Fókuszban az elnémítás kultúrája a a Nők Lapja 2021/19. számában.

Egyre többen veszítik el az állásukat, publikálási lehetőségeiket, reklámszerződésüket, filmszerepüket véleményük, nézeteik, de akár egy rossz vicc miatt is. Szobrokat döntenek le, könyveket tüntetnek el a polcról, filmeket vágnak meg, mert azok sérthetnek valakiket. A cancel culture-t, azaz az elnémítás kultúráját kezdetben nemes célok vezérelték, mára azonban olyan globális aláaknázott területté vált, ahol szinte bármikor bárki alatt robbanhat a bomba.

A Harry Potter-regények világhírű írónője úgy gondolta, a menstruáló emberek kifejezés helyett nyugodtan használható a nők szó, és ezt megírta az angolszász országok legnépszerűbb közösségi platformján, a Twitteren. Az azonnali ellenvéleményekre és támadásokra reagálva egy blogbejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a női mosdókba ezután magukat nőnek érző férfiak is bemehetnek, akkor az lehet, hogy kedvez a magukat nőnek érző férfiaknak, ám a született nők kevésbé érzik biztonságban magukat. Ebből aztán világraszóló perpatvar lett, sokan úgy gondolták, Rowling nem érti meg a transzneműeket, transzfób, el kell határolódni tőle, könyveit ne vegye senki, akinek van, az meg égesse el!

Egy magyar labdarúgó támogatóan írt az azonos nemű párok alapította családokról, egy magyar írónő pedig elmondta, mit gondol a kötelező irodalomról. A véleményüket közölték, amellyel bárki vitatkozhat. De vita és ellenvélemény helyett trágár üzenetek sorjáztak, nem kímélve az érintettek családtagjait sem, fizikai fenyegetések érkeztek, gyalázkodások egész tárházát zúdították rájuk, és a hazaárulástól a pedofíliáig mindennel megvádolták őket. A jelenséget vizsgáló szakértők egybehangzóan állítják, a cancel culture nem a racionalitásról szól, emocionális alapokon zajlik. És gyakran pont a legvédtelenebbek esnek áldozatául.

Viccnek indult

A „cancel” magyarul eltörlést, kiiktatást, visszavonást, műsorról lekerülést jelent. Emberre vonatkoztatva korábban nem használták. – Először az 1991-es, azóta már kultikus alkotásnak számító New Jack City című filmben hangzik el a szó a Wesley Snipes által megformált karakter szájából egy nőre utalva – idézi fel Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember a popkulturális kezdeteket. Később megjelent Lil Wayne I’m Single című számának rapszövegében. – A következő nagyobb esemény a cancel culture történetében jóval későbbre, 2014-re datálódik, amikor egy amerikai valóságshow-ban két szereplő egymás közt félig viccesen elsütötte a „You’re cancelled” (el vagy törölve – a szerk.) mondatot – idézi fel a médiakutató. – A televíziós tartalmak állandóan együtt mozognak az internetes közösségek diskurzusaival, és ekkor a Twitter volt az a felület, amin „pörögni” kezdett a szó ebben az újfajta jelentésében. Eleinte viccnek indult, félig-meddig humoros megjegyzések, mémek formájában lehetett vele találkozni. Amint haladtunk előre az időben, egyre komolyabbá váltak a közösségi posztok, és egyre mélyebb kulturális, társadalmi és politikai jelentést kaptak az eltörlésre buzdító megnyilvánulások. A fősodorba a fekete polgárjogi mozgalmak alakulása és a me too mozgalom emelte be a kifejezést: 2021-ben mindkettőnek elsöprő ereje és jelentősége van – mondja Guld Ádám. – A cancel culture egy még mindig erősödő, egyre markánsabb vonulatot képez, amely mára már a közbeszédet és a politikai döntéshozást is jelentősen befolyásolja.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen jó oldalai voltak korábban a jelenségnek?
Kik a legnagyobb áldozatai az elnémítás kultúrájának?
Milyen szerepet töltenek be az emberek életében az elnémítási kísérletek?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .
Ez is érdekelhet