Ezért a filmért jósolnak Oscart Brendan Frasernek

Brendan Fraser egy igazán megható – és már most botrányosnak számító – filmmel tér vissza.

Darren Aronofsky A bálna című filmjét már premiere előtt az Oscar-díjkiosztó egyik lehetséges főszereplőjeként emlegetik, a filmet pedig nagy sikerrel mutatták be a Velencei Filmfesztiválon is. Korábban már érkeztek fotók a filmvászonra hosszabb szünet után visszatérő Fraserről, most pedig itt az első teaser is.

Zsepiket előkészíteni

A Bálnáról – bár hatalmas a sajtóvisszhangja – egyelőre nem sokat tudni azon kívül, hogy egy igazán megható élményre kell készülniük a mozirajongóknak. A Darren Aronofsky által rendezett és Samuel D. Hunter színdarabjából adaptált film főszereplője Brendan Fraser, aki egy házsártos, elhízott, önpusztító életmódot folytató meleg angoltanárt alakít, aki megpróbálja rendezni a kapcsolatát lányával (Sadie Sink). A trailer rövid bepillantást enged abba a lakásba, ahová Fraser karaktere bezárkózik, tulajdonképpen azért, hogy halálra egye magát. A trailerben felvillannak a tengerparton játszódó, visszaemlékezéseknek tűnő jelenetek is, az óceán és az égbolt tágassága pedig még klausztrofóbabbá teszi a komor lakást, amiben a hatalmas testű színész tengődik. Később az egyik szereplőt, Hong Chaut láthatjuk közelről, ahogyan könnyek csorognak az arcán, miközben Fraser megkérdezi: „Volt már olyan érzésed, hogy az emberek képtelenek nem törődni?”. Ezután a kamera a könnyes szemű Fraserre vált, aki ismét megszólal: „Az emberek csodálatosak.”

A filmmel kapcsolatos várakozást tovább fokozza, hogy a rendező Darren Aronofsky A pankrátor című filmjében korábban is sikerrel vitt filmre egy hasonlóan ellentmondásos, szétcsúszott karaktert, és talált a szerephez tökéletesen passzoló színészt Mickey Rourke személyében. Az film 2008-ban Arany Oroszlán-díjat is kapott, Rourke pedig Golden Globe- és BAFTA-díjat is bezsebelt zseniális alakításáért. 

A botrányok sem kerülték el

Miközben a legtöbben nagyon örülünk annak, hogy ismét főszerepben láthatjuk Brendan Frasert – korábban egy nagyobb anyagban foglalkoztunk azzal, hogy miért tűnt el látszólag a rivaldafényből, és mi vezetett külsejének megváltozásához –, úgy látszik, hogy vannak olyanok, akiknek mégsem tetszik ez a visszatérés. Már maga a film alapjául szolgáló színdarab is kiverte jó pár embernél a biztosítékot (a főszereplő Charlie ugyanis azon kívül, hogy negyedmázsás, nyíltan maszturbál meleg pornóra), így voltak, akik hangot adtak annak, hogy a filmben túlságosan is negatívan állítják be majd mind a melegeket, mind a túlsúlyos embereket.

Az egyik kritika Charlie-t „kifejezetten undorítónak” nevezte. A Vulture azt írta az eredeti darabról: „Visszahőkölünk gömbölyded röfögésétől, izzadságfoltos gödröcskéitől, hullámzó túlzásaitól.” Ezt követően többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a darab bármilyen adaptációja a médiában látott kövérek elleni sztereotípia csapdájába fog esni (pedig sok minden állhat a pluszkilók mögött): például azt sugallja majd, hogy a túlsúlyos emberek állandóan a halál küszöbén állnak, testük egyfajta undorító látványosság, és történetüknek minden esetben traumával kell járnia.

Nem segített ezen az sem, hogy Brendan Fraser, bár maga is túlsúlyos, a szerep megformálása érdekében úgynevezett fatsuit-ot, azaz kövérjelmezt viselt a szerep megformálásához. A kritikus hangúak ezt úgy értékelték, hogy

az alkotók tiszteletlenek a duci emberekkel szemben, és csúfot űznek az alkatukból.

Néhányan azt is számon kérték a rendezőtől, hogy miért nem egy valóban 200 kiló körüli színészt keresett a feladatra. Erre egyébként Aronovsky annyit mondott, hogy egyszerűen nem talált Fraser kvalitásainak megfelelő másik színészt – függetlenül a kilóinak számától.

Brendan maga is foglalkozott a vitával a Londoni Filmfesztiválon: „Nem vagyok egy kis darab ember, és nem tudom, mi az a mérce, ami alapján alkalmas vagyok a szerep eljátszására. Csak azt tudom, hogy a lehető legőszintébb alakítást kellett nyújtanom. Remélem, hogy meg tudjuk változtatni a szíveket és az elméket, legalábbis abban a tekintetben, hogy hogyan gondolkodunk és érzünk a túlsúlyosokkal szemben – folytatta Brendan.  Társadalmunkban gyakran elutasítják ezeket az embereket, vagy gúnyolódnak rajtuk, és ez nem igazságos velük szemben. Úgy vélem, hogy az emberek megszégyenítése emiatt szinte az utolsó olyan területe az előítéleteknek, amelyet figyelmen kívül hagyunk, és úgy gondolom, hogy többet tehetnénk azért, hogy ezen változtassunk.”

A trailer itt látható:

A filmet Magyarországon vélhetően csak az Oscar-szezon hajrájában, azaz jövő februárban mutatják majd be.

Kiemelt kép: Karwai Tang/WireImage