Az egykori Beatle elmondta, mit gondol Miley Cyrusról és Billie Eilishről

Ringo Starr legújabb projektje kapcsán adott interjút, amelyben kifejtette a két énekesnőről alkotott meglepő véleményét.

A világon csak egy örökebb kérdés van annál, mint hogy valaki a csoki vagy vanília fagyit szereti inkább, mégpedig az, hogy a Beatles vagy a Rolling Stones a meghatározóbb zenekar? Míg általános iskolás koromban pontosan tudtuk az osztályban, hogy ki Eddás, és ki Bonanzás, anyuék idejében pedig a Boney M és az Abba volt a vízválasztó, addig az 1960-as években az Atlanti-óceán két partján élő tizenévesek aszerint osztották meg magukat, hogy a Beatlesért vagy a Rolling Stonesért rajonganak – mindez pedig a két rockegyüttes között folyamatos rivalizálást váltott ki.

A Beatles tagjai a hatvanas években már igazi szupersztároknak számítottak. A képen (balról jobbra) John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney és George Harrison Londonból készül Liverpoolba repülni, és a lépcsőről integetnek a rajongóknak és újságíróknak, majdnem napra pontosan 60 évvel ezelőtt, 1964. július 11-én. (Fotó: Terry Disney/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Ringo Starr jelenleg az új, a Beatleses időkről szóló könyvét promózza, ami eddig nem látott fotókat tartalmaz az együttesről, és szeptember 21-én jelenik meg, ezért több interjút is adott különböző műsoroknak és magazinoknak. Az egyik ilyenben tagadta, hogy a Beatles valaha is ellenségeskedett volna a Rolling Stones-szal, sőt állítása szerint valójában jó kapcsolatot ápoltak. A The Project című ausztrál tévéműsorban így fogalmazott:

„Köztünk jó volt a kapcsolat, de úgy tűnt, hogy a sajtó mindenképpen el akarta ezt pusztítani.”

Amikor a műsorban arról faggatták, hogy kit nevezne minden idők legnagyobb zenekarának, azt mondta, hogy természetesen a Beatlest. „Minden idők legnagyobb zenekarában játszottam. Hihetetlen banda volt, hihetetlen dalszövegírókkal. Olyan dolgokat csináltunk, amiket még soha senki korábban. Turnéztunk, majd utána stúdióba vonultunk. Tudod, sokszor véletlenül alakult dolgok miatt kaptunk elismerést, de zeneileg zseniálisak voltunk. Bármit, amit lemezen csináltunk, bárkivel szembe lehet állítani a maiak közül, és ugyanolyan jó lenne.”

Számokban mérhető siker

A The Beatles több eladási rekordot is felállított, és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Az első brit zenekar volt, mely folyamatos népszerűségre tett szert az USA-ban, nem kevesebb, mint 27 no.1. helyezett dalt jegyezve csak Nagy-Britanniában és az USA-ban; ennek köszönhetően a Beatles a 20. század legsikeresebb zenekara lett. Yesterday című daluk a modern kori zenetörténet legtöbbször feldolgozott dala, több mint 3000 változata létezik.

A szerdán 81. születésnapját ünneplő dobos a tiszta fehér borítója miatt csak White Albumként emlegetett korongot nevezte meg a kedvenc Beatles-albumának, majd azt is elárulta, hogy Miley Cyrus-rajongó. Amikor arról faggatták, hogy kit választana Taylor Swift vagy Katy Perry közül, az egykori gombafej rávágta: „Nekem Miley a kedvencem”. Az Esquire-nek adott interjúban Ringo kitért a Cyrushoz fűződő érzéseire. „Rengeteg jó zenekar van, de mégsem történik velük semmi – mondta. – Egy csomó ember várakozik azon az ugródeszkán, hogy igazán beinduljon a karrierjük, és ez a várakozás biztos lehangoló számukra. Ez tényleg kemény…. Miley-t azért szeretem, mert rengeteg korszakon ment keresztül a szemünk előtt. Szóval van jónéhány hihetetlen zenekar, de egyelőre mindenki csak vár.”

Mileynak egyébként van némi kapcsolódása a Beatleshez: Mobyval közösen feldolgozták a Lucy in the Sky With Diamondsot, ami felkerült a The Flaming Lips együttes With a Little Help from My Fwends című albumára, ami a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című korongja előtti tisztelgés, a koronavíus első hullámának idején pedig Cyrus az együttes Help! című dalát is feldolgozta.

Ugyanebben az interjúban a riporter megkérdezte Ringót, hogy mit gondol az új sztárokról.

„Imádom Billie Eilisht!”

– kiáltott fel Ringo. „A bátyja [Finneas] is közreműködött a legutóbbi, Here’s to the Nights című dalomban. De  őket már nem követem úgy, mint amikor régebben az volt, hogy »Ó, Ray Charles, bárhová elmegyek, hogy megszerezzem a lemezedet«. Az ő lemezeiket már nem veszem meg, de az lehet, hogy az iTunes-on fizetek egy-egy számukért.”

Ringo Starr adta át Billie Eilish és testvére, Finneas (középen) számára a legjobb albumnak járó díjat az idei Grammyn Los Angelesben. (Fotó: Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy)

Az NME brit rockmagazin szerint Ringo élvezte az Eilishsel való találkozást a Grammy-n, ahol a dobos adott át díjat az énekesnőnek. „Nagy öröm volt számomra, hogy átadhattam a legjobb lemeznek járó díjat Billie Eilishnek, aki szerintem egyszerűen hihetetlen” – fogalmazott. Az interjú további részében azt is elmondta, hogy csodálja az énekesnő személyiségét, és emberként is nagyra tartja.

Ez azért nagy dolog, mert általában az ekkora szupersztárok, mint amilyen Ringo is, sokszor nem követik a divatos előadók munkásságát, vagy ha igen, akkor sem biztos, hogy pozitív véleményük van róluk. Ezzel szemben a legendás dobos nagyon is képben van, ami talán annak köszönhető, hogy a mai napig aktív: legújabb albuma 2021 márciusában jelent meg Zoom In címen, amin olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint egykori bandatagja, Sir Paul McCartney, Finneas (Billie Eilish bátyja), Sheryl Crowe és Dave Grohl, a Foo Fighters énekese, a Nirvana egykori dobosa. 

Ketten maradtak

A Beatles az északnyugat-angliai Liverpoolból indult útjára, hogy a történelem egyik legkelendőbb és legnagyobb hatású rockzenekarává váljon, és több, mint 1,3 milliárd albumot adtak el világszerte – többet bármelyik másik előadónál. A négy eredeti tagból azonban már csak ketten élnek: John Lennont 1980-ban lelőtték, George Harrison pedig 2001-ben rákban hunyt el. Ringo Starr és Paul McCartney a mai napig aktívak.

A szimpátia pedig kölcsönösnek tűnik. Korábban a Noisey megkérdezte Eilisht, hogy Elvis Presley-t vagy a Beatlest kedveli-e jobban, ő pedig határozottan az utóbbit választotta, bár utána bevallotta, hogy nem igazán ismeri Elvis munkásságát, de dicsérte a legendás énekes csípőmozgását. Billie egyébként több dalt is feldolgozott a gombafejűektől: a Somethinget, az egyik leghíresebb szerelmes balladájuk, és a Yesterday-t is, ami az egyik legismertebb daluk. A Something Billie-féle verziója az eredetinél sokkal szomorúbb hangulatú, míg a Yesterday esetében megtartotta az eredeti hangzást. 

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: The Beatles Magazine, Daily Mail, technotrenz.com, cheatsheet.com