Ötven felett is hódítanak – Kortalan szépségek a filmvásznon

Fejős Éva emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Idén történt, Olaszországban: feküdtem a parti fövenyen, amikor a hangosbemondó közölte, hogy Gina Lollobrigida megérkezett Velence repülőterére, és útban van a nyaralóhely felé. Abban a szerencsében volt részem, hogy a szomszédos szállodában lakott, így élőben is megpillanthattam a hetvenöt éves dívát. Gondoltam, biztosan már csak romokban tűnik elő a szépsége. Tévedtem.

Ma már bármire képes a technika: a fotókon eltüntetik a modell ráncait, narancsbőrét, sőt, már nem számít ritkaságnak az a – szerintem – közönséget becsapó beavatkozás sem, amikor a számítógép segítségével hosszabbá teszik valakinek a lábát, keskenyebbé a csípőjét, formásabbá a kebleit… Így nem nehéz egy korosodó színésznőnek sem szépnek látszania a felvételeken – ám az életben nem lehet csalni! – gondoltam. Aztán leesett az állam, amikor egy-két pillanatra megláthattam a Casa Bianca Hotel teraszán az isteni Lollót. Alakja asszonyosan formás, arcán a szolid smink nem fedte el a szarkalábakat, de így is nőies, hódító és szép volt. Olyasmi sugárzott belőle, ami egészen biztosan hiányzik a modern technika segítségével készült, „szépítős ” felvételekről. A körülötte lebzselő férfiaknak bármi járhatott a fejükben, de az biztosan nem, hogy egy hetvenöt éves hölgyet figyelnek csodálattal. Ő pedig büszkén, egyenes tartással lépkedett, készült, hogy megnézze a katonai légibemutatót, amelyen pilóta fia is részt vett. Az bizonyos, hogy az egykori Miss Róma, Miss Itália címek birtokosa, a Királylány a feleségem és más filmek gyönyörű sztárja ma is nyugodtan letagadhatna a korából húsz évet.

Makarónival kell gondozni a szép keblet

Lollobrigida pályatársnője, Sophia Loren idén töltötte be a hatvannyolcadik életévét. Kisgyerekként, a világháború idején sokat nélkülözött, a külsejével nem tudott törődni, így hát felüdülés volt számára, amikor 1949-ben az édesanyja benevezte őt egy szépségversenyre. Ugyan nem ő lett a győztes, de anyjának azt tanácsolták, hogy szép arcú lányát vigye el Rómába szereplőválogatásra. A mama ezt megtette, és Sophia a Cinecittá stúdióban ismerkedett meg Carlo Ponti producerrel. Az ismeretségből szerelem, majd házasság lett, és a tehetséges, gyönyörű lány egyre-másra kapta a szerepeket, s az Egy asszony meg a lánya című alkotással Oscar-díjat nyert. Már nem csupán Itáliában filmezett – legkedvesebb partnere egyébként Marcello Mastroianni volt -, hanem Amerikában is. Férje – akinek karrierjét, felemelkedését köszönhette – biztatta, kövessen el mindent azért, hogy minél tovább meg ­ őrizhesse a szépségét. A csinos, ápolt asszony – aki egyébként a neves divattervezőre, Armanira esküszik – naponta egy órát tornázik személyi edzője segítségével, s amióta szívproblémákkal kezelték, még több energiát fordít az egészséges életmódra. Állítólag minden este kilenc előtt lefekszik, de a finom, olasz ételekről nem tud lemondani. Egy internetes honlapon olvastam, hogy egyszer így tréfálkozott színésznő barátnőjével, a belga származású Audrey Hepburnnel: „A szép keblet nem sörrel vagy tulipánhagymával, hanem makarónival kell gondozni ”. Bizonyára igaza van, mert egy brit közvélemény-kutatás szerint őt tartják a világ legszexisebb, legszebb asszonyának, aki mögött a harminchét éves Elizabeth Hurley lett a második.

Az érett asszonyok dicsérete

Ha belegondolunk, kiket tartunk a legszebb nőknek, akkor egyáltalán nem biztos, hogy huszonévesekre esik a választásunk. A Vogue magazin szerkesztői két évvel ezelőtt azt kérték, hogy az olvasók adjanak jelölést az általuk legdivatosabbnak, legvonzóbbnak tartott nőkre. A pálmát az akkor negyvennyolc éves Isabella Rossellini amerikai színésznő, Roberto Rossellini és Ingrid Bergman lánya vitte el, és, meglepő módon, rengetegen voksoltak az ötven körüli hölgyekre – ugyanakkor például a fiatal Kate Moss, Naomi Campbell és Victoria Beckham egyáltalán nem kapott szavazatot! Hozzá kell tenni, hogy a lap olvasóinak átlagéletkora a felmérés idején harminchat év volt. A szavazás eredményének láttán Isabella Rossellini szerényen annyit mondott: „A kevés néha több: nem szeretem a csillogó öltözékeket, mindössze hat nadrágom van, de már ez is több, mint amennyire egy magára adó nőnek szüksége van ”.

A kérdőívekből az is kiderült, hogy a magazin olvasói a stílust, az eleganciát, a nőből áradó önbizalmat többre becsülik a „ropogós ” , „friss ” szépségnél. „Ha jóban vagy önmagaddal, az sugárzik belőled. A finom ráncokat nem eltüntetni kell, hanem vállalni” – mondta nemrégiben az ötvenkilenc éves Catherine Deneuve. „Negyvenöt után választanod kell: az arcod legyen szép, vagy a tested ” – tette hozzá viccesen a francia színésznő, aki egyébként az előbbit választotta, vagyis nem sanyargatja magát nehéz tornagyakorlatokkal, nem diétázik, mert nem akarja, hogy az arcbőrét megviselje a fogyókúra.

Torna, plasztika, szerelem

Persze, vele sem ért egyet mindenki, sokan igenis fontosnak tartják a rendszeres sportot, az öregedés elleni programokon való részvételt. Amerikában az ismert színésznők közül Jane Fonda volt az első, aki népszerűsíteni kezdte a testedzést. Nyilvánvalóan üzleti szempontból is jövedelmező volt ez a vállalkozás, ám a hatvanöt éves színésznő teste ma is rugalmas és feszes (a rossz nyelvek szerint ő is választott negyvenöt év felett: a testét, és nem az arcát…). Raquel Welch is kidolgozott egy teljes szépség- és fitneszprogramot 1984-ben, de nemrégiben azt nyilatkozta, hogy ma már fontosabbnak tartja a jógát és a meditációt, mint a futást meg a kemény sportolást. Az ötvenkét éves Goldie Hawn bártáncosnőként kezdte a pályafutását, és a mozgástól azóta sem tud elszakadni: ha nincs ideje aerobikozni, akkor este elmegy párjával, Kurt Russellel egy bárba, és ott ropják éjszakáig. Az örökmozgó színésznő esküszik rá, hogy a „zsírégető mozgás ” tartja őt fiatalon. Kolléganője, az ötvenegy éves Jane Seymour szerint az ősz hajszálakat minden nőnek el kell fednie. Ő például háromhetente festeti a haját, és nagyon ügyel a táplálkozására, csak csirkét és halat fogyaszt, és rendkívül sok gyümölcsöt eszik. Tanácsai bizonyára hasznosak, mert sokszor hiszik húszéves lányáról, hogy a húga…

Bár a szépség szerencsés adottság, mégis tenni kell valamit a megőrzéséért. Ellenpéldaként említhetjük Brigitte Bardot-t, aki fiatalon gyönyörű volt, ám évtizedek óta elhanyagolja magát, s csak az állatvédelemmel foglalkozik. Sajnos, szépsége mára igencsak megkopott.

Nyilvánvalóan mindannyiunkban felmerül, hogy a híres, érett, gyönyörű nők mennyiben köszönhetik a természetnek és életmódjuknak ma is csábító megjelenésüket – és mennyiben a plasztikai sebészeknek. Nos, ez ügyben eléggé visszafogottan nyilatkoznak, s csak gyanakodhatunk, hogy valaki nem csupán „méregtelenítő kúrán ” vett részt, ha ötven-, hatvanévesen teljesen ráncmentes, sima arccal áll a közönség elé. Azért akad néhány kivétel: például Cher, a ma ötvenhat éves énekesnő nem titkolja, hogy több ízben is szépségsebészhez fordult segítségért, és a hatvankilenc éves Joan Collins sem tiltakozott, amikor azt állították róla, hogy felvarratta ráncait. A. Dallas tévésorozat „Pamelája”, azaz Victoria Principal könyvet jelentetett meg, amelyben tanácsokat ad a nőknek, hogyan őrizzék meg idősebb korukban is a jó megjelenésüket. Jóga, sport, diéta – efféle tippek szerepelnek az ötvenkét éves színésznő könyvében. Amikor feltették neki a kérdést, hogy fiatalosságát, szépségét mennyiben köszönheti a férjének, a jó nevű plasztikai sebésznek, a színésznő ezt a talányos választ adta: „Gondolják, bevallanám, ha plasztikai műtéten estem volna át? Adok önöknek egy tanácsot: legyenek szerelmesek, mert ez a gyönyörű érzés megfiatalít, és széppé tesz!” Ezt a nézetet osztja az ötvenegy éves Anjelica Houston is, aki úgy tartja, hogy akinek boldog a párkapcsolata, az szebb, mint a boldogtalanok. A színésznő tíz éve él nagy szerelemben szobrász férjével. „A szerelem jobban kisimítja a ráncokat, mint a legdrágább kenceficék és kozmetikai kezelések” – vallja Houston.

Ugye, hogy ez a legjobb szépségtipp?

Fejős Éva

Nők Lapja 2002/41. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Gina Lollobrigida (Central Press/Getty Images)