Az évek óta tartó erőszak miatt több mint 2 millió ember hagyta el Ukrajnát még az orosz csapatok múlt heti megszállása előtt, és Ukrajnában idén csaknem 3 millió embernek lesz szüksége humanitárius segítségre. Miközben Vlagyimir Putyin inváziója Ukrajna ellen szüntelenül fokozódik, a hírességek a közösségi média erejével igyekeznek támogatni a bajba jutott kelet-európai országot.

Bejárta a világot a hír, hogy kész fegyvert ragadni Ukrajnáért az Oroszország ellen vívott háborúban az egykori nehézsúlyú profi ökölvívő testvérpár, Volodimir és Vitalij Klicsko (utóbbi 2014 óta Kijev polgármestere). Rajtuk kívül is sok (és egyre több) híresség szólal fel és buzdítja követőit is a jogsértés elleni felszólalásra – van, aki csak a szavak erejével dolgozik, azonban olyanok is vannak, akik a tettek mezejére léptek.

Gigi Hadid

„Megszakad a szívem mindazokért, akiket ez a rémálomból valósággá lett, felfoghatatlan borzalom érint. Putyin tettei fenyegetést jelentenek a világ demokratikus országaira. Meg kell állítani őt! Imádkozom, hogy a más országoktól származó támogatások megadják az ukránoknak azt, amit megérdemelnek: a békét. El a kezekkel az ukránoktól” – írta Gigi Hadid egy Instagram-storyban.

Fotó: Getty Images

Shannen Doherty

Shannen Doherty amerikai színésznő, a Bűbájos boszorkák és a Beverly Hills 90210 sztárja Instagramján hívta fel a figyelmet a közösségi média pozitív erejére. „Felháborít, hogy egyes influencerek most is a legújabb sikereikről posztolnak, miközben gyerekeket, apákat, anyákat, fiakat és lányokat ölnek meg. Itt az idő, hogy jó célokra használjuk a közösségi médiát és hallassuk a hangunkat! Imádkozom érted, Ukrajna” – írta.

Fotó: Getty Images

Bethenny Frankel

Bethenny Frankel, amerikai televíziós személyiség és vállalkozó szervezete, a BStrong közel 100.000 túlélőkészlet (higiéniai felszerelések, takarók, hálózsákok, generátorok) ukrajnai szállításán dolgozik. „A kezdeti ellátási kiadásaink meghaladják a 10 millió dollárt. Csapataink a lengyelországi Rzeszówban lesznek, hogy alaptáborokat hozzanak létre a menekültügyi műveletek végrehajtásához” – írta a videó mellé.

AnnaLynne McCord

AnnaLynne McCord amerikai színésznő, aktivista így fogalmazott egy Instagram-videóban: „Kedves Vlagyimir Putyin elnök úr! Nagyon sajnálom, hogy nem én voltam az édesanyád. Ha az lettem volna, szeretettel tartottalak volna a karjaimban. Akkor talán nem bontakozna ki a szemünk előtt egy nemzet pusztulása. Ha én lennék az édesanyád, a világ meleg és szeretetteljes lett volna. El sem tudom képzelni azt a lélekölő fájdalmat, amit kisfiúként élhettél át, ami elhitette veled, hogy a világ kegyetlen és igazságtalan, és ami végül idáig vezetett téged.”

Fotó: Getty Images

Katheryn Winnick

A Vikingek ukrán származású kanadai színésznője, Katheryn Winnick szintén az Instagramon adott hangot véleményének. „Békés ország vagyunk. Nem érdemeljük meg ezt a háborút.”

 Makszim Csmerkovszkij

Az amerikai Dancing with the Stars ukrán származású táncosa, Makszim Csmerkovszkij jelenleg Kijevben tartózkodik, ahol testközelből szemtanúja az eseményeknek. Instagram-videóiban mindenkit arra kér, hogy hallassa a hangját. „Ezután már soha nem leszek ugyanaz az ember, aki korábban voltam. Olyan érzésem, van, mint anno a 90-es években, amiért elhagytam ezt az országot. Hosszas munkával kigyógyultam a PTSD-ből (poszttraumás stressz szindróma – a szerk.), és épphogy elmúlt, most újra visszatért. Szó szerint mostanra felejtettem el a régmúlt okozta traumákat, és végre olyan dolgokért kezdtem aggódni, hogy milyen grillrácsot használjak a sütögetéshez. Sírok, miközben mindezt írom. Sírok, mert minden ember megérdemli, hogy háborúzás helyett csak a grillrácsok miatt kelljen aggódnia. Mindig van más út! A harc nem megoldás! Öleljétek meg a szeretteiteket!

Kendall Jenner

Kendall Jenner a 220 millió követővel rendelkező platformját használja fel, hogy adományt gyűjtsön, valamint felhívja a figyelmet a történtekre. Instagramján keresztül több forrást is megjelölt, amelyeken keresztül pénzt lehet adományozni az ukrajnai bajbajutottaknak.

Fotó: Getty Images

Sean Penn

Ahogyan erről korábban is írtunk, Sean Penn Ukrajnába utazott dokumentálni a háborút. Az ukrán elnök hivatalának közleménye szerint a rendező kifejezetten azért érkezett Kijevbe, hogy megörökítse mindazokat az eseményeket, amelyek jelenleg Ukrajnában zajlanak, és hogy elmondja az igazságot az ország elleni orosz invázióról. „Sean Penn azok közé tartozik, akik közvetlenül Ukrajnából támogatják a hazánkat. Ukrajna hálás a bátorságáért és az őszinteség ilyen magas mértékű megnyilvánulásáért” – szerepel a közleményben.

Fotó: Getty Images

Angelina Jolie

Angelina Jolie csütörtökön közleményt adott ki az Instagramján keresztül: „Mint sokan közületek, én is imádkozom az ukrajnai emberekért. A kollégáimmal együtt az alapvető emberi jogok biztosítására összpontosítunk, és szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni az elesettekért. Már láttunk beszámolókat áldozatokról és arról, hogy az emberek kénytelenek elmenekülni az otthonaikból. 

Még nem tudhatjuk, hogy mi fog történni, de ennek a pillanatnak a jelentőségét Ukrajna népe és a nemzetközi jogállamiság szempontjából nem lehet eléggé hangsúlyozni”

 írta.

Ryan Reynolds és Blake Lively

Ryan Reynolds és Blake Lively Ukrajna iránti támogatásukat fejezték ki, és bejelentették, hogy akár 1 millió dollárt, azaz mintegy 323 millió forintot is hajlandóak adományozni az országból menekülők megsegítésére. A színészpár arra buzdította követőit, hogy támogassák ők is az orosz támadás áldozatait – írta a 24.hu. Reynolds a Twitteren és Instagramon osztotta meg követőivel az USA for UNCHR bejegyzését, miszerint a házaspár egymillió dolláros végösszegig minden dollárnyi adományt megdupláz.

Hayden Panettiere

A színésznő az orosz-ukrán háború kirobbanása után szintén Instagramon osztott meg egy fotót, melyen egykori vőlegényével, Volodimir Klicskóval látható. A párnak közös gyereke is született, akit Ukrajnában nevel Klicsko, az egyik kommentelő kérdésére Panettiere megerősítette, hogy lánya biztonságban van, az ország határain kívül. A posztban pedig kifejtette véleményét a helyzetről.

„Személyesen is tapasztaltam az ukrán emberek erejét, akik elképesztően harcoltak a szabadságukért és szenvedélyesen védték hazájukat az évek során. Szégyen, amit Putyin művel. Ez a horrorisztikus történelmi pillanat ijesztő üzenettel bír: olyannal, ami szerint rendben van ezen a napon, 2022-ben háborgatni a szabad emberek jogait és lehetővé teszi, hogy az olyan autokraták, mint Putyin, azt csinálják, amihez csak kedvük van.” Ezután kitért arra, hogy imádkozik családjáért, barátaiért és mindenkiért, aki Ukrajnában harcol.

Forrás: celebwell.com, 24.hu, Kiemelt kép: Getty Images