5 dolog, amit nem tudtál Olivia Newton-Johnról

A Grease majdnem teljesen máshogy alakult, mint ahogy ma ismerjük.

Túlzás nélkül állítható, hogy tegnap este az egész világot megrázta Olivia Newton-John halála, aki a Grease című filmben játszott főszerepével írta be magát a filmtörténelembe. A 73 éves színész-énekesnő rákban hunyt el, ami ellen évtizedekig hősiesen küzdött.

Mint ahogy mi is megírtuk, Olivia Newton-John 2017-ben árulta el, hogy az 1992-ben kialakult mellrákja visszatért és átterjedt a gerincére. Ekkora vallotta be egyébként, hogy 2013-ban egy második rákdiagnózist is kapott, de ezt elhallgatta. Azt mondta, hisz abban, hogy legyőzi a kórt, és felszólította szülőhazáját, Ausztráliát, hogy vegye át annak az amerikai államnak a törvényeit, ahol akkor élt (Kalifornia) és engedélyezze a marihuána gyógyászati célú használatát – azt vallotta, hogy minden, krónikus fájdalommal élő embernek hozzáférhetőséget kellene kapni a fájdalomcsillapító hatóanyag használatához. Végig bízott a gyógyulásban.

„A rák felnyitotta a szemem – nyilatkozta az Observernek még 2012-ben. – Amikor beteg vagy, nem számít, hogy a világ összes pénze megvan-e – nem számít. Áldottnak érzem magam, hogy kaptam esélyt az életre.”

„Gyógyító inspirációja és úttörő tapasztalata a növényi gyógyászattal kapcsolatban folytatódik az Olivia Newton-John Alapítványban, amely a növényi gyógyászat és a rák kutatásának szenteli magát” – írta özvegyen maradt férje, John Easterling a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában.

Összeszedtünk öt olyan kevésbé ismert vagy éppen különleges dolgot Oliviáról, amivel mi is szeretnénk tisztelegni az emléke előtt.

Először nem akarta Sandy szerepét vállalni

Utólag hihetetlennek tűnik, de a Grease (magyarul Pomádé) majdnem teljesen máshogy alakult volna, mint ahogy ma ismerjük, egyedül Allan Carr producer kitartásának volt köszönhető, hogy nem így lett. Ugyanis a forgatás idején olivia már 28 éves volt, és öregnek érezte magát Sandy szerepére. Don’t Stop Believin’ (Soha ne hagyd abba az álmodozást) című önéletrajzi könyvében azt írta, hogy kora miatt hezitált, hiszen egy naív gimnazistát kellett volna alakítania, ráadásul abban sem volt biztos, hogy ausztrálként sikerülne hitelesen hoznia az amerikai akcentust.

Olivia Newton-John (mint Sandy Olsen) és Susan Buckner (mint Patty Simcox) a Grease-ben. Newton-John ekkor már majdnem 29 éves volt. (Fotó: CBS via Getty Images)

Végül a producer átírattatta a forgatókönyvet, hogy megmagyarázza Sandy ausztrál kiejtését, majd átküldte az akkor 23 éves John Travoltát a színésznőhöz, hogy győzze meg. Tudta, hogy a nagydumás és sármos Travoltának nem lehet ellenállni, és igaza lett. „Kimentem, hogy azok a szúrós kék szemek és a világ legmelegebb mosolya fogadjon – írta a könyvében. – John Travolta tiszta örömet és szeretetet sugároz magából. Aznap egy nagy öleléssel üdvözölt, mintha már életre szóló barátok lennénk. Hogy is mondhatna bárki nemet John Travoltának?” Annyira jól sikerült ez a találkozó, hogy ők ketten azonnal jó barátok lettek, és ez a kapcsolat egészen a színésznő haláláig megmaradt. Olyannyira, hogy pár évvel ezelőtt ismét belebújtak legendás karaktereik bőrébe, és 2012-ben egy közös karácsonyi albumot is kiadtak.

Zsenik leszármazottja

Tudtad, hogy Olivia német nagyapja Nobel-díjas fizikus volt? Vagy hogy az apja az MI5 (az Egyesült Királyság titkosszolgálatának 5. osztagának) tisztje volt, aki a híres Enigma-projekten dolgozott? A bátyja, Hugh is hozzátett a családi örökséghez: ő orvos lett.

A memoárjában így ír: „1933-ban zsidó nagyapám feleségével, Hedviggel együtt elmenekült Németországból a hitleri rezsim elől. Nemcsak briliáns elme volt, hanem humanitárius is, aki segített zsidóknak menekülni Németországból. Rendkívül büszke vagyok békeszerető nagyapámra”. A nagyapa nem más, mint Max Born, a kvantummechanika egyik megalapozója és Albert Einstein régi barátja. 

Ma is vezeti a slágerlistákat

Nem férhet hozzá kétség, hogy 1978-ban szupersztár lett a Grease-nek köszönhetően, de nem ült a babérjain. Ezt nem sokkal később követte a Physical című sláger – amelynek társszerzője az amerikai származású ausztrál dalszerző, Steve Kipner volt –, amely tíz hétig volt listavezető, és az 1980-as évek legnagyobb példányszámban eladott dala lett. Abban az időben a dalt annyira szexuálisan provokatívnak tartották (egyes rádióállomások be is tiltották), hogy amikor eljött az ideje a klip forgatásának, a hálószobából az edzőterembe vitték, és egy gőzölgő románcból edzéshimnusszá alakították át. Ha ismerős a dallam, az nem a véletlen műve. A holnap nálunk, a Sziget nagyszínpadán is fellépő Dua Lipa dolgozta fel azonos címmel a dalt, azonnal a slágerlisták élére ugorva.

Az egyik legtöbb lemezt eladó énekes

Minden idők egyik legjobban fogyó előadója: négy Grammy-díjjal, öt első helyezett slágerrel és tíz további Top 10-es slágerrel büszkélkedhet – Newton-John 1971-ben került először az Adult Contemporary slágerlista első helyére a Bob Dylan által írt If Not for You című dalával. Következő nagy slágerét, az I Honestly Love You-t Jeff Barry (született Joel Adelberg Brooklynban, N.Y.-ban, és leginkább Ellie Greenwich-csel való közös munkájáról ismert) írta az ausztrál származású énekes-dalszerzővel, Peter Allennel együttműködve. Ez volt az első listavezető popslágere, ami két Grammy-díjat hozott neki, és a country zenei listák élére is ez tette fel.

Olivia Newton-John malibui (Dél-Kalifornia) otthonában kutyáival és lovával 1976 júliusában. (Fotó: Kent Gavin/Mirrorpix/Getty Images)

Imádta a természetet és az állatokat

Honlapja szerint Olivia szenvedélyesen szereti a környezetvédelmet, sőt, 1991-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programjának első jószolgálati nagykövetévé nevezték ki. Ráadásul megrögzött állatbolond is volt, aki gyakorlatilag egy farmon élt. Az Instagramján gyakran posztolt kedvenceiről: nemcsak kutyáiról, hanem csibékről, macskákról, és kedvenc lovairól is szívesen osztott meg képeket a közösségi oldalon.

Kiemelt kép: Olivia Newton-John 1976 szeptemberében – ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images