Mit tudnak a japánok a boldogságról és főleg, a hosszú életről? A Nők Lapja 2021/10. számának cikke.

A japánok szerint minden ember életének megvan az értelme, oka, amiért érdemes reggel kiugrania az ágyból – csak meg kell találnia. Mert aki megtalálja, az egészségesebb, boldogabb és hosszabb életet él.

A 2019-es adatok szerint a világ lakosságának születéskor várható átlagos élettartama 72,6 év, a japánoknál viszont 84,6, ami világrekord. 2015 áprilisáig a világ legidősebb élő embere Misao Okawa volt, aki 117 évig és 27 napig élt, és 110 éves koráig ellátta önmagát. Amikor arról kérdezték, hogyan vigyázott az egészségére, csak annyit mondott: szusit ettem, és aludtam. Okawának ugyanakkor mindig is kiugróan nagy volt az életkedve. Amikor a hosszú élet titkáról kérdezték, azt válaszolta: én is ezt kérdezem magamtól!

A japán titok 

A japánok életfilozófiája szerint minden embernek megvan a maga ikigaija, azaz a létezésének értelme, oka, amire egyesek már rátaláltak, mások még csak keresik, írja Ikigai − A boldogság japán titka című könyvében Francesc Miralles és Héctor García. Az ikigai (iki = élet, gai = érdemes) az egyik titka Okinava sziget lakóinak, a világ leghosszabb életű embereinek. Okinaván a legmagasabb a világon a százezer lakosra jutó száz év felettiek száma (68), ez nálunk, magyaroknál tíz körüli. Az okinavaiak egészségesen és boldogan élnek és dolgoznak a nyolcvanadik, sőt a kilencvenedik születésnapjuk után is, és azt tanácsolják a világ többi lakójának is, hogy soha ne menjenek nyugdíjba. A japán kultúrában olyannyira fontos, hogy az ember életének legyen célja, hogy ott a nyugdíj szó nem is létezik abban az értelmében, hogy végleg letenni a munkát. Nagyon sok japán nem megy nyugdíjba, hanem csinálja, amit szeret, mindaddig, amíg az egészsége engedi.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi az a „a hosszú élet faluja” és mit tanulhatunk az ottlakóktól?
Sushi-dokumentumfilm és ami kiderül belőle.
Az ikigairól őszintén.
Próbáld ki most kedvezményesen!