A Nők Lapja archívumából.

Az egész világot megrázta annak a híre, hogy 96 éves korában, 2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet angol királynő. A királynő alakját már életében is legendák övezték – földi tartózkodása ugyanis nemcsak hosszú volt, hanem királyi méltóságok között is egyedülállóan izgalmas, fordulatokban és élményekben gazdag.

A néhai királynő 1993 májusában Magyarországra látogatott, ennek okán pedig a Nők Lapja képekben elevenítette fel az uralkodó addigi életének fontos pillanatait. Ezzel az archív cikkel emlékezünk ma őfelségére.  

II. Erzsébet élete képekben, Nők Lapja, 1993/18

Lilibethnek becézték a szép, szőke kislányt, aki 1926. április 21-én, hajnalban császármetszéssel jött a világra. A hercegi pár álmában sem gondolta, hogy a kislány egyszer Nagy-Britannia és Észak-Írország uralkodója lesz. Kilenc évvel később meghalt V. György, akit fia, a jóképű Edward követett a trónon. Az ifjú király azonban hamarosan feleségül vett egy polgári származású, amerikai, elvált asszonyt, Wallis Simpsont. Ezért le kellett mondania a koronáról. Az új király Erzsébet apja, VI. György. A kislányból így lett trónörökös.

Lilibeth tizenhárom évesen találkozik egy tizennyolc esztendős kadéttal: a fess fiút Fülöpnek hívják. A görög arisztokrata család fia 1947-ben veszi feleségül Erzsébetet. Négy gyerekük születik: Károly, Anna, András és Edward, akik később hat unokával ajándékozzák meg őket.

Erzsébet 1953 óta, immáron 40 éve viseli a koronát.

A királynőt népe tiszteli, szereti, nagyra becsüli. Különös vonzereje van! Egy közvélemény-kutatás szerint alattvalóinak 65 százaléka álmodott már róla.

Nők Lapja 1993/18. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: II. Erzsébet Walesben, 1993. október 14-én – Fotó: Andrew Davies/Mirrorpix/Getty Images