Rachel Weisz és Daniel Craig mindent másként csinál, mint Hollywoodban szokás

Kedvenc jeges tekintetű szuperkémünk és a magyar származású színésznő az egyik legkedvelhetőbb hollywoodi párost alkotja – immáron több mint 12 éve.

Házasságuk híre sokakat meglepett anno, Weisz pedig a Marie Claire-nek csak 2012-ben árulta el (a kérdésre, miszerint első látásra egymásba szerettek-e Craiggel), hogy valójában már évtizedek óta jól ismerték egymást…

Útjaik többször is keresztezték egymást

Mindketten a kilencvenes évek elején kezdték filmes karrierjüket, és egyikőjük sem állt nagy csapodár hírében: Craig 1992-ben vette feleségül a szintén színész Fiona Loudont, és még ugyanabban az évben meg is született lányuk, Ella Craig, de a házasságot végül 1994-ben felbontották. A férfi ezután Heike Makatsch társa volt nyolc éven át, majd Satsuki Mitchellel járt együtt 6 évig. Weisz mindeközben 2001-ben kezdett el randizni Darren Aronofsky amerikai filmrendezővel (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú, A bálna), akitől egy fia, Henry született 2006-ban – de a pár sosem kelt egybe hivatalosan.

Hogyan szökkent hát szárba Craig és Weisz szerelme? Ma már tudjuk róluk, hogy anno együtt jártak főiskolára, a The Things szerint pedig 1994-ben még egy közös projektjük is volt: a Les Grandes Horizontales című produkcióban együtt szerepeltek. Sokévnyi barátság után aztán 2010-ben úgy hozta a sors, hogy az Álmok otthona című thriller főszerepeire épp őket választották ki, a filmben pedig egy házaspárt kellett alakítaniuk (sokan kezdték így). Persze ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, a sajtóban azonnal körbejárt annak a híre, hogy kettejük között csak úgy perzselt a levegő a forgatásokon, és olaj volt a tűzre az is, hogy Weisz ugyanebben az évben szakított kilenc közös év után Aronofskyval. Bár Craiggel eleinte mindketten tagadták, hogy bármi több lenne közöttük szimpla barátságnál, a közös paparazzi-fotóiknak jobban hitt a világ – tesszük hozzá: jogosan, év végére ugyanis már hivatalosan is egy párt alkottak. Az Álmok otthona végül egy közepes méretű bukással ért fel mindkettejük karrierjében, ők azonban valami ennél sokkal értékesebbet nyertek a filmnek köszönhetően…

2011 júniusában, fél évvel azután, hogy felvállalták kapcsolatukat, egyszer csak arra ébredtek a bulvárlapok, hogy Craig és Weisz titokban összeházasodott egymással New Yorkban. A bolygó egyik legnyüzsgőbb városában megtartott ceremónián mindössze négy vendég volt jelen, ezek közül ketten pedig a házasfelek korábbi kapcsolataiból született gyerekek voltak. „Privát úton rendeztük, és emiatt nagyon sok mindenkinek hálásak vagyunk. Privát indíttatásból tettük, és az egészben az volt a lényeg, hogy titokban maradjon” – foglalta össze Craig 2015-ben a GQ-nak.

Ráadásul Weisz állítólag nem is különösebben rajongott a házasság gondolatáért, de Craig mellett gyorsan megváltozott az ehhez való hozzáállása. „Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer férjhez megyek. Nem voltak ilyen ambícióim. Épp ellenkezőleg: sosem érdekeltek a romantikus vígjátékok, mert mindegyik a házasságra futott ki… Aztán egyszer csak velem is megtörtént, szerencsére, egy érettebb pillanatomban – nyilatkozta 2018-ban a The Evening Standardnek. – [Most pedig] állandóan gyűrűt viselek. Büszkén viselem a gyűrűmet. Foglalt vagyok”.

Magánéletük szent és sérthetetlen

Jóllehet már több mint 11 éve házasok, Weisz és Craig kapcsolatáról (a hollywoodi sztenderdektől eltérően) a mai napig alig tudunk valamit – néhány kedves apróságon kívül. „Nem beszélek (otthon a férjemmel) a munkámról, és ő sem (beszél velem róla). Nincs annál rosszabb, mint amikor két színész összejön és a színészetről kezdenek beszélgetni. Az a vég. A legrosszabb” – nyilatkozta Weisz 2013-ban a The Sunnak.

Ezután csupán két évet kellett várnunk rá, hogy végre megtudhassuk, akkor mégis mit tekintenek közös hobbijuknak. „Imádok főzni, és Daniel is nagyon jó benne. Szeretünk más és más fajta ételeket kipróbálni, ez szórakoztat bennünket” – olvashattuk róluk 2015-ben a Mirrorban.

Vigyáznak magukra – egymásért

Daniel Craig rengeteg enyhe és számos komolyabb sérülést is szenvedett a James Bond-filmek forgatásain: „A térdemet eltörtem, megműtötték, a jobb vállamat rekonstruálni kellett, a másik térdemet szintén műtötték, és a hüvelykujjam is megsérült…”- sorolta a GQ-nak. Az utóbbi időben azonban már sokkal kevesebb veszélyes mutatványt vállal filmjeiben – feleségének tett ígéretét betartva.

De nemcsak nyilatkozataikban ilyen zárkózottak, hanem hivatalos közösségimédia-fiókjaik sincsenek, sőt, még nyilvános eseményekre is csak néhanapján kísérik el egymást (Weisz nem volt jelen például akkor sem, mikor 2021 októberében a férje csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en, vagy amikor megkapta azokat az uralkodói kitüntetéseket, a Szent Mihály és Szent György-rendet (ugyan azokat, mint az általa alakított James Bond, Ian Flaming regényének hőse is elnyert 1953-ban). „Daniel és én nagyon hasonlítunk egymásra. Egyszerűen csak nagyon bénák vagyunk abban, hogy a magánéletünkről beszéljünk” – zárta rövidre Weisz a The New York Timesnak adott interjújában 2018-ban.

De azért megnyugtatta a rajongókat, hogy bár beszélni róla nem tudnak olyan ügyesen, azért így is elég jók a művelésében. „Nagyon boldog vagyok, hogy házas lehetek! Nagyon-nagyon boldog! Imádok Mrs. Craig lenni! Mrs. Craig vagyok a csekkfüzetemen, az útlevelemen és minden máson” – lelkendezett.

2015-ben a More magazinnak nyilatkozva aztán az is elmondta, miért fontos nekik ennyire, hogy távol tartsák magánéletüket a reflektorfénytől. „[A férjem] egyszerűen túl híres [ahhoz, hogy ne így tegyünk]. Árulás lenne. Meg kell védenünk a házasságunkat… Amikor fiatal vagy, mindent elmondasz a barátnőidnek, de az egyik legjobb dolog abban, hogy már nem vagyunk kamaszok, az, hogy nem kell mindent megosztanunk másokkal” – fogalmazott.

Craig szintén elismerően nyilatkozott arról, hogy felesége mennyi mindent megtesz a magánéletük védelmében. „A feleségem a világ legjobbja az ilyesmiben! Simán odafordul a minket kéretlenül fotózókhoz, és azt mondja: »Légyszi, ne«, mire ők, hogy: »Oké«” – árulta el a bonyolultnak semmiképp sem tűnő stratégiát.

A gyereknevelésről is másképp gondolkodnak, mint a többiek

2021 augusztusában arról cikkeztek a lapok, hogy Craig mintegy 139 millió ausztrál dollárra számíthat a Knives Out című film folytatásáért, mire egy interjúban gyorsan leszögezte, hogy ebből a gyerekei semmit sem fognak kapni. „Nem akarok nagy összegeket hagyni a következő generációra. Szerintem az öröklés elég ízléstelen dolog – mondta a színész a Candis magazinnak. – Az én filozófiám az, hogy vagy költsd el, vagy adományozd el a pénzedet, mielőtt elmész”.

Ritkaságszámba menő közös szerepléseik egyike 2015-ből. (Fotó: Araya Doheny/WireImage via Getty Images)

A pár 2018 szeptemberében jelentette be, hogy megszületett első közös gyermekük – akiről azonban (rájuk jellemző módon) azon kívül, hogy kislány, semmi mást nem tudni. Sem az akkor 50 éves Craig, sem 48 éves felesége nem osztott meg róla fotókat, de még a nevét sem árulták el. Az viszont kiderült, hogy több gyermeket nem terveznek. „Határozottan tudom, hogy nem lesz még egy” – mondta Weisz a Mirrornak 2018-ban, hozzátéve, hogy ezzel a döntéssel is a már most teljesnek érzett, nagy becsben tartott családjukat kívánják védeni. Mi pedig nagyon felnézünk rájuk ezért.

Mások is állják a sarat

Weisz és Craig példája is azt mutatja, hogy az a nyomás, amit a rajongók szüntelen kíváncsisága okoz, nem feltétlenül kell, hogy tönkretegyen egy kapcsolatot. Remek példa erre egy másik korábbi James Bond, Pierce Brosnan és Keely Shaye Brosnan házassága is: ők 1994 óta alkotnak egy párt, és máig rajongva szeretik egymást. Pedig kapnak eleget: a bulvármédia és az „internet népe” nem hajlandó leszállni arról, hogy a nő az elmúlt majdnem három évtizedben jópár kilót magára szedett – márpedig ez sem őt, sem férjét nem érdekli. Történetükről és arról, hogy miért furcsállják sokan, hogy egy 60-as sztár nem egy modell alkatú nővel van inkább együtt, itt írtunk korábban.

Kiemelt kép: Daniel Craig és Rachel Weisz 2015. október 26-án, Londonban – Fotó: Alan Davidson /WPA Pool / Getty Images