Elvadult dauer-készlet, kreppelő és bilifrizura – Hajtrendek a múltból

Bár hódít a retró, azért jobb, ha valami a múltban marad.

A népszerű frizurák jöttek-mentek az évek során, és ha visszatekintünk arra, mik voltak például a 70-es-, 80-as- és 90-es évek slágerei, nos, az eredmények igencsak vegyesnek mondhatók. Némelyik mai szemmel is átlagosnak nevezhető, némelyik éppen visszatérőben van, némelyikről pedig nem is értjük, hogyan hódíthatta meg a divatvilágot. Egy rossz hajvágás persze balszerencse, de ami még ennél is rosszabb, ha visszanézel a múltba, és azon kapod magad, hogy évekig viseltél valamit, amin ma már csak mosolyog a világ. De semmi pánik, teljesen természetes, hogy van, amit szerettél, és van, amit jó lenne végérvényesen kitörölni az emlékezetedből. És kár is lenne emiatt takargatnod a régi tablófotókat, hiszen ki tudja, mit fogunk gondolni az idei év hajtrendjeiről például tíz év múlva? Ezzel a dilemmával ráadásul nem is vagy egyedül – lássuk, milyen hajkölteményeket viseltek a sztárok anno, amiket valószínűleg ma már ők sem sírnának vissza!

1959: Rosalind Russel

A pénteki barátnő című film komikája érdekes frizurát viselt az 1959-es Golden Globe-díjátadón. Míg a legtöbben diszkrét és ízléses hajkiegészítő mellett döntöttek, addig Russel álmodott egy merészet, és egy nagy csokor virág alá rejtette bubifrizuráját. Ha maga a virág nem is volt szerencsés választás, a színésznő bátorsága és egyedisége mindenképp értékelendő. 

Rosalind Russell David Ladd gyerekszínész társaságában (Fotó: Jack Albin/Archive Photos/Getty Images)

1970: Raquel Welch

A Golden Globe-díjas amerikai színésznő és énekesnő fürtjei iszonyatosan menőnek számítottak a 60-as évek végén és a 70-es évek elején, stílusa pedig a középiskolai bálokon éppoly népszerű volt, mint a vörös szőnyegen. Ami pedig a hajgöndörítést illeti, ma már az ennél szellősebb és lazább loknikra esküszünk (szerencsére).   

Raquel Welch a 42. Oscar-díjátadón 1970. április 7-én (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

1972: Rebecca De Mornay

A ma Bundesliga-frizuraként gúnyolt mullet stílusról gyakran hisszük, hogy a 80-as években született, azonban Rebecca De Mornay amerikai színésznő az élő bizonyíték arra, hogy bizony már 70-es évek elején is hódított. De hogy miért, azt senki se tudja… Miley Cyrus egyébként 2021-ben megpróbálta újragondolni a fazont, és bár a frissített verzió jóval diszkrétebbnek tűnt, mégsem volt annyira átütő sikere, mint a 80-as években. 

Rebecca De Mornay a 44. Oscar-díjátadón (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

1978: Christine McVie

A göndörített haj az 1970-es évek végén robbant be a köztudatba, és az elektromos hajsütővasaknak köszönhetően nagyon hamar trenddé is vált. Míg a régi korok lányai aprócska hajfonatokban aludtak a göndörségért, addig a legendás Fleetwood Mac angol-amerikai együttes billentyűs-énekese, Christine McVie még a frufruját is kreppelővel vette kezelésbe. 

Christine Anne McVie 79 évesen, 2022. november 30-án hunyt el (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

1983: Olivia Newton-John

A tinilányok imádták, ha a frufrujuk szinte függőlegesen elállt a homlokuktól. Az extravagáns fazon azonban nem csak a gimisek körében volt népszerű – Olivia Newton-John is büszkén viselte az 1983-as Grammy-díjátadón. A 80-as évek kakadu-szerű stílusa – bármennyire is meglepő – nagy népszerűségnek örvendett, hiszen akkoriban ez számított a sikk csúcsának.  

A 2022. augusztus 8-án elhunyt énekesnő az 1983-as Grammy-díjátadón is tündökölt (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

1987: Helena Bonham Carter

A 21 éves Helena Bonham Carter bizony nem aprózta el a 80-as években sem, és már itt is sejteni lehetett, hogy később sem számíthatunk tőle átlagos megjelenésre. A színésznő göndör fürtjei és merész, egyedi stílusa azóta a védjegyévé váltak – bár ma már ennél jóval kifinomultabb hajkölteményekben láthatjuk őt a vörös szőnyegen. 

Helena Bonham Carter az 59. Oscar-díjátadón (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

1989: Reba McEntire

A 80-as évek végén, 90-es évek elején nem csak Reba McEntire amerikai country énekesnő dauer-készlete vadult meg – tetszik, nem tetszik, ez stílus bizony nagyon menőnek számított akkoriban. 

Balról jobbra: Lisa Hartman és Reba McEntire a 24. Academy of Country Music Awards díjátadóján.

1995: Nick Carter – hogy a férfiak se ússzák meg a listát

A kisfiús bilifrizura rendkívül népszerű volt a 90-es években, és hogy ez nem csak az iskolai fotózásokra korlátozódott, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Backstreet Boys énekese, Nick Carter, aki szintén ráugrott erre a trendre – és jó sokáig le sem szállt róla. 

Fotó: Larry Busacca/WireImage/Getty Images

2000: Lance Bass

Íme, egy másik népszerű fiúbandás megjelenés; a kiszőkített hajvégek. Az NSYNC sztárjai, Lance Bass és Justin Timberlake karolták fel a trendet (ami azóta újra fénykorát éli, bár az összhatás jóval kifinomultabb, mint a popbandák fénykorában), Lance pedig még egy fokkal népszerűbbé tette azáltal, hogy tüskésen viselte (ami a kétezres évek elején a menőség csúcsának számított).

Fotó: Larry Busacca/WireImage/Getty Images

1983: A teljes Kajagoogoo zenekar

Zárásként pedig jöjjön egy kép az angol new-wave zenekarról, a kajagoogooról – csak ha valaki azt hinné, hogy a férfihajak a 90-es években szenvedték el a legnagyonbb traumát. (Bár aki már látott 80-as évekbeli bandákat, tisztában van vele, hogy férfifrizurák tekintetében is az volt az egyik legkeményebb évtized.)

Kajagoogoo (Fotó: Fryderyk Gabowicz/picture alliance via Getty Images)

Kiemelt kép: Jane Fonda átveszi a Henry Fondának járó Oscar-díjat 1982-ben (Bettmann/Getty Images)