Egy új tanulmány szerint rákot okozhat a népszerű szépészeti kellék

Egy új kutatás szerint az UV-s körömlakkszárítók rákkeltő sejtmutációkhoz vezethetnek.

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is írtuk, a magyar nők szívesen költenek a szépségápolásra még most, ebben az inflációval terhelt időszakban is. Ami nem csoda, hiszen az ápolt megjelenés nemcsak magabiztosságot sugároz, hanem akár az egészségünkre is pozitívan hat, hiszen például a rendszeres manikűrrel és pedikűrrel meg tudjuk akadályozni a köröm fájdalmas benövését (csak körültekintően válasszunk szakembert ehhez), de legalábbis hamarabb tudomást szerezhetünk bizonyos betegségekről, ha rendszeresen a körmünkre nézünk.

Azonban érdemes megfontolni, hogy a hagyományos kéz- és lábápolás mellé – amit a sztereotípiával ellentétben nemcsak a műkörömre vágyók, hanem mondjuk a cukorbetegek is igénybe vesznek – kérünk-e színes körmöket, ugyanis egy új kutatás szerint az ultraibolya (UV) fényt használó körömlakkszárítók, amelyeket általában a géllakkos manikűrözéshez használnak, sejtpusztító hatásúak lehetnek, és rákkeltő mutációkat is okozhatnak a sejtekben. A Nature Communications című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban két különböző UV-expozíciós körülmény között elemezték a sejteket. Az akut expozíciónak kitett sejtek két 20 perces kezelésben részesültek az UV-szárítók alatt, a két kezelés között egy óra szünettel. A krónikus expozíciónak kitett sejtek pedig három egymást követő napon 20–20 percet töltöttek a gépek alatt.

A kutatók megállapították, hogy egy ilyen alkalom 20–30%-os sejtpusztulást eredményezett, míg a három egymást követő napon való 20 perces expozíció 65–70%-os sejtpusztulással járt, a megmaradt sejteknél pedig olyan mutációkat eredményezett, amelyek jellemzően a bőrráknál jelentkeznek. „Több dolgot is láttunk: először is azt, hogy a DNS károsodik – magyarázta a Phys szakmai oldalnak Ludmil Alexandrov, a San Diegó-i UC San Diego biomérnöki professzora és a tanulmány szerzője. –

Azt is láttuk, hogy a DNS-károsodás egy része idővel nem javul, és ez minden UV-körömlakkszárítóval való expozíció után mutációkhoz vezet.

Végül láttuk, hogy az expozíció mitokondriális diszfunkciót okozhat, ami szintén további mutációkat eredményezhet. Megvizsgáltuk a bőrrákos betegeket, és pontosan ugyanazokat a mutációs mintákat láttuk ezeknél a betegeknél, mint a besugárzott sejteknél.”

A kutatók megjegyezték, hogy számos tanulmány készült, amely a szoláriumokban használt UV-fényeknek való kitettségre figyelmeztet, amelyek bizonyítottan rákkeltőek (évente nagyjából 3000 melanómás esetet regisztrálnak itthon, ami legtöbbször a napfénynek és/vagy szoláriumozásnak köszönhető). A körömlakkszárítók lehetséges káros hatásait azonban eddig nem vizsgálták, annak ellenére, hogy a készülékek más spektrumú UV-fényt használnak. Alexandrov szerint ezeket a gépeket úgy forgalmazzák, hogy teljesen biztonságosak, azonban tudomása szerint eddig még senki sem tanulmányozta, hogy hogyan hatnak az emberi szervezetre molekuláris és sejtszinten. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az ujjakban kialakuló ritka rákos megbetegedések számos esete olyan emberektől származik, akik gyakran végeznek zselés manikűrt UV-körömlakkszárítóval, például szépségversenyzők és kozmetikusok. Azonban a kutatók azt is hozzáteszik, hogy több, sok évre kiterjedő adatra van szükségük ahhoz, hogy „pontosan számszerűsíteni lehessen a kezet érintő bőrrák kockázatát az UV-körömlakkszárítót rendszeresen használó embereknél.”

Mit mond a bőrgyógyász?

Ez utóbbival egyetért Dr. Kuroli Enikő, klinikai főorvos, patológus és bőrgyógyász szakorvos is: „Azzal mélyen egyetértek, hogy még hosszú évek, míg epidemiológiai szempontból vizsgálható lesz az UV-lámpák körömre kifejtett káros hatásai és az innen származó »beteganyag«. Épp, ahogy a szoláriumhasználat esetén: miszerint a 20 és 40 éves kor közötti nőknél háromszor annyi melanóma fordul elő a bőrön, mint korábban – eme összefüggés leírásához és bizonyításához is elég sok év kellett. Megjegyzem, ha köröm melanómáról beszélünk, a napi patológusi rutin munkám során legalább annyi, ha nem több eset fordul elő férfiaknál, és sok a lábujjon lévő melanóma is, férfiaknál-nőknél egyaránt. A férfiak pedig nem igazán járnak műkörmöshöz (…) …” 

A szakember megjegyzi viszont azt is, hogy a tanulmány bár említi a „skin cancert”, azaz bőrrákot, de nem nevezi nevén, így nem derül ki, hogy laphámrákról, esetleg melanómáról van-e szó, illetve esetszámot sem írnak, mint ahogyan példákat sem, és szerinte sok újdonságot azzal nem mondtak, hogy az UV-sugárzás károsítja a sejtek örökítőanyagát, mert ezt eddig is tudtuk. Hozzáteszi, hogy például a műköröm esetenként elfedi, eltakarja a köröm alatti problémákat, kóros elváltozásokat. „Így

a »szabadon lévő«, éppen műkörmöt nem tartalmazó körmöket mindig alaposan át kell vizsgálni, nem jelentkezett-e ott addig nem tapasztalt, új képlet

– tanácsolja. – Összefoglalva: árnyalnám az eredményt; nem fognék mindent az UV-lámpára, de – mivel megtehetem – elkerülöm” – tette hozzá a doktornő.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen UV-lámpákból kibocsátott fény kicsit sem nem azonos a szolárium csövei által kibocsátottal, hiszen – egyszerűen fogalmazva – senkinek nem barnul a keze a köttetés közben. Ráadásul a legtöbb manikűrös már nem is UV-s, hanem LED-es lámpát alkalmaz. Szerencsére 2023 legmenőbb körömtrendjét, amire maga Jennifer Lopez is esküszik, otthon is egyszerűen elkészíthetjük – UV-fényű lámpa nélkül is.

Kiemelt kép: Getty Images