Sorra vettük, mely színészek játszhatnák el a legendás 007-es szuperkémet.

Sokakat lázban tart a kérdés, hogy mégis ki veheti át James Bond szerepének stafétáját Daniel Craigtől a következő filmben.

1962-ben jelent meg a történelem legelső, hivatalos James Bond-filmje, a Dr. No, melyben a főhős szuperkémet Sean Connery testesítette meg. Ő olyannyira bevált a mozivásznon a nulla-nulla-hetes ügynök szerepében, hogy később további öt filmben alakította a világ legszexibb titkosügynökét, majd ’69-ben George Lazenby folytatta a kalandot az Őfelsége titkosszolgálatában című résszel, utána pedig Roger Moore (hétszer), Timothy Dalton (két alkalommal), Pierce Brosnan (négyszer), végül Daniel Craig (öt film alkalmával) bújt szmokingba a szerep kedvéért. A hat színész közül a legtöbben britek (Craig és Moore angolok, Connery skót), George Lazenby ausztrál, Pierce Brosnan pedig ír származású.

A franchise producere, Barbara Broccoli szerint a következő, Bondot (vagy lehet, hogy már nem is Bondot, hanem egy másik 007-es ügynököt) alakító színész kilétéről dönteni többet jelent egy átlagos szerepválogatásnál,

mivel egyúttal az is kockán forog, hogy milyen irányban halad majd tovább ezáltal maga a produkció. Nemcsak nagy feladat tehát, hanem hatalmas elismeréssel és felelősséggel is jár, ha valakit a filmszakma alkalmasnak tart arra, hogy eljátssza a legendás, hatvan éve a mozivásznon is létező karaktert. Lássuk, kik jöhetnek szóba! 

Lashana Lynch

Kezdjük is rögtön a színésszel, aki a legutóbbi film forgatókönyve szerint átvette Bondtól pozícióját. De vajon valóban felkészült már a világ egy női, ráadásul fekete nulla-nulla-hetesre, vagy egy rövid helyettesítés jelenti ennek határát? „Sok mindentől függ (…) nem biztos, hogy a publikum készen állna erre” – mondta a színész a Vogue-nak arra válaszolva, hogy elfogadná-e a szerep ajánlatát, ha arra kerülne a sor. (Ő természetesen nem James Bond lenne, hanem egy másik, 007-es jelzésű ügynök, mint ahogy a Nincs idő meghalniban is történt.)

Lashana Lynch a 2022-es Vanity Fair Oscar Party vörös szőnyegén március 27-én, Kaliforniában (Fotó: Karwai Tang/Getty Images)

Regé-Jean Page

Ha női főhőssel valószínűleg nem is örvendeztetnek meg bennünket a készítők, csüggedni akkor sem lesz okunk, hiszen esélyes lehet Regé-Jean Page is, akit a nagy sikerű Bridgerton sorozat Simon Basset-jeként ismerhettünk meg. „Ha éppenséggel brit vagy, és részt veszel bármiben, amire a közönség jól reagál, azonnal elkezdik a B betűs szót emlegetni. Olyan ez, mint egy érdemérem… Örülök, hogy az enyém, és hogy egy olyan, csodás társaságba tartozhatok, akiknek már van ilyene – de azért mégis csupán egy éremről van szó” – fejtette ki véleményét esélyeiről. 

Regé-Jean Page a Londoni Filmfesztiválon 2021. október 17-én (Fotó: Mike Marsland/WireImage/Getty Images)

Henry Cavill

Állítólag már a 2008-as szereplőválogatáson is részt vett – és bár ott nem rá esett a producerek választása, a brit színész így is komoly sikereket ért el az elmúlt években Hollywoodban. Amikor az új Bond-filmről faggatták, úgy nyilatkozott: „Abszolúte tárgyalnék róla. Ha jól értem, jelenleg is zajlanak egyeztetések a szerepről, de még nincs meg a lista.” Továbbá a többiekhez hasonlóan ő is nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az esélyesek között tartják számon – a projektnek tehát részéről semmi akadálya nem lenne. 

Henry Cavill a Vaják sorozat második évadának premierjén 2021. december 9-én, Madridban – Fotó: Juan Naharro Gimenez/Getty Images for Netflix

Idris Elba

Sokaknak dobogtatja meg a szívét az a gondolat, hogy Idris Elbát Bondként lássa a mozivásznon – a színész fizimiskája és lehengerlő modora okán tökéletes jelölt lehet a szerepre. A londoni születésű sztár neve rendre előkerül a találgatások közepette, így nem okozna döbbenetet, ha végül valóban rá esne a producerek választása. Pláne, mivel ő maga is igen egyértelművé tette törekvéseit – 2018-ban egyetlen Twitter-bejegyzéssel lázba hozta az egész filmipart, mikor azt írta: „A nevem Elba, Idris Elba.” 

Idris Elba a Sonic, a sündisznó 2. című film premierjén 2022. április 5-én, Kaliforniában (Fotó: Steve Granitz/FilmMagic/Getty)

Tom Hardy

A szuperhősös filmek szívtipró antihősét gyakran alakító színész szintén több szempontból megfelelő lehetett volna a világ leghíresebb ügynökszerepének betöltésére is. Spekulációk alkalmával rendre felmerült a neve, de áprilisban több lap arról cikkezett már, hogy a színész az ageizmus áldozatává vált (vagy csak a készítők nem kívánják felülírni az eredeti, könyvben szereplő Bond életkori jellemzőit), ugyanis a stúdió kikötései között szerepel, hogy negyvenhez közeli, vagy annál idősebb színészeket nem válogatnak a legendás szerepre. A 43 éves Hardy így jó eséllyel kihullott a kosárból (és ezek után a 49 éves Idris Elbával kapcsolatban is gyanakodhatunk erre, de akkor Henry Cavill is problémás, hiszen május 5-én töltötte be 39. életévét).

Tom Hardy a Sentebale Audi jótékonysági koncerten 2019. június 11-én, Londonban (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Henry Golding

A brit-maláj származású színész az első ázsiai Bond lehet. Mikor arról kérdezték, mit szólna a szerephez, rá jellemző, végletekig szerény módon annyit felelt: „Maga a feltételezés is hatalmas megtiszteltetés – a döntés azonban nem rajtam múlik.”

Henry Golding a 2022-es Met-gálán május másodikán, New Yorkban (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty)

Ki jöhet még szóba?

Találgatások szerint például a Szürke ötven árnyalata sztárja, Jamie Dornan, a Star Wars-ból ismert John Boyega, a Golden Globe-díjas Tom Hiddleston, a Peaky Blinders Thomas Shelby-je, Cillian Murphy, de még a mindössze huszonöt éves Pókember, Tom Holland is esélyes lehet a szerepre. De a lista szinte végeláthatatlan, szerepel rajta a többi között Luke Evans, a francia Omar Sy, az ausztrál Jacob Elordi, a skót Sam Heughan (aki már a Casino Royale szereplőválogatásain is részt vett), Jack Lowden (aki maga nagy Daniel Craig-rajongó), Paul Mescal, Lucien Laviscount, Richard Madden, Daniel Kaluuya és James Norton is. 

A huszonhatodik James Bond-film előreláthatólag 2025-ben érkezik a mozikba, és bárki is formálja majd a címszereplő karakterét, bizonyára hatalmas kasszasikernek nézünk elébe. 

Kiemelt kép: Daniel Craig a Nincs idő meghalni című James Bond-film premierjén, 2021. szeptember 28-án, Londonban – Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images/noklapja.hu