Helena Bonham Carternek sommás véleménye van J.K. Rowling és Johnny Depp ügyeiről

A szókimondó színésznő szerint a közvélemény nem kímél senkit, aki megpróbál kiállni a saját igaza mellett.

Carter Bellatrix Lestrange szerepében tűnt fel a Rowling könyvei alapján készült Harry Potter-szériában, Depp mellett pedig hét közös filmben is szerepelt, amelyek közül ötöt egykori férje, Tim Burton rendezett – aki szintén közeli barátja az Ollókezű Edward címszerepét is alakító Deppnek. Rowling az utóbbi években a transzneműek jogairól vallott nézetei miatt vált megosztó figurává, ami miatt az LMBTQ aktivisták és szervezetek azóta is transzfóbiával vádolják. 

Pontosan mit is mondott Rowling?

Az írónő 2020-ban megosztott egy véleménycikket Twitteren, amely dióhéjban arról szól, hogy hogyan lehetne egyenlőbb világot teremteni a menstruáló emberek számára, amihez hozzáfűzte a saját gondolatát is. Rowling hozzászólásában kifogásolta a cikkíró megfogalmazását: „Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene nekem valaki? Talán a »nők« lehetnek azok?”

Rowling szerint tehát menstruálni csak az képes, aki biológiailag nőnek született, és nőnek is érzi magát, (így kirekesztve például azok a transz férfiakat, akik női nemi szervvel rendelkeznek, és emiatt képesek menstruálni, pedig ők nyilvánvalóan nem tartják nőnek magukat) kijelentése részben pedig azért is érte váratlanul a világot, mert regényeivel nemcsak a sokszínűséget, az elfogadást és az emberi kapcsolatok fontosságát hirdette, de egyúttal abból sem csinált titkot, hogy Dumbledore professzor, a történet egyik kulcsfigurája homoszexuális. Az írónőt védők, valamint az őt támadók tábora sok esetben fejezték ki sértő és agresszív módon a nemtetszésüket, és azok, akik nem foglaltak állást, azóta sem tudják, hogy kinek adhatnak igazat a kérdésben.  

„Tiszteletben tartom a transznemű emberek jogait, és kiállok amellett, hogy mindenki úgy éljen, ahogyan azt önazonosnak és kényelmesnek érzi. Emellett 

kiállok minden elnyomott közösség mellett, ugyanakkor az életemet részben az alakította, hogy nőnek születtem. Nem hiszem, hogy olyan gyűlöletes dolog lenne mindezt beismerni”

– fogalmazta akkor az írónő.  

JK Rowling a The Royal Festival Hallban 2022. március 29-én Londonban, Angliában (Fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images)

Rowling botránya tovább tetőzött, nyilatkozataiban pedig rendre elismerte, hogy ellenzi a nemváltoztatásra irányuló reformtörvényeket, és aggódik az általa szélsőségesnek gondolt transzaktivizmus miatt. Az azóta is megosztó eset kapcsán újonnan Helena Bonham Carter is kifejtette a véleményét a The Times magazinnak adott interjújában, miszerint nem kell mindenkinek mindenben egyetértenie, hiszen a sokszínűség és az elfogadás is éppen erről szól. Bonham Cartrer szerint Rowlingot meghurcolta a közvélemény, az emberek ítélkezése pedig a legszélsőségesebb végletekig fajult. „Mindenkinek lehet önálló véleménye, nem igaz? És mindannyian szenvedünk el traumákat, amelyek alakítják és formálják a személyiségünket, ezzel együtt pedig a véleményünket is a világban zajló történésekről.

Tiszteletben kell tartanunk, hogy ki miből érkezett; hogy az egyén milyen fájdalmakat élt át, és milyen tapasztalatokat szerezett.

Rowling nem bántott senkit, ő csak a saját életében átélt tapasztalatai alapján fogalmazta meg a gondolatait” – fejtette ki Bonham az interjúban. Az idén októberben elhunyt Robbie Coltrane (aki Hagrid szerepét alakította a Potter-filmekben) azon kevés színészek egyike volt, aki Carterhez hasonlóan védte az írónőt: „Nem hiszem, hogy tényleg annyira sértő lett volna, amit mondott. Lehet, hogy úgy beszélek most, mint egy zsémbes öregember, de olyan érzésem van, mintha lenne egy Twitter-generáció, akik csak arra várnak, hogy valamin megsértődhessenek. Komolyan, szerintem ideje lenne túllépni ezen” – mesélte korábban a Radio Times magazinnak. Az írónő sarkos álláspontja arra késztette a Potter-univerzum csalódott rajongóit, hogy felszólaljanak Rowling kijelentései ellen, a tiltakozók táborát pedig Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is erősítették. 

„Egyértelmű, hogy többet kell tennünk a transznemű és nem bináris emberek támogatása érdekében, nem szabad érvényteleníteni az identitásukat, és nem szabad további károkat okozni”

– fejtette ki véleményét akkor a Harry Pottert alakító színész, Daniel Radcliffe is. 

És mi történt Johnny Depp-pel?

Depp eközben az év elején nagy médiavisszhangot kiváltó jogi csatározásba kezdett volt feleségével (itt írtunk arról, hogy Kate Moss is tanúvallomást tett az ügyben), Amber Heard színésznővel – ami annyira hangosan és nyilvánosan zajlott, hogy valószínűleg nincs ember a Földön, aki ne hallott/látott/olvasott volna valamit az egykori színészpár válásáról. De azért dióhéjban összefoglaljuk: a Karib-tenger kalózai sztárja beperelte Heardöt, azt állítva, hogy a nő rágalmazta őt egy 2018-as, a családon belüli erőszakról szóló véleménycikkben, amelyet a Washington Post tett közzé.

Amber Heard és Johnny Depp az Odeon Leicester Square-en 2015. október 11-én Londonban, Angliában (Fotó: John Phillips/Getty Images)

A színésznő többször is kifejtette az érzelmi, verbális és fizikai bántalmazás részleteit, elmondása alapján néhány incidens annyira súlyosnak bizonyult, hogy veszélyben érezte az életét volt férje mellett. Depp hevesen tagadta, hogy bármikor is erőszakos lett volna volt feleségével, sőt, épp az ellenkezőjét állította: ő maga volt az elszenvedő, Heard pedig a bántalmazó. Az esküdtszék hosszas csatározás után végül úgy ítélte meg, hogy Heard rágalmazta Deppet, és az Aquaman színésznőjét arra kötelezték, hogy kártérítést fizessen volt férjének (itt írtunk arról, hogy Amber Heard igazát többen is megkérdőjelezték a bíróságon). A Timesnak adott interjúban Bonham Carter azt állította, hogy a bíróság ítélete Deppet igazolta, aki egyben gyermekei, a 18 éves Billy Ray, valamint a 14 éves Nell keresztapja is. Arra a kérdésre, hogy a rágalmazási ügy a #metoo mozgalommal történő visszaélés volt-e, így válaszolt a színésznő:

„Az én véleményem az, hogy igen. És az a probléma bizonyos mozgalmakkal, hogy trenddé válnak – az emberek pedig felugranak erre a szekérre,

néhányan pedig nagyon nem azt a célt szolgálják ezzel, mint amit valójában kellene. Egyesek meglovagolják, kiforgatják, és így próbálnak hasznot húzni belőle.”

Kiemelt kép: David M. Benett/WireImage/Getty Images