Rasszista és nőgyűlölő Twitter-bejegyzései miatt rúgták ki a The Flash című sorozat egyik legfontosabb szereplőjét.

Mi történt?

Kirúgták a The Flash (a Villám) című sorozatból az egyik igen fontos szereplőt, miután újra előkerültek évekkel ezelőtt írt, hátborzongatóan nőgyűlölő és rasszista Twitter-bejegyzései.

Miért fontos?

A #metoo mozgalom óta a középkorú fehér férfiak uralta hollywoodi filmipar próbálja levetkőzni a régi gyakorlatot és megtisztítani az iparágat a nőgyűlölettől, a mostani tüntetés sorozatok után pedig remélhetőleg a rasszizmus kerül terítékre. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Szó sem volt ártatlan viccelődésről, Sawyer konkrétan rasszista és félelmetes dolgokat posztolt.
  • A Villám című sorozat sokkal népszerűbb, alkotógárdájában mindenféle etnikumú és bőrszínű ember dolgozik..
  • Tudtad, hogy a első afroamerikai, aki Oscart nyert, nő volt? De olyan megalázó bánásmódban részesült a gálán, hogy attól minden jóérzésű embernek kicsordul a könnye.

Hartley Sawyer a The Flash című sorozatban alakította Elongated Mant, vagyis emberi nevén Raplh Dibny rendőrt. Ő Flash egyik fő szövetségese, akivel együtt küzd multiverzum-szerte a gonosz metahumánok ellen. 2017 óta volt a színészé a szerep, amit viszont elveszített, miután nyilvánosságra kerültek évekkel ezelőtt írt Twitter-bejegyzései.

Az egyik legnépszerűbb képregényhős

Flash, vagyis Villám már képregényként is elképesztően sikeres volt. A karakter 1940 óta létezik, a Flash első száma, a Flash Comics#1  a világ 15. legdrágábban eladott képregénye: 2006-ban 273.123 dollárért kelt egy árverésen, amit aztán 450.000 dollárért adtak tovább. (A valaha volt legnagyobb összeg, amikor egy eredetileg 10 centes képregényért kifizettek, 2 millió 161 ezer dollár volt. A borsos árú darab a Actions Comic első száma volt 1938-ból. A Villámból készült filmsorozat a Zöld íjász mellékszálaként indult 2014-ben. A történet a DC Comics egy kitalált szuperhőséről, Barry Allenről, vagyis a Villámról szól, aki emberfeletti gyorsasággal képes futni. Barry a civil életében egy bűnügyi helyszínelő, aki egy baleset folytán szuperképességre tesz szert, így metahumán lesz, és ezt a bűnözés felszámolására használja. Különösképp azon bűnözők ellen, akik csakúgy mint ő, szintén metahumánok. A sorozat nagyon sikeresnek mondható, heti szinten 1.2 millió ember nézi Barry kalandjait. A legújabb, hetedik évad a koronavírus-járvány miatt csak 2021-ben kerülhet képernyőre.

Két hete kezdtek el keringetni a közösségi médiában Sawyer elképesztő bejegyzései, és ugyan Twitter fiókját azóta törölte, az internet nem felejt, a posztokról készült screenshotok velünk maradtak és Sawyert is örökké kísérteni fogják. „Hartley Sawyer nem tér vissza a The Flash hetedik évadába – állt a The CW csatorna hivatalos tájékoztatójában, amelyet a show producerei írtak. – Nem toleráljuk az olyan bejegyzéseket, amelyek bármilyen módon sértik az embert bőrszíne, származása, neme vagy szexuális beállítottsága miatt. Az ilyen megjegyzések nem összeegyeztethetőek az értékrendünkkel és a policynkkel, amelyek arra törekednek, hogy biztonságos, befogadó és produktív környezetet teremtsünk munkatársaink számára.” A show-t jegyző Eric Wallace saját Twitter oldalán is posztolt az esetről: „Ma reggel talán sokan hallottatok róla, hogy Hartley Sawyer nem tér vissza a The Flash hetedik évadában – írta. – A szívem szakadt meg a közösségi médiában írt megjegyzései miatt, és persze iszonyatos dühöt is éreztem. Ezek a posztok tökéletesen mutatják, hogy mekkora a probléma hazánkban.” A producer aztán a jelenleg is folyó tüntetések felé vette az irányt, amikor arról írt, hogy a The Flash továbbra is olyan sorozat lesz, amelyet mindenféle bőrszínű és identitású emberek alkotnak, és továbbra is azon lesz, hogy munkát biztosítson a színesbőrű filmeseknek is.
A Villámot játszó Grant Gustin is megdöbbenésének adott hangot, azt írta, teljesen lesokkolta, elszomorította és persze őt is feldühítette, hogy Sawyer néhány éve még ilyeneket merészelt írni. „A szavaknak súlya van.” – summázta Gustin Instagram-posztjában, amelyben megosztotta Wallace kiírását.

Rasszizmus és nőgyűlölet 

Sawyer 2009 és 2014 között született bejegyzéseinek fogadtatásáról a legkevésbé sem lehet azt állítani, hogy túlzott reakció vagy egyszerű példa statuálás lenne. A színész ugyanis nem csupán hímsoviniszta megjegyzéseket tett, de egészen félelmetes és agresszív üzeneteket is megosztott a világgal. Például azt, hogy „Mint egy srácnak, az egyik legkedvencebb időtöltésem az lenne, hogy hajléktalan nőket rabolnék el és levágnám a melleiket.”

Hagyjuk leülepedni.
Nem, nem viccelünk, ebben a Twitter-bejegyzésben több is látható az eredeti kiírások közül. Mint például az, amikor 2014-ben büszkén írta, hogy „a mai vacsora során MEGINT lelepleződött, hogy rasszista vagyok.” Vagy mondjuk ez: „Ha lenne feleségem, ma este a sz@rt is kiverném belőle. Lol.” – írta vidáman, ahogyan annak is örült, hogy inkább megerőszakoltatná magát, csak ne kelljen többé maszturbálnia. De részletezte azt is, hogy egy castingon titokban nők mellét leste meg, illetve előszeretettel gúnyolta a túlsúlyos embereket vagy éppen posztolt rasszista megjegyzéseket. A színész egy Instagram posztban kért elnézést mindenkitől, akit megbántott. Próbálta élét venni a dolgoknak azzal, hogy nem gonoszság, inkább humor állt a különös bejegyzések hátterében. „Szégyellem magam, hogy azokban az időkben képes voltam ilyen szörnyen bénán magamra irányítani a figyelmet. Mélyen megbántam” – írta. Ez utóbbi könnyű elhinni, hiszen ezek után kérdéses, hogy ki szeretné majd alkalmazni filmjeiben. Egyébként mivel Elongated Man alakváltó, az is lehet, hogy másik színész majd Sawyer helyére.

Az első Oscar-díjas afroamerikai

Régóta tisztában van vele a világ, hogy az álomgyár nem diverzitásáról híres. Ugyan mindig vannak lózungok arról, hogy mindenkinek esélyt kell adni, gyakorlatilag alig akadnak női alkotók, csakúgy, mint színesbőrűek, pedig az afroamerikai közösség tagjai igen sok fontos filmet adtak az emberiségnek.

Hattie Mcdaniel (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Tudtad, hogy az első afroamerikai színész, aki Oscar-díjat nyert, nő volt? Hattie McDaniel 1939-ben kapta meg a szobrot, méghozzá az Elfújta a szélben alakított alakításáért. A legjobb női mellékszereplőnek járó díj kétségtelenül az egyik legfontosabb kategória, McDaniel mégis igen megalázó bánásmódban részesült a ceremónián. Alig akarták beengedni a hotelbe, ahol a díjátadó zajlott – a film producereinek kellett közbelépni, hogy ha már beengedték, legalább asztalt kaphasson. Természetesen nem a többi színész között: az Oscar-díjas Hattie McDaniel távol a többi színésztől egy szegregált asztalnál foglalhatott csak helyet. 

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: Hartley Sawyer a New York-i Build Studio-ban 2019. Fotó: Santiago Felipe/Getty Images)