Jeff Bezos szerint ennyit kell aludni ahhoz, hogy sikeresek legyünk

De vajon igaza lehet?

Régóta keringenek olyan hiedelmek, miszerint aki sikeres, annak keveset kell aludnia, hiszen akkor lesz produktív, és több ideje marad dolgozni (például Donald Trump 3-4 óra alvással is beéri egy nap, Indra Nooyi, a Pepsi egyik vezetője is mindössze 4 órát szunyókál, Tom Ford divattervező, a Gucci korábbi vezetője pedig mindössze 3 órát szokott.)

Talán ennek is köszönhető, hogy a társadalmunkban annyira nagyra értékelik a folytonos elfoglaltságot, közben a pihenésnek nem sok érdemet tulajdonítanak, de talán ez már változóban van, hiszen a testi-lelki egészségünkhöz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. Most maga Jeff Bezos amerikai milliárdos árulta el egy interjúban, hogy van egy ideális alvásmennyiség, amire minden éjjel szüksége van ahhoz, hogy sikeres legyen az üzleti életben. Az Amazon nevű, e-kereskedelemmel foglalkozó cég alapítója és ügyvezető elnöke elárulta, hogy a tökéletes éjszakai pihenés azt jelenti, hogy jobban tud működni és „minőségi döntéseket” tud hozni.

A Success Mindset nevű YouTube-csatornán megosztott beszélgetésben ezt mondta: „Nyolc órát alszom egy éjszaka. Ezt kiemelten kezelem. Nekem nyolc óra alvásra van szükségem. Jobban gondolkodom. Több energiám van. Jobb a hangulatom. És gondolj bele: mint felsővezető, valójában miért is kapom a fizetést? Vezetőként azért fizetnek, hogy néhány magas horderejű döntést hozzak. Ha naponta három jó döntést hozok, az már elég. És ezek olyan jó minőségűek legyenek, amennyire csak tőlem telik.”

Bezos ezzel a csipkelődő poénnal a milliárdos Warren Buffettre célzott, aki úgy nyilatkozott egyszer, hogy az már jónak számít, ha évente három jó döntést hoz.

Garázsból a világ tetejére

Bezos 1994-ben alapította az Amazont, miután felmondott a technológiai szektorban, és sikerült meggyőznie családját és barátait a befektetésről. Először csak könyveket árult a garázsából, majd 2020-re eljutott oda, hogy a cég árbevétele elérte a 386 milliárd dollárt, sőt Bezos évekig vezette a világ leggazdagabb embereinek listáját, aminek éléről idén taszította le Elon Musk. Mióta 2021-ben lemondott a vállalat vezetéséről, Bezos jelenleg az Amazon részvényeinek 11 százalékát birtokolja, de a Forbes szerint 1997 óta mintegy 27 milliárd dollár értékben adott el részvényeket.

Bezos a Bloomberg jelentése szerint nemrégiben elvesztette a világ második leggazdagabb embere címet az indiai vállalkozó Gautam Adani miatt, aki a leggazdagabb ázsiai személy. Az Adani-csoport alapítója és elnöke februárban nyerte el az utóbbi díjat, amikor megelőzte indiai üzletembertársát, Mukesh Ambanit. Adani idén közel 61 milliárd dollárral növelte vagyonát egy sor üzletnek köszönhetően, amelyek révén az iparmágnás portfóliója a cement, a repülőterek, a szén és más területeken is bővült.

Se több, se kevesebb

Már korábban is megírtuk, hogy az optimális mennyiségű alvás nem túl kevés és nem túl sok. Na de mennyi az annyi? Egy új kutatás szerint nem biztos, hogy az eddig kőbe vésett 8 óra az ideális. „Bár nem tudjuk kijelenteni, hogy a túl kevés vagy túl sok alvás kognitív problémákhoz vezet, az egyéneken hosszabb időn át végzett vizsgálatunk erre enged következtetni” – nyilatkozta Jianfeng Feng, a kínai Fudan Egyetem professzora és a Nature Aging című tudományos szaklapban publikált tanulmány egyik szerzője. Kínai és brit kutatók közel 500 ezer, 38 és 73 év közötti felnőtt adatait elemezték egy hosszútávú, kormányzatilag támogatott egészségügyi kutatásban. A résztvevőket az alvási szokásaikról, mentális egészségükről és jóllétükről kérdezték, és egy sor kognitív tesztnek is alávetették őket.

Fotó: Getty Images

A kevés alvás és a kognitív (szellemi) hanyatlás közötti kapcsolat egyik oka lehet, ha megszakad a mély alvás – vagyis az az alvásszakasz, amikor az agy regenerálná a testet a napi használódás után, és megszilárdítaná az emlékeket. A túl kevés alvással összefüggésbe hozzák az amiloid nevű fehérje képződését is, amely a demencia egyes típusainak kialakulásában játszhat szerepet. A tanulmány szerint lehetséges, hogy a hosszú alvásidőt a rossz minőségű, zaklatott alvás okozza.

Az új kutatás szerint nagyjából hét óra éjszakai alvás az ideális. A túl kevés vagy a túl sok alvás következtében ugyanis egyaránt tapasztalhatjuk, hogy kevésbé tudunk figyelni, emlékezni vagy új dolgokat tanulni, problémákat megoldani és döntéseket hozni.

Úgy találták, hogy a szorongással vagy depresszióval küzdők mentális egészsége hét óra alvással javulhat, ennél kevesebb vagy több alvás esetén viszont rosszabbodik az általános közérzetük.

„Az alvás olyan, mint a cipőméret. Ugyanaz a méret nem jó mindenkinek. Ha ekként határozzuk meg a jó alvás definícióját, az sokakban zavart és szorongást kelthet – mondja Russel Foster, az Oxford Egyetem professzora és a Sir Jules Thorn Alvás és Cirkadián Idegtudományi Intézet igazgatója, aki nem vett részt a szóban forgó kutatásban. Elmondása szerint a tanulmány nem vette figyelembe az egyének egészségi állapotát, és hogy a rövid vagy hosszú alvás kognitív problémákkal terhelt egészségügyi állapotot jelezhet. – Az, hogy milyen hosszan alszunk, mikor fekszünk le, és hányszor ébredünk fel éjszaka, nagyon különböző az egyes embereknél, és életkoronként is változó. Az alvás dinamikus, mindannyiunknak más alvási szokásai vannak. A kulcs az egészhez, hogy rájöjjünk, mik a saját szükségleteink.”

Kiemelt kép: Rodin Eckenroth/WireImage, Getty Images