Kiborultak a rajongók: Mila Kunis ismét furcsa higiéniás szokásaival borzolja a kedélyeket

A színésznő és férje, Ashton Kutcher a fürdőszobába sem félnek beengedni a nyilvánosságot.

Tavaly számtalan híresség bátorkodott előállni furcsa higiéniás szokásaival: Jake Gyllenhaal, Charlize Theron, Coco Austin és Brad Pitt is bevallották, hogy napokig kibírják zuhanyzás nélkül, Matthew McConaughey pedig nem volt rest beismerni, hogy nem szívesen használ dezodort. Az őszinteség-cunamit tavaly nyáron Mila Kunis és Ashton Kutcher indították el, amikor Dex Shepard podcast-műsorában elmondták, hogy csak akkor fürdetik gyerekeiket, ha tényleg koszosak, és valójában ők maguk sem zuhanyoznak minden nap – ugyanezen interjú kapcsán egyébként Shepard és felesége, Kristen Bell is bevallották, hogy családjuk sem viszi túlzásba a dolgot. „Ha egyszer szagot érzel, a biológia és a tested így adja tudtodra, hogy most jött el a fürdés ideje” – nyilatkozta akkor Bell, aki szerint a rendszeres fürdés árthat a bőr természetes tisztulási folyamatinak. (Hogy mi az igazság, arról a cikk második felében írunk!)

Az Ukrajnában született Kunis családi szokásaikat azzal magyarázta, hogy gyerekkorában szinte sosem állt rendelkezésükre kellő mennyiségű meleg víz, emiatt csak ritkán volt lehetősége zuhany alá állni. „Amikor megszülettek a gyerekeim, őket sem fürdettem minden áldott nap, hiszen tapasztalatból tudom, hogy egyáltalán nem szükséges, a mindennapos szappanhasználat pedig nem tesz jót a bőr természetes egészségének.” Kutcher pedig elárulta, hogy a legszükségesebb testrészeit minden áldott nap megmossa, beleértve a hónalját, arcát és ágyékát. Kihasználva a közfelháborodást, a színész még viccet is csinált a vitából, és egy videót is posztolt Instagramra, ahol Kunis a fürdőszobában áll, miközben fürdeti a gyerekeket. „Ez a fürdés-dolog kicsit minta kicsúszott volna a kezeink közül” – írták a posztban.

Nemrégiben Kunis újabb furcsa családi szokással botránkoztatta meg a nagyközönséget. Az E! Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy ajtóik mindig nyitva állnak házban, beleértve a fürdőszobába- és vécéajtókat is: „Ez az, ami mindnyájunknak segített normalizálni a testi funkciókat.”

Hogy a nyitott ajtók hogyan és miként segítettek normalizálni a család testi funkcióit, az sajnos nem derült ki, a színésznő azt azonban elárulta, hogy korábban hiába zárta magára zuhanyzás közben az ajtót, a gyerekek két másodpercenként kopogtattak ügyes-bajos dolgaikkal: „Soha nem számított, hogy becsukom-e az ajtót, így inkább úgy voltam vele, hogy elengedem a dolgot, és egyszerűbb, ha mindent nyitva hagyok” – nyilatkozta. A színésznő kendőzetlen őszintesége megosztott reakciókat váltott ki a közösségi média felhasználóiból, egyesek szerint ez „undorító szülői magatartás”, míg mások a „mégis kit érdekel?” álláspontot képviselték. Az egyik kommentelő így fogalmazott: „Szomorú világ. A legtöbb embert tényleg az érdekli, hogy kik azok, akik nyitott ajtónál végzik a dolgukat?” Egy másik hozzászóló pedig rámutatott arra, hogy néha azonban jól is jöhet, ha nyitva áll az ajtó: „Ha elesek vagy rosszul leszek, a családom azonnal észreveszi, így hamarabb juthatok segítséghez anélkül, hogy rám törnék az ajtót. Emellett mindannyian ürítünk, ami az emberi lét egyik legtermészetesebb velejárója, ne tegyünk hát úgy, mintha nem léteznének ezek az igények!”

Tényleg szükségünk van ennyi tisztálkodásra?

A szakemberek szerint nem. A naponta történő zuhanyzás ugyanis inkább a megszokásokról és a társadalmi normákról, mintsem az egészségről szól – talán éppen emiatt lehet eltérő országonként és kultúránként a fürdés és zuhanyzás gyakorisága.

De mi az a mikrobiom?

A testünkben és bőrünkön élő mikrobák összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek, valamint időnként kihasználnak bennünket. Bőrünk minden négyzetcentiméterére 1 milliárd organizmus jut, és hihetetlenül hangzik, de az emberi test több mint tízszer annyi mikrobiális sejtet tartalmaz, mint emberi sejtet, össztömegüket pedig valahol 200 gramm és 1400 gramm közé saccolják. Ezeket nem hogy eltakarítanunk, de inkább védenünk kell. Mindez nem olyan régi felfedezés, az életünket végigkísérő mikrobák komplexitását feltérképező globális projekt, a Human Microbiome Project csak 2015-ben fejeződött be. Azóta viszont egyre többen hívják fel rá a figyelmet, hogy a mikrobiom réteg mintegy második bőrként funkcionál, amelyet óvnunk kell.

Bárhogyan is szoktuk meg, a több és kevesebb fürdésnek is megvannak a maga érdemei, a bőrgyógyászok szerint azonban a túlzott mosakodás, valamint a forró víz és az antibakteriális szappanok gyengíthetik bőr természetes védőrétegét, valamint a jótékony baktériumok és mikroorganizmusok egyensúlyát. Sőt, a fürdéshez használt szivacs és a luffa, majd a törölköző is megsérthetik a bőr külső védőrétegét, és nemcsak az elhalt hámsejteket, illetve a szennyeződéseket távolíthatják el, hanem azokat a lipideket is, amelyek a bőr egészségének, hidratáltságának megőrzéséért felelősek. Tehát minél többet zuhanyozik valaki, annál többször sérül a bőr védőrétege. Immunrendszerünknek is szüksége van bizonyos mértékű stimulációra a normál mikroorganizmusok, a szennyeződések és más környezeti hatások által, hogy védő antitesteket hozhasson létre a szervezet. Ez az egyik oka annak, hogy egyes gyermekorvosok és bőrgyógyászok nem javasolják a gyerekek napi szintű fürdetését. Bár nincs ideális javallat, a szakértők szerint az a legbiztosabb, ha ugyan nem is minden áldott nap, de heti többször mindenképp zuhany alá állunk (kivéve, ha piszkosak, koszosak és izzadtak vagyunk), és egy 3-4 perces zuhanyzás – amely főként a hónaljra és az intim testrészekre összpontosít – bőven elegendő lehet.

Ami pedig a nyitott vagy zárt ajtók mögött történő higiéniai tevékenységeket illeti, a zavarba ejtő szokásra egyelőre nincs jó válaszunk, hiszen ahány ház, annyi szokás – döntse el hát mindenki saját maga, mit tart ilyenkor helyesnek. 

Kiemelt kép: Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty Images