Egészségi állapotunkról a körmünk is árulkodik. De mitől egészséges a köröm, és milyen betegségek állhatnak a felszíni elváltozások hátterében? Légrádi Júlia írása a Nők Lapja Egészség 2021/2. számából.

Testrészeink árulkodnak szervezetünk állapotáról, ezért érdemes folyamatosan figyelni őket: a köröm különféle elváltozásai például komolyabb betegségekre is utalhatnak. Jól tesszük, ha életmódunkat is megvizsgáljuk, hiszen szokásaink, káros szenvedélyeink szintén megmutatkozhatnak ezen a területen. Erről tájékoztat bennünket dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus.

dr. Borbola Kinga

A szép és ápolt köröm jó benyomást kelt, arról árulkodik, hogy szervezetünk megfelelően működik. De milyen is az egészséges köröm? Jellemzően szilárd, sima felszínű, matt fényű, a színe halvány rózsaszín, szinte átlátszó, a köröm szélei fehérek, tövénél az úgynevezett holdacska vagy félhold helyezkedik el, ez világosabb színű (ha nem látszik, nem kell megijednünk: előfordul, hogy benőtte a bőr). Körmünk formája teljesen egyéni, amit leginkább a csontozatunk és genetikánk határoz meg. Az, hogy milyen gyorsan nő (általában havonta 1-3 mm-t), függ az adott szervezet egészségügyi állapotától, de az évszaktól, az életkortól, az esetleges sérülésektől és betegségektől is. Elváltozásokról akkor beszélünk, amikor megváltozik a köröm alakja, mérete, felülete, színe, netán elválik a körömágytól és felkunkorodik.

 

Miért van szükségünk rá?

A köröm rugalmas szarulemez, mely az ujjvégeinken fekszik, és a bőrből alakul ki. Szerepe például, hogy megvédje a végperceket, de szükséges a tárgyak megragadásához, és alakítja a tapintásérzésünket is.

A köröm külső (sérülés) és belső hatás (például fertőzés) következtében is károsodhat, de valamilyen bőrbetegség, vitaminhiány vagy egyéb általános betegségek következtében is átalakulhat. A körömlemeznek számos elváltozása lehet, a kisebb-nagyobb felszíni károsodásokon keresztül egészen a körömlemez leválásáig. A köröm betegségét akut toxikus károsodás, bizonyos gyógyszerek szedése, de akár fényterápia is kiválthatja. Minden olyan esetben bőrgyógyászhoz kell fordulni, amikor valamilyen „nem normális” elváltozást észlelünk rajta, ám rendszeres kontrollra rendes körülmények közt nincs szükség. Nézzük sorban, mire érdemes figyelni, melyik elváltozás mit jelezhet.

Intő jelek

Töredezettség, repedések, fehér foltok
A fentiek észlelésekor elsősorban vitaminhiányra gyanakodhatunk. A-vitamin-elégtelenség esetén például töredezetté válhat a köröm, vashiánynál elvékonyodás, repedezés, sőt félbetörés is előfordulhat. Apró foltok külső sérülések nyomán is kialakulhatnak.

Barázdák, felületi csíkok
Hosszúkás, vékonyabb barázdák idősebb korban, illetve öregedés során figyelhetők meg. A barnás-feketés foltokat és csíkokat gyakran a köröm alatti anyajegyek okozzák, de sajnos daganatos megbetegedésre, például melanómára is utalhatnak.

Púpos és behorpadó köröm
Az elváltozás mögött leggyakrabban elégtelen oxigénellátás, szív- és tüdő- vagy májbetegség áll. Ez utóbbi esetén a köröm színe fehérré, opálossá és kevésbé áttetszővé válik. A behorpadás csecsemőkori jelenség, ha viszont felnőtt korban jelentkezik, vashiány okozhatja.

Halványság
Ez vérszegénységre, a vérkeringés zavarára hívhatja fel a figyelmet.

Fertőzés
Akkor jön létre, ha a körömredők és a körömlemez alatt baktériumok, gombák szaporodnak el. Míg a bakteriális fertőzés duzzanattal, fájdalommal és gennyesedéssel jár, addig a gombásodás sárgás, zöldes, barnás, de akár feketés elszíneződést is okozhat. A körömgomba az egyik leggyakoribb körömbetegség, amit a számtalan műszálas holmi, az akár éjjel-nappal viselt zokni, a túlzottan zárt cipők, továbbá az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek, de a cukorbetegség is előidézhet. Fertőzés esetén mindenképpen keressünk fel szakembert! A panaszok enyhébb esetben ecsetelőkkel, súlyosabb és hosszabb ideje tartó tünetek meglétekor gombaellenes gyógyszerekkel szüntethetők meg.

Teljes vagy átmeneti körömleválás
Okozhatja trauma, lázas vagy egyéb egészségkárosító állapot, de súlyos perifériás keringési zavar is.

Benövés
Szemölcsök és benőtt köröm is okozhatja ezt a fájdalmas kellemetlenséget. Utóbbi általában a nem megfelelő körömvágás, illetve a szűk cipő miatti nyomás következtében alakul ki, ráadásul gyulladás is kísérheti. Az elváltozás műtéti úton korrigálható.

Apró gödröcskék
Megjelenése pikkelysömör, ekcéma, hajhullás és bőrgyulladás kísérő tünete lehet.

Sárgulás
Ujj- és lábkörmeink többféle okból is elveszíthetik természetes színüket. Ha sárgás árnyalatot veszünk észre rajtuk, érdemes a legegyszerűbb magyarázatokkal kezdeni a feltárást:

 • Nem megfelelő táplálkozás – a szervezetünk működése számára elengedhetetlen vitaminok és tápanyagok (például B12-vitamin) hiánya testünk ezen részén is megmutatkozik.
 • Gyakori körömlakkozás (főleg sötét színekkel) és acetonos lemosók használata.
 • Rendszeres dohányzás.
 • Erős tisztítószerekkel, vegyi anyagokkal való munkavégzés.
 • Gombás fertőzés.
 • Sárga köröm szindróma – ez a ritka örökletes betegség a körömnövekedés zavarán túl egyéb kellemetlen tüneteket (például légzési nehézséget) is kiválthat.
 • Pajzsmirigy- és cukorbetegség, pikkelysömör.

A körömlemez végleges hiánya
Lehet veleszületett rendellenesség, de a körömágy folyamatos károsodása is előidézheti. A különféle tisztálkodási szerek, valamint az erősebb szennyeződéseket oldó tisztítószerek rendszeres használatával káros anyagok juthatnak a körömlemez alá. Ez fertőzéshez, majd apróbb külső hatások nyomán a köröm leválásához is vezethet.

Ápolás, egészségmegőrzés

 •  Vágjuk rendszeresen, ugyanis a túl hosszúra nőtt köröm könnyebben megsérül.

 • Tisztítsuk alaposan, és ne csak a körmünket, hanem a manikűrözéshez használt eszközeinket is. Ezek is legyenek mindig tiszták, erre a speciális eszközfertőtlenítő szerek kiválóan alkalmasak.
 • Válasszunk természetes hatóanyagtartalmú kézkrémet.

 • A körömágybőr eltávolításához használjunk narancsfa pálcát, melynek segítségével hátratolhatjuk a körömre ránövő bőrt anélkül, hogy megsértenénk a körömágyat.
 • Bánjunk óvatosan a vegyszerekkel, amikor csak tehetjük, használjunk gumikesztyűt.
 • Időnként hagyjuk szabadon pihenni, szellőzni, regenerálódni a körmeinket.
 • Ne áztassuk sokáig vízben a kezünket, lábunkat, mert a felpuhult köröm kevésbé ellenálló.
 • Reszeljünk helyesen: ha mindig ugyanabba az irányba reszeljük a körmünket, elkerülhetjük a beszakadását.
 • Táplálkozzunk egészségesen, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket.
 • Szokjunk le a körömrágásról. Ha szükséges, használjunk körömrágás elleni lakkot.

 

Fotó: Getty Images

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2021/2. lapszámában jelent meg. 
A magazint keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitálisan a https://digitalstand.hu/noklapjaegeszseg oldalon.