Érdekességek az ezerarcú Hugh Laurie életéről

Az angol színészgeneráció egyik meghatározó alakja több lábon álló híresség: írt már forgatókönyvet, szerepelt mesében, komédiasorozatban, legismertebb alakítása viszont a sokak szívét meghódító Dr. House cinikus dokija volt. Az Emmy- és Golden Globe-díjas színész születésnapját ünnepeljük.

A család

A színész 1959-ben született Oxfordban, James Hugh Calum Laurie néven. Szülei skót származásúak, apja orvos, anyja háztartásbeli nő volt. Ő volt a legfiatalabb bátyja és két nővére mellett. Apja a hivatása mellett a sportban is jeleskedett,1948-ban aranyérmet nyert a londoni olimpián.

Sportból is jeles

Hugh a színészet mellett a sportban is kiemelkedően teljesített, sporttehetségét bizonyára apjától örökölte. Az evezős válogatott tagjaként 1977-ben negyedik helyezést ért el a finn junior világbajnokságon.

A színésztársulat

Magániskolában érettségizett, majd a Cambridge-i Egyetemen tanult tovább antropológia és archeológia szakokon. Az egyetemen kedvenc sportját, az evezést sem hanyagolta el, itt csatlakozott ahhoz a színésztársulathoz is, ami előtte már sok brit színésznek hozta meg a hírnevet.

Jövedelmező ismeretség

A társulatnak Emma Thompson is tagja volt, aki alelnökként, Hugh pedig a társulat elnökeként tevékenykedett. A színész Emmának köszönhetően ismerkedett meg Stephen Fry-jal, akivel később az Egy kis Fry & Laurie című komédiasorozatban alkottak emlékezetes párost 6 éven keresztül.

Változatos filmszerepek

Rengeteg komédiasorozatban játszott, például a Fekete viperában (1983-1989), ahol Rowan Atkinson volt a társa, vagy a Majd a komornyikban (1990). Sok játékfilmben is láthattuk, többek között az Értelem és érzelemben (1995), a 101 kiskutyában (1996), a Papás-mamásban (2000), valamint a Stuart Little kisegér első és második részeiben is (1999 és 2002).

Szerelem, szerelem…

1989-ben házasodott össze Jo Green-nel, akitől három gyermeke is született. A legfiatalabb, Rebecca szintén a színészi hivatást választotta.

Az átütő siker

1998-ban láthattuk a Jóbarátok sorozat Ross esküvője című epizódjában is, ám legismertebb szerepét végül 2004-ben kapta meg: ekkortól játszotta Dr. Gregory House-t a Dr. House című tévésorozatban. Ebben az időszakban a színész már ismert volt hazájában, de a cinikus és mogorva doki figurája a világsikert is meghozta számára. A szerepért 2005-ben Emmy-díjra jelölték, 2006-ban és 2007-ben pedig Golden Globe-díjat is nyert.

Zenészként is sikeres

A filmezés mellett a zene is jelen van az életében. Több hangszeren játszik, 2006 óta pedig egy színészekből álló együttes, a Band from TV tagja, ahol zongorán mutatja meg zenei tudását a nagyközönségnek.

Blues album és egy szórakoztató regény

Laurie egy blues albumot is megálmodott, amit a Warner Bros adott ki. A Let Them Talk című album 2011-ben jelent meg, amit azóta a világ számos részén be is mutattak a közönség előtt. A zene mellett az írást sem hanyagolja, 1996-ban regénye is megjelent A balek címmel.

Ma is aktív

2002 óta számos brit televíziós drámában szerepelt, de az elmúlt években is jó pár filmben láthattuk, például Az utca királyaiban (2008), a Szörnyek az űrlények ellenben (2009) vagy a Holnapoliszban (2014).

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(uselessdaily.com)