iráni tüntetőket

Tizenegy napja tartanak a tüntetések, és úgy tűnik, még nagyon messze vagyunk a végétől: a hatóságok nem engednek, a tüntetők azonban ennek ellenére sem adják fel a küzdelmet.

Mi is beszámoltunk róla, hogy jelenleg tüntetéscunami söpör végig Iránon. A zavargások azután robbantak ki, hogy a huszonkét éves Mahsa Aminit Teheránban szabálysértés miatt letartóztatta az erkölcsrendészet (egy olyan speciális egység, amely a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat, például a kötelező fejkendő viselését felügyeli), majd a nőt egy úgynevezett „átnevelési” központba szállították, ahol tisztázatlan körülmények között életét vesztette. A nőt a hivatalos álláspont szerint spontán szívinfarktus vitte el – jelentések azonban arról tanúskodnak, hogy a rendőrök gumibottal ütötték, és többször is az autó oldalába verték a fejét az intézkedés során. 

A tüntetések másfél hete, Amini temetésén kezdődtek az iráni Kurdisztán tartományban, majd végigsöpörtek az ország nagy részén, és összecsapásokhoz vezettek a biztonsági erőkkel, amelyek megpróbálták elfojtani őket. Azóta minden nap több ezer tüntető vonul az ország utcáira – a fővárostól a hagyományosan konzervatívabb régiókig szinte mindenhol, legalább negyvenhat településen. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapások közepette már több mint 1200 tüntetőt (köztük számos újságírót) tartóztattak le, valamint legalább negyvenegyen veszítették életüket (az elhunytak valós száma azonban vélhetően ennél is magasabb lehet). A hatalmas kormányellenes tüntetésekre reagálva pedig a hatóságok nem hogy megenyhülni látszanának, hanem épp hogy „engedékenység nélküli fellépést” harangoztak be a minap – írja az Independent.

A tüntetések új arca

Jelentések szerint a rendőrség halálosan megsebesítette Hadisz Nadzsafit, egy húszas éveiben járó iráni influenszert is, ami még inkább fokozta a feszültséget. Nadzsafi ugyanis a TikTok és az Instagram egyik legismertebb szereplője volt hazájában, és halálával ő lett a tüntetések legújabb arca.

Az esetről Masih Alinejad iráni újságíró és nőjogi aktivista számolt be Twitteren, aki szerint az iráni biztonsági erők hatszor lőtték meg Nadzsafit a zavargások során, megsebesítve a hasán, a nyakán, a szívén és a kezén. A meglőtt nőt a Ghaem kórházba szállították, ahol szeptember 21-én halottnak nyilvánították.

Utolsó, múlt szerdán közzétett egy videójában azt látjuk, amint épp a fésületlen haját köti össze, mielőtt szembeszáll a rendőrséggel a teheráni Karaj külvárosában. Ezután pedig egy olyan videó kezdett keringeni a közösségi oldalakon, amely a zokogva gyászoló családtagjait mutatja.

Végigsöpör a világon

A tiltakozások más országokra is átterjedtek: többek között Londonban, Athénban, Berlinben, Brüsszelben, Isztambulban, Madridban, New Yorkban és Párizsban is rengetegen tüntetnek az iráni nagykövetségek előtt. A brit fővárosban például tizenkét embert tartóztattak le, és legalább öt rendőr sérült meg súlyosan a hétvégén zajlott tüntetések során. Az iráni Oscar-díjas rendező, Asghar Farhadi pedig nyilvánosan szólította fel a világ művészeit, hogy vállaljanak szolidaritást az iráni nőkkel. 

Az iráni külügyminisztérium ezután hivatalosan vádolta az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot azzal, hogy szerintük a tüntetőket támogatják, a forrongásokat duzzasztják, ezáltal pedig destabilizálják Teheránt. Irán pedig nemcsak a civileket, hanem a szóban forgó országok vezetését is megfenyegette: Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivő a Nour című lapnak azt mondta, hogy az Egyesült Államok „Irán stabilitásának és biztonságának gyengítésére” tett kísérletei nem maradnak válasz nélkül. Ezután beidézték a brit nagykövetet is, és arra utasították, hogy tiltakozzon a londoni székhelyű, „fárszi nyelvű médiumok által teremtett ellenséges légkör” ellen. Az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint a minisztérium a norvég nagykövetet is berendelte, és határozottan tiltakozott a norvég parlament iráni születésű elnökének, Maszud Gharahkhaninak a közelmúltban tett megjegyzései ellen – Gharahkhani tudniillik a Twitteren fogalmazott úgy vasárnap, hogy „ha a szüleim 1987-ben nem döntöttek volna a menekülés mellett, most én is az életemet kockáztatva harcolnék az utcán”.

Az iráni igazságszolgáltatás vezetője, Gholamhoszein Mohseni-Ejej vasárnap azt mondta, hogy „határozott, engedékenység nélküli fellépésre van szükség” a zavargások fő felbujtóival szemben, mindez pedig rímel Ebrahim Raisi elnök nyilatkozatával: ő azt hangsúlyozta, hogy az országnak „határozottan fel kell lépnie azokkal szemben, akik ellenzik az ország biztonságát és nyugalmát”.

Rengetegen fejezik ki elégedetlenségüket világszerte Irán vezetésével szemben – nemcsak a nyilvános tüntetéseken való részvételük, hanem a magánéletük során tanúsított viselkedésük által egyaránt. A fenti videón például az látható, amint a tüntetők elleni rendőri fellépés egyik állítólagos áldozatának, Dzsavad Heydarinak a testvére a férfi temetésén vágja saját haját. A nők hajvágása Irán-szerte az ellenállás jelképévé vált.

Kiemelt kép: Egy nő a törökországi Mahsa Amini-tüntetéseken az iráni nagykövetség előtt 2022. szeptember 26-án, Isztambulban – Fotó: Ozan Guzelce/ dia images via Getty Images