Hátborzongatóan zöld, egyszerű desszert akár halloweenre is: a matcha új arca

Izgalmas, hármas rekordkísérletnek voltunk tanúi tegnap, és magunkkal hoztunk egy klassz receptet is.

Tegnap délután a Kálvin téren, Japán magyarországi nagykövete és a Guinness rekordokat hitelesítő bizottság tagja előtt vált hivatalossá: itthon készült el Európa legnagyobb matcha csészéje, keverőeszköze és legnagyobb matcha adagja.

Mi az a matcha?

A matcha egy elképesztő, élénkzöld színű teapor, melyet gondosan válogatott zöldtea levelek őrlésével készítenek, és ami a speciális termesztési és feldolgozási eljárásoknak köszönhetően sokszorosan felülmúlja egészségvédő hatásban az egyébként szintén nagyon egészséges zöld teát. A matcha és a belőle készülő főzet a hagyományos japán teaceremóniák főszereplője is – nemcsak a növény termesztését, de a főzet előállítását is sokféle izgalmas szertartás övezi: meg kell adni a módját, és nem mindegy az sem, mivel keverjük és miből fogyasztjuk ezt az ínyenc, intenzív ízű teát. A teázás – ahogyan azt Rajzó-Kontor Kornélia teamestertől megtudtuk – elsősorban arról szól, hogy vendégeinknek a lehető legteljesebb élményt adjuk, lehetőség szerint egy izgalmas, minden érzékünkre ható étkezés záróakkordjaként. 

A rekordok

Rajzó-Kontor Kornélia teamester a rekorder csészével és keverőeszközzel. Fotó: Antal Zsani

A rekordkísérlet kedvéért egy magyar kerámiaművész közreműködésével gigantikus méretűre nagyították fel a japán teaművészet legfontosabb eszközeit a chawant (ejtsd: csáván) és a chasent (ejtsd: császen). A 90 cm átmérőjű, 45 cm magas és közel 80 kg-os csészét és 70 cm hosszú bambusz teakeverőt Őexc. Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete és egy Urasenke teamester, Rajzó-Kontor Kornélia leplezte le a nagyközönség előtt. A hatalmas eszközökkel a normál adag matcha tea ötvenszerese készült el, amivel a legtöbb egyben elkészült matcha teájának rekordját is megdöntötték. A hatalmas chawant és chasent bárki megnézheti a Kálvin téri Matcha Tsukiban.

Az ihletet a szervezők egy 800 éves japán hagyományból, az Ouchamori fesztiválból merítették, mely során a Nara városában található Saidaiji templom szerzetesei több, körülbelül 40 cm átmérőjű csészében készítenek teákat a látogatóknak, melyeket előtte Buddhának ajánlanak fel. A látogatók a teákat körbeadva, egymást segítve isznak az óriás méretű csészékből, hogy ezzel szimbolikusan mind eggyé váljanak Buddha előtt.

Japán teadesszertek

Japánban a teakészítés mellett nagy hagyománya van a teadesszert fogyasztásnak is, matcházás előtt szinte kötelező néhány falattal enni ebből, hogy szó szerint megédesítsük a teázás élményét.

Az alábbi matcha puding desszertet érdemes otthon is elkészíteni azoknak, akik gyakran fogyasztanak matcha teát és nem most ismerkednek vele (nekik ajánljuk tisztán, illetve tejjel, gyümölcslével megkóstolni), de azoknak is akik egy izgalmas külsejű desszerttel szeretnék elkápráztatni vendégeiket.

Matcha puding recept

Hozzávalók: (2-3 adag)

  • 400 ml kókusztej (ízlés szerint cserélhető más növényi italra)
  • 50 g tápiókagyöngy
  • 1 vaníliarúd belseje
  • 40 g kókuszcukor (ízlés szerint cserélhető más édesítőre) 1,5 teáskanál Matcha Tsuki Culinary Matcha por (5 gramm)
  • 0,5 dl víz (a matcha kikeveréséhez)
  • kockázott mangó és kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókusztejet, a tápiókát, a vaníliarúd belsejét öntsünk egy tálba, és hagyjuk ázni 30 percig.

Adjuk hozzá a cukrot, egy csipet sót és a növényi tejet és forraljuk fel. Miután elérte a forráspontot mérsékeljük a lángot és óvatosan, gyakran megkeverve főzzük addig, amíg a tápióka megpuhul. Miután levettük a tűzhelyről fedjük le és pár percig hagyjuk, hogy a saját gőzében tovább puhuljon. A matchát keverjük ki 0,5 dl 80 fokos vízzel egy csészében. Majd öntsük bele a tápióka masszánkba. Még melegen osszuk el kis tálkákba vagy csészékbe a pudingot és tegyük hűtőszekrénybe, majd 2-3 óra alatt hűtsük ki teljesen. A tetejét kókuszreszelékkel megszórva és mangó kockákkal díszítve tálaljuk.

Kiemelt kép: Matcha Tsuki, Antal Zsani