Mit tudnak a japánok a boldogságról és főleg, a hosszú életről? A Nők Lapja 2021/10. számának cikke.

A japánok szerint minden ember életének megvan az értelme, oka, amiért érdemes reggel kiugrania az ágyból – csak meg kell találnia. Mert aki megtalálja, az egészségesebb, boldogabb és hosszabb életet él.

A 2019-es adatok szerint a világ lakosságának születéskor várható átlagos élettartama 72,6 év, a japánoknál viszont 84,6, ami világrekord. 2015 áprilisáig a világ legidősebb élő embere Misao Okawa volt, aki 117 évig és 27 napig élt, és 110 éves koráig ellátta önmagát. Amikor arról kérdezték, hogyan vigyázott az egészségére, csak annyit mondott: szusit ettem, és aludtam. Okawának ugyanakkor mindig is kiugróan nagy volt az életkedve. Amikor a hosszú élet titkáról kérdezték, azt válaszolta: én is ezt kérdezem magamtól!

A japán titok 

A japánok életfilozófiája szerint minden embernek megvan a maga ikigaija, azaz a létezésének értelme, oka, amire egyesek már rátaláltak, mások még csak keresik, írja Ikigai − A boldogság japán titka című könyvében Francesc Miralles és Héctor García. Az ikigai (iki = élet, gai = érdemes) az egyik titka Okinava sziget lakóinak, a világ leghosszabb életű embereinek. Okinaván a legmagasabb a világon a százezer lakosra jutó száz év felettiek száma (68), ez nálunk, magyaroknál tíz körüli. Az okinavaiak egészségesen és boldogan élnek és dolgoznak a nyolcvanadik, sőt a kilencvenedik születésnapjuk után is, és azt tanácsolják a világ többi lakójának is, hogy soha ne menjenek nyugdíjba. A japán kultúrában olyannyira fontos, hogy az ember életének legyen célja, hogy ott a nyugdíj szó nem is létezik abban az értelmében, hogy végleg letenni a munkát. Nagyon sok japán nem megy nyugdíjba, hanem csinálja, amit szeret, mindaddig, amíg az egészsége engedi.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi az a „a hosszú élet faluja” és mit tanulhatunk az ottlakóktól?
Sushi-dokumentumfilm és ami kiderül belőle.
Az ikigairól őszintén.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .