Az ukrán elnök háláját fejezte ki Mila Kunisnak és Ashton Kutchernek

A sztárpár több mint 35 millió dollárt gyűjtött össze az ukrán menekültek megsegítésére.  

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint az ukrajnai orosz invázió február végi kezdete óta több mint 3 millió menekült hagyta el az országot, köztük legalább 1,5 millió gyermek. Sokan közülük a szomszédos országokban találtak menedéket, köztük Magyarországon, Romániában, Moldovában és Lengyelországban, valamint 6,48 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, hogy Ukrajnán belül máshol keressen biztonságot.

Fotó: Getty Images

Kunis és Kutcher nem sokkal a háború kirobbanása után kezdtek adománygyűjtésbe. Felhívásuk után mintegy 65 ezer embertől érkeztek egyéni pénzadományok, és 30 millió dolláros céladományukat közel két hét alatt érték el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a sztárpárral folytatott videóhívást követően vasárnap egy Twitter-bejegyzésben méltatta a színészeket, amelyre vasárnapi nyilatkozatában is utalt.

„Ők ketten az elsők között voltak, akik reagáltak a gyászunkra. Már közel 35 millió dollárt gyűjtöttek össze a menekültek megsegítésére. Hálásak vagyunk a támogatásukért, lenyűgöző az elszántságuk, amivel a nemzetünket is inspirálják. Ők őszintén hisznek bennünk, a győzelmünkben, a jövőnkben. Népünk nevében is köszönöm nekik az óriási támogatást” mondta Zelenszkij vasárnap esti nyilatkozatában.

Kunis maga is büszke ukrán. Csernyivciben, egy délnyugat-ukrajnai városban született 1983-ban, és családja nyolc évvel később az Egyesült Államokba költözött. „Az ukránok büszke és bátor emberek, akiknek szükségük van mindannyiunk segítségére. A háború nem csak Ukrajna, de az egész emberiség ellen elkövetett igazságtalan és pusztító támadás” írta Kunis a GoFundMe oldalán. Az oldal szerint vasárnap kora estig több mint 34 millió dollárt adományoztak 69 300 egyéni adomány révén. A sztárpár hálás a beérkező támogatásokért, és kiemelték, hogy bár az adományok nem oldják meg a válságot, a közös erőfeszítések révén beérkező pénzösszegek megkönnyítik a menekültek fogadását, a gyűjtést és a humanitárius segítségnyújtást pedig a későbbiekben is folytatni fogják.

A GoFundMe-nek szánt adományokat két szervezet kapja: a Flexport teherszállító cég, amely lengyelországi, romániai, magyarországi, szlovákiai és moldovai menekülttelepekre szervez segélyszállítmányokat, valamint az Airbnb, amely ingyenes, rövid távú lakhatást biztosít a menekülteknek Ukrajnából.

Hatmillió gyerek van közvetlen veszélyben

A Save the Children (Mentsük meg a Gyermekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet szerint az ukrajnai harci cselekmények következtében eddig 489 iskola és 43 klinika szenvedett károkat, vagy semmisült meg – adta hírül ma az MTI. A szervezet hangsúlyozta, hogy a háborús helyzet miatt a gyerekek ötöde hagyta el Ukrajnát. Az ország ostromlott térségeiben maradt gyermekek a halálfélelemmel kénytelenek megbirkózni, miközben hiányt szenvednek élelmiszerből, tiszta ivóvízből és orvosi ellátásból. „Az iskoláknak biztonságos menedéknek kell lenniük a gyerekek számára, nem pedig a félelem, sérülések és a halál színhelyének” – mondta Pete Walsh, a Save the Children ukrajnai irodájának vezetője.

Az ENSZ adatai szerint az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta legalább 59 gyermek vesztette életét, ugyanakkor sajtójelentések arra utalnak, hogy a valós szám háromjegyű lehet.

„A háború szabályai egyértelműek – hangsúlyozta Walsh. – A gyerekek nem lehetnek célpontok, ahogy iskolák és kórházak sem. Minden áron meg kell védenünk a gyerekeket Ukrajnában. Hány embernek kell még meghalnia, míg véget ér ez a háború?” Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja vasárnap este közölte, hogy hétfőn videoösszeköttetés útján újabb tárgyalási fordulót tartanak az orosz féllel. Podoljak szerint az egyeztetések akár hetekig is eltarthatnak, ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva álláspontja realistább és elfogadhatóbb lett, bár ennek részleteit nem pontosította.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: huffpost.com, MTI