Napjainkban a betegek általában csak akkor kapnak hivatalos diagnózist, amikor már az Alzheimer-kór jól ismert tüneteit, például memóriavesztést észlelnek magukon – ekkorra azonban már csak a további tünetek súlyosbodását tudják az orvosok némileg mérsékelni.

Demenciával mintegy 55 millióan küzdenek világszerte, ebből Magyarországon legalább 200 ezren. Az intenzív kutatói munkának köszönhetően minden nap egyre többet és többet tudunk meg erről a még mindig rejtélyesnek számító betegségről és egyik leggyakoribb típusáról, az Alzheimer-kórról is. A tudósok ezidáig nem találtak rá gyógymódot, de az kiderült, hogy bizonyos tevékenységek némileg késleltethetik a tünetek súlyosbodását (mi is írtunk már ezekről korábban: itt, itt és itt is).

A Washingtoni Egyetem egy friss kutatása azonban most arra jutott, hogy az Alzheimer-kór jelei jóval a kognitív károsodás első tünetei előtt felfedezhetők lehetnek – egy egyszerű vérvizsgálattal.

Azt találták ugyanis, hogy az Alzheimer-kór kialakulását az amiloid béta-fehérjék félrecsúszása és összecsomósodása (oligomerek kialakulása) okozza – olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent publikációban. A kutatócsoport kifejlesztett egy olyan laboratóriumi tesztet, amely képes mérni az amiloid béta oligomerek szintjét a vérben.

A SOBA rövidítéssel megnevezett teszt kimutatta ezeket az oligomereket Alzheimer-kóros betegek vérében, miközben a kognitív károsodás jeleit nem mutató kontrollcsoport legtöbb tagjában nem, a kontrollcsoport azon tagjainál pedig, akikben kimutatta a teszt az oligomereket, évekkel később enyhe kognitív károsodást vagy az Alzheimer-kórra jellemző agyi elváltozásokat találtak. A SOBA tehát már a tünetek megjelenése előtt képes volt kimutatni a toxikus oligomereket (az Alzheimer-kór tipikus tüneteiről itt, a betegség kialakulásának kockázatát növelő rizikófaktorokról pedig itt és itt is írtunk már korábban).

„A kutatók egy megbízható diagnosztikai tesztet akartak létrehozni; nem csak egy olyan vizsgálatot, amely megerősíti az Alzheimer-kór már meglévő diagnózisát, hanem egy olyat, amely a betegség jeleit a kognitív károsodás bekövetkezte előtt képes kimutatni. Ez ugyanis nagyon fontos a beteg egészsége és az amiloid béta mérgező oligomerjeinek kutatása szempontjából. (…) A SOBA egy ilyen teszt alapja lehet” – fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, Valerie Daggett biomérnöki professzor.

A kutatócsoport 310 olyan vizsgálati alany vérmintáján tesztelte a SOBA-t, akik korábban vérmintáikat és adataikat Alzheimer-kutatáshoz rendelkezésére bocsátották. A vérvétel időpontjában a vizsgálati alanyok nem mutatták jeleit semmilyen kognitív károsodásnak, Alzheimer-kórnak vagy a demencia más formájának. A SOBA oligomereket mutatott ki az enyhe kognitív károsodásban és a közepes vagy súlyos Alzheimer-kórban szenvedő személyek vérében, 53 esetben pedig a korábban vérmintát adó személy halála után történt boncolás igazolta, hogy a beteg Alzheimer-kórban szenvedett.

A SOBA a kontrollcsoport azon tagjaiban is kimutatta az oligomereket, akiknél a feljegyzések szerint később enyhe kognitív zavar alakult ki, de a kontrollcsoport más, kognitív zavart nem mutató személyek vérmintáiban nem találtak toxikus oligomereket.

Daggett csoportja most azon dolgozik, hogy a SOBA-t az oligomerek diagnosztikai tesztjévé fejlesszék, mivel a kutatásból az is kiderült, hogy a SOBA változatai akár a Parkinson-kór és a Lewy-testes demencia toxikus oligomerjeit is képesek kimutatni.

„Azt tapasztaljuk, hogy számos emberi betegség összefügg az ilyen alfa-lemez struktúrákat alkotó toxikus oligomerek felhalmozódásával. Nemcsak az Alzheimer-kór, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és még sok más betegség is.

Úgy gondoljuk, hogy a SOBA segíthet a veszélyeztetett vagy lappangó betegségben szenvedő egyének azonosításában, valamint a terápiás hatékonyság mérésére is szolgálhat annak köszönhetően, hogy segítheti az Alzheimer-kór korai kezelésében”– vélekedik Daggett.

Kiemelt kép: Westend61/Getty Images