Idén lenne 80 éves a legenda. A Nők Lapja 2020/48. számának Korok rovata.

Dühös és agresszív tinédzser, az egész világot ki akarja hívni maga ellen. Húsz évvel később a békéért harcol, a szeretet hatalmát hirdeti, boldog férj és gondoskodó apa. A kettő között a 20. század egyik legnagyobb muzsikusa. John Lennon.

Decemberi este Manhattanben, valamivel tizenegy előtt. Lennon éppen betöltötte a negyvenet, és, öt éve először, új albumot vett fel. Feleségével a stúdióból érkeznek, sietnek, hogy még lássák lefekvés előtt ötéves kisfiukat, Seant. Kiszállnak a limuzinból, amikor valaki utánuk szól, felgyorsítják a lépteiket, elhaladnak a portás előtt. A következő pillanatban mindent vér borít. „Lelőttek!” – ezek voltak John Lennon utolsó szavai.
Az Egyesült Államokban Kennedy dallasi meggyilkolása óta nem tapasztalt gyász sújtotta az embereket. A Dakota-ház előtt, a merénylet után még napokig énekelték a rajongók Lennon és a Beatles dalait, esténként gyertyákat gyújtottak, később százezren vettek részt a Central Parkban rendezett gyászszertartáson.
Mit tudott ez az ember, amit mások még megközelíteni sem voltak képesek? Azt hiszem, olyan zenét szerzett, először a Beatlesszel, később önállóan, ami mindenkit megérintett. Csodálatos összhangot teremtett, amitől szabadon szárnyalt az ember, és úgy varázsolta hangokká az emberi érzelmeket – szomorúságot, magányt, kétségbeesést, dühöt és szerelmet –, ahogy csak nagyon kevesen tudják.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Gyerekkor, zene, Yoko Ono...
Fotók John Lennon életéről.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .