Híres vizes sportolók, akiknek sikereire szívesen emlékezünk

Július 14-én hatalmas ünnepséggel veszi kezdetét a 2017-es vizes világbajnokság, amit hazánkban rendeznek meg. A jeles esemény alkalmából most minden idők legsikeresebb versenyzői teljesítményei közül idézünk fel néhányat.

Egerszegi Krisztina, úszás

Egérkéért – ahogyan mindenki becézi – egy egész világ rajong még ma is, ő korunk egyik legsikeresebb hazai úszója. Ötször nyert olimpiát, többszörös Európa- és világbajnok. 1988 óta ő a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok.

Michael Phelps, úszás

Annak ellenére, hogy családi háttere korántsem volt ideálisnak mondható – anyja egyedül nevelte testvéreivel –, mégis a világ egyik legsikeresebb sportolója lett belőle. Huszonháromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb úszója.

Kristin Otto, úszás

A német úszó volt az első nő, aki hat aranyérmet szerzett egyetlen olimpián, 1988-ban, Szöulban.  Miután nyilvánosságra került, hogy a keletnémet sportolók körében többen doppingolással növelték a teljesítményüket, Kristin karrierjét is összefüggésbe hozták a szerhasználattal, ám leszögezte, hogy nem tudott róla, hogy őt doppingolták volna.

Johnny Weissmuller, úszás

A világ Tarzanként ismerte, ám azt érdemes megemlíteni, hogy mielőtt Johnny Weissmuller színészkedni kezdett volna, az úszásban jeleskedett. Kiváló sportember volt, több olimpiai bajnoki címet is szerzett.

Risztov Éva, úszás

Számtalan elismeréssel tüntették ki hazánk egyik legsikeresebb úszóját. Olimpiai bajnok, többszörös Európa-bajnok, valamint háromszoros világbajnoki ezüstérmes. Idén februárban jelentette be visszavonulását.

Novák Éva, úszás

Az úszás iránti elköteleződése páratlan volt már gyerekkorában is, nem csoda, hogy később csodálatos sikereket ért el benne. Novák Éva olimpiai bajnok és többszörös világrekorder és nem mellesleg az első nő, aki világcsúcsot úszott.

Olimpiai bajnok férfi vízilabdázóink

A sportágban a magyarok évek óta jeleskednek, a világ legjobbjai közé tartoznak, azonban hosszú idő után, olimpiai versenyen 2000-ben, Sydney-ben sikerült újra aranyérmet szereznie a magyar vízilabda válogatottnak. Az akkori csapat tagjai Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga I. Zsolt és Vári Attila voltak.

Matt Biondi, úszás

Az amerikai úszót gyorsasága és robbanékonysága tette verhetetlenné. Három olimpián tizenegy érmet gyűjtött, korábban világcsúcsot tartott és hatszor nyert világbajnokságot.

Hajnal András, műugrás

A többszörös korosztályos és felnőtt bajnokot ötször választották a legjobb magyar férfi műugrónak. Két olimpián is szerepelt, 2006 óta azonban fotózással foglalkozik.

Greg Louganis, mű- és toronyugró

A mű- és toronyugró sport egyik legnagyobb férfi versenyzőjének tartják. Univerzális versenyzőnek számított, hiszen mind műugrásban, mind toronyugrásban szerzett világbajnoki és olimpiai címeket.

Fotó: olimpia.hu, si.com, Wikipédia, Pinterest, youtube.com