3 apróság, amit már most megtehetünk a demencia ellen

Nagyon sokat nyerhetünk vele, ha megfogadjuk ezeket a pofonegyszerű tanácsokat.

Kutatások szerint a legtöbbünknek az az egyik legnagyobb félelme az öregedéssel kapcsolatban, hogy az valamilyen mentális problémával, például Alzheimer-kórral vagy mozgászavarral jár majd számára. Szerencsére egyre több tudományos munkacsoport kutatja, hogy mégis milyen módokon akadályozhatjuk meg az egészségi hanyatlásunkat – Li és Spitzer 2020-as tanulmánya például a futás agyműködésre gyakorolt kedvező hatásait emelte ki, de számos más dolog van még, ami szintén nagyon hatékonyan segíti egészségünket. Ezek közül sorolt fel hármat Bennett Richardson fizikoterapeuta a Wellness52 portálnak.

Rendszeres, nem túl megterhelő testmozgás

Régóta tudjuk, hogy a testmozgás jótékony hatással van az agyra: többek között a súlyemelés, a jóga és a futás is javítja a kognitív funkciókat. A jelenlegi, általánosan elfogadott irányelvek szerint a jó egészséghez szükséges mozgásminimum a következő három opció egyikével teljesíthető:

  • Hetente 150 perc mérsékelt intenzitású kardió edzés (ennek megfelel például heti 3 zumbaóra), vagy
  • Heti 2-3 nap teljes testet átfogó ellenállásos edzés, vagy
  • Heti 2 vagy több nap teljes testet átmozgató nyújtó edzés.

Magas tápanyagtartalmú ételek

Arról, hogy létezik-e „ideális” étrend az ember számára, megoszlanak a vélemények, de egy dolog széles körben elfogadottnak tűnik: az, hogy lehetőség szerint törekednünk kell az alacsony tápanyagtartalmú élelmiszerek elhagyására. Ebbe a kategóriába tartoznak például az édességek; a süteményektől a magas cukortartalmú üdítőitalokig – ezek fogyasztása helyett célravezetőbb magas tápanyagtartalmú élelmiszereket, azaz jó minőségű húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket és magvakat fogyasztanunk. Ezek az ételek biztosítják testünk és agyunk számára az összes szükséges „üzemanyagot”.

Meditáció

Ha csupán napi néhány percet szánunk a meditáció gyakorlására, már azzal óriási mértékben erősíthetjük agyunk működését és egészségét. Amennyiben kezdők vagyunk, ne bonyolítsuk túl a dolgot! Mindössze annyit kell tennünk, hogy néhány percet megpróbálunk nyugalomban, ülve, zavaró tényezők nélkül eltölteni, és közben az egyenletes, lassú légzésre koncentrálni. Próbálgassuk ezt napi tíz percen át két héten keresztül, és figyeljük meg, közben hogyan érezzük magunkat!

A tudomány hihetetlen fejlődése ellenére az agy még mindig rengeteg rejtélyt tartogat számunkra, de szerencsére arról már van némi fogalmunk, hogy mit tehetünk ezen csodálatos és nagyon féltett szervünk egészségének megőrzéséért.

Kiemelt kép: Hinterhaus Productions/Getty Images