Kiderült, mi okozta a Harry Potter-filmek színészének halálát

A Rubeus Hagridot alakító színész október 14-én, 72 évesen hunyt el.

Robbie Coltrane Hugh Laurie, Stephen Fry és Emma Thompson mellett az Alfresco című sorozatban kezdte pályafutását. 1987-ben Thompsonnal együtt szerepelt a BBC Tutti Frutti című minisorozatában, amelyért megkapta első jelölését a Brit Televíziós Akadémia legjobb színésznek járó díjára. Coltrane ezután országos ismertségre tett szert a Cracker című televíziós sorozatban dr. Eddie Fitzgerald kriminálpszichológus szerepében, amelyért három egymást követő évben is elnyerte a legjobb színésznek járó BAFTA-díjat. A skót színész és komikus emellett szerepelt két James Bond-filmben is, azonban a kétezres években vált világszerte népszerűvé a Harry Potter-filmekből jól ismert Rubeus Hagrid szerepében (amiért II. Erzsébet királynő OBE-díjjal is kitüntette 2006-ban).

A félig óriás, félig ember vadőr karaktere végig kulcsfontosságú szerepet játszott a történetben, aki egyfajta pótapaként egyengette a főszereplők útját – a rajongók pedig nemcsak Hagridként, a kedves óriásként, de színészként is örökre a szívükbe zárták őt (akárcsak a 2016-ban elhunyt, Piton professzort alakító Alan Rickmant is, aki szintén örökös tagja a Harry Potter-univerzumnak).

Idáig nem lehetett tudni, hogy mi okozta Coltrane váratlan halálát, azonban ügynöke, Belinda Wright nemrég elárulta, hogy többszörös szervi elégtelenség, szepszis, alsó légúti fertőzés, cukorbetegség és elhízás együttese vezetett a színész szerveinek leállásáig. A Harry Potter-univerzum is Coltrane elvesztését gyászolja, több színészkollégája pedig személyes üzenetekkel tiszteleg a néhai színész előtt.

„Megszakad a szívem, hogy Robbie meghalt. Sosem fogom elfelejteni a szivar és a szakállragasztó együttes illatát, ami mindig körüllengte őt a forgatásokon. Soha senki nem lett volna képes olyan hitelesen eljátszani a kedves óriás szerepét, mint ő.

Ahogyan Hagrid létezett a filmben és a könyvekben, úgy volt mellettünk Robbie is a való életben: melegszívű, együttérző és vidám volt, aki évtizedekkel később, a filmek után is ugyanúgy vigyázott ránk”

– osztotta meg az Instagramon Rupert Grint (Ron Weasley). „Robbie az egyik legviccesebb ember volt, akivel valaha találkoztam, gyerekként mindig megnevettetett minket a forgatáson. Különösen kedves emlék Az azkabani fogoly forgatása, ahol végig tartotta bennünk a lelket, és rengeteg vicces történetet mesélt, amikor órákig kellett bujkáltunk a zuhogó eső elől Hagrid kunyhójában. Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy találkozhattam és dolgozhattam vele, és nagyon szomorú vagyok, hogy elment. A valóságban is óriás volt a szíve” – nyilatkozta Daniel Radcliffe (Harry Potter).

A Hermionét alakító Emma Watson is megemlékezett a színészről közösségi oldalán: „Ő mindannyiunk legviccesebb nagybácsija volt, aki nemcsak gyerekként, de felnőttként is mélyen együttérző és gondoskodó volt velünk. Nem véletlenül játszott óriást: az egész teret megtöltötte a zsenialitásával.”

Január 1-én Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson a Potter-filmek közkedvelt szereplőivel együtt a filmsorozat 20. évfordulója alkalmából visszatértek a Roxfortba, hogy elmeséljék nekünk minden idők egyik legkedveltebb filmes univerzumának kulisszatitkait. A Visszatérés a Roxfortba című sorozatban Coltrane könnyes szemmel nosztalgiázott: „Azt hiszem, ezzel lezárult az életem egyik legfontosabb korszaka; 10 olyan mozgalmas év, miközben a gyerekeim is naggyá cseperedtek. Tudjátok, ezeket a filmeket 50 év múltán is bármikor visszanézhetitek, bár sajnos akkor én már nem leszek itt – 

Hagrid viszont igen.”

Az adás megható lezárást kapott: utolsó mondatként az hangzik el benne, hogy „Örökké”, amely az Alan Rickman által alakított Piton professzor legjelentősebb mondata volt. A készítők ezzel rótták le tiszteletüket Rickman előtt, aki már nem lehetett ott a premieren – és most, 2022-ben Coltrane mondata is legalább ugyanennyire vált szívszorítóan ikonikussá.

Kiemelt kép: Stuart Wilson/Getty Images