Ha napi 5 percet szánunk erre az egyszerű tevékenységre, megelőzhetjük az Alzheimer-kór kialakulását

Napi öt percért cserébe rengeteget nyerhetünk ezzel a módszerrel!

Az egészségünk megóvása mindennél fontosabb – bizonyos esetekben ráadásul kevés erőfeszítéssel sokat tehetünk testi, lelki és mentális jóllétünkért egyszerre. 
Egy a Neuropsychologia című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány például arról számolt be, hogy amennyiben a nem domináns kezünket használjuk mindennapi feladatok elvégzéséhez, azzal jelentős mértékben fejleszthetjük elménket. 
A kutatásban résztvevő alanyoknak tíz napon keresztül a nem domináns kezükkel kellett írniuk, ennek következtében pedig nem csak írásképük lett egyre szebb, hanem 71%-uknál hat hónappal a kísérlet befejezte után is fennállt a javulás. 

A kutatók szerint az eredményeket az magyarázza, hogy a résztvevők a nem domináns kezük következetes használatával új idegi pályákat hoztak létre az agyukban – ami pedig a testük zökkenőmentesebb működését segítette hosszabb távon is. 

Az idegsejtek közötti kapcsolatok az agyat mozgékonyabbá és a testtel jobban összehangolttá teszik – nem utolsó sorban pedig megelőzhetik az öregedés egyéb jeleit, például az általános feledékenységet, vagy akár az olyan degeneratív betegségeket, mint a demencia és az Alzheimer-kór.
A kísérlet során megállapították, hogy már mindössze kétszáz perc gyakorlás is jelentős javulást eredményezett a kognitív funkciókban –  rövid és hosszú távon egyaránt. Azaz, ha hat héten keresztül csupán öt percet arra szánunk minden nap, hogy a nem domináns kezünkkel irkálunk valamit egy darab papírra, mi is hasonló javulást tapasztalhatunk testi és mentális állapotunkat illetően. 

Kiemelt kép: Mariana Alija/Getty Images