Egészségi állapotunkról a körmünk is árulkodik. De mitől egészséges a köröm, és milyen betegségek állhatnak a felszíni elváltozások hátterében? Légrádi Júlia írása a Nők Lapja Egészség 2021/2. számából.

Testrészeink árulkodnak szervezetünk állapotáról, ezért érdemes folyamatosan figyelni őket: a köröm különféle elváltozásai például komolyabb betegségekre is utalhatnak. Jól tesszük, ha életmódunkat is megvizsgáljuk, hiszen szokásaink, káros szenvedélyeink szintén megmutatkozhatnak ezen a területen. Erről tájékoztat bennünket dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus.

dr. Borbola Kinga

A szép és ápolt köröm jó benyomást kelt, arról árulkodik, hogy szervezetünk megfelelően működik. De milyen is az egészséges köröm? Jellemzően szilárd, sima felszínű, matt fényű, a színe halvány rózsaszín, szinte átlátszó, a köröm szélei fehérek, tövénél az úgynevezett holdacska vagy félhold helyezkedik el, ez világosabb színű (ha nem látszik, nem kell megijednünk: előfordul, hogy benőtte a bőr). Körmünk formája teljesen egyéni, amit leginkább a csontozatunk és genetikánk határoz meg. Az, hogy milyen gyorsan nő (általában havonta 1-3 mm-t), függ az adott szervezet egészségügyi állapotától, de az évszaktól, az életkortól, az esetleges sérülésektől és betegségektől is. Elváltozásokról akkor beszélünk, amikor megváltozik a köröm alakja, mérete, felülete, színe, netán elválik a körömágytól és felkunkorodik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen funkciót lát el a köröm, miért van szükségünk rá?
Különböző betegségek jelei hogyan mutatkoznak meg a köröm felszínén?
Tippek az egészséges körmökért.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .