Egy új kutatás eredményei előrelépést jelenthetnek az Alzheimer-kór kezelésében

Amerikai tudósok fényt derítettek arra, hogy milyen természetes módszerekkel lehetne lassítani a betegség előrehaladását.

Az Alzheimer-kór gyakorisága rohamosan emelkedik, Magyarországon legalább 200 ezer regisztrált beteg küzd a gyors szellemi és testi leépüléssel járó népbetegséggel (ITT írtunk nemrég arról, hogy miről ismerhetjük fel a kezdődő betegséget). Leggyakoribb, nem genetikai alapú kialakulásának okai kevésbé ismertek, ami megnehezíti a terápiát – azonban tapasztalható némi előrelépés a kutatásoknak köszönhetően. Az amerikai Tufts Egyetem kutatói év elején élő emberi agysejtek 3D-s modelljét tanulmányozva kimutatták, hogy a közönséges herpeszvírus képes az Alzheimer-kórral összefüggő plakkokat előidézni az agyban, legújabb projektjük során pedig arra is fény derült, hogy mivel lehetne lelassítani a betegség előrehaladását. A béta-amiloid plakkok az Alzheimer-kórban szenvedők agyában alakulnak ki, a Tufts legfrissebb vizsgálatai pedig azt találták, hogy a zöld tea katekinjei (azaz egy, az antioxidánsok csoportjához tartozó vegyület), valamint a vörösborban található rezveratrol (ami a bogyós gyümölcsökben, például szőlőben is megtalálható, magas antioxidáns hatású vegyület) csökkenthetik a betegséggel együtt járó plakkok képződését. A laboratóriumban 21 különböző vegyületet teszteltek az Alzheimer-kóros idegsejteken, ezek közül néhány pedig úgy csökkentette a betegség előrehaladását, mintha vírusellenes szerként működne a szervezetben:

„Szerencsénk volt, hogy ezek közül néhány elég erős hatékonyságot mutatott. Azok a vegyületek, amelyek átmentek a szűrésen, egy hét leforgása szinte teljesen megszüntették a plakkok képződését. Emellett bíztunk benne, hogy a vizsgált vegyületek ártalmatlanok az egészségre – a zöld tea katekinjei és a vörösbor rezveratroljai pedig megfeleltek a követelményeknek” – nyilatkozta a kutatócsoport egyik munkatársa, Dana Cairns a Free Radical Biology and Medicine tudományos folyóiratnak. A kezdeti szűrés során a zöld tea vegyületein és a rezveratrolon kívül a kurkumából származó kurkumint, a Metformin nevű diabetikus gyógyszert, valamint a citikolin vegyületeket is sikerrel alkalmazták.

A zöld tea pozitív hatásai révén a rákos megbetegedések kapcsán is gyakorta kutatott összetevő, a bogyós gyümölcsökben található rezveratrol pedig öregedésgátló tulajdonságairól is ismert. Cairns szerint a felfedezés azért is jelentős, mert az Alzheimer-kórra nincs konkrét gyógymód, illetve idáig nem létezett olyan ismert módszer, amellyel lassítható lett volna a betegség előrehaladása – eltekintve a gyógyszergyárak által kifejlesztett, de még kísérleti szakaszban lévő készítményektől.

„A zöld tea és a bogyós gyümölcsök biztonságosak és könnyen hozzáférhetőek, az étrend kiegészítéseként pedig egyébként is ajánlott a fogyasztásuk”

– tette hozzá Cairns. 

A tudós szerint az lenne az ideális eredmény, ha e jótékony vegyületek pozitív tulajdonságait fokozni is lehetne, megkönnyítve ezzel a vegyületek szervezetben történő felszívódását. A rezveratrol természetes forrásai közé tartozik egyébként nemcsak a szőlő, de az áfonya (és a fekete áfonya), a földimogyoró, a pisztácia, de még a kakaó is. Az új kutatások eredményei tehát bizakodásra adhatnak okot, azonban fontos, hogy ne felejtsük el kikérni a kezelőorvosunk véleményét, mielőtt jelentős változtatásokat hajtanánk végre az étrendünkön. 

Kiemelt kép: Getty Images