Legyen szépségkirálynő, képviselő vagy civil, a nők is fegyvert ragadnak Ukrajnáért

Február 24-én a világ egyik napról a másikra megváltozott. Azóta az önkéntes ukrán lakosság is mozgósította erőit az orosz invázióval szemben, és politikusoktól kezdve a szépségkirálynőkig női civilek sem féltek fegyvert ragadni, hogy a szükség órájában megvédjék Ukrajnát.

Kira Rudik és Leszja Vasziljenko ukrán parlamenti képviselők a kijevi helyzetről nyilatkoztak az India Todaynek, melynek során Rudik arról beszélt, hogy ellenállási csoportok szerveződnek, míg Vasziljenko arra kérte a külföldi szimpatizánsokat, hogy csatlakozzanak Ukrajnához az orosz invázióval szembeni harcokhoz.

„Nagyon-nagyon dühös vagyok. Nem értem, hogy Putyin hogyan tagadhatja meg Ukrajnától a létezés jogát. Mi egy független ország vagyunk, és történjék bármi, meg fogjuk védeni a szuverenitásunkat, mert azt szeretném, hogy a gyermekeim Ukrajnában éljenek, amit nem Vlagyimir Putyin, hanem én építettem nekik.

Nagyon fáj, hogy a családomnak és a népemnek rettegésben kell élnie. Nem fogom feladni a hazámat csak azért, mert egy őrült diktátor erre akar kényszeríteni bennünket” 

– nyilatkozta Rudik.

Leszja Vasziljenko parlamenti képviselő utalt az Ukrajna Területvédelmi Nemzetközi Légiójára is, egy külön külföldi egységre, amelyet azok számára hoznak létre, akik önként szeretnének csatlakozni Ukrajnához a harcokban.

„Segítségre van szükségünk az Ukrajna létjogosultságáért folytatott harcokban. Ha segíteni szeretnének hazánknak, jelentkezhetnek az országukban lévő ukrán nagykövetségeken, és vállvetve kiállhatnak ukrán férfiak és nők mellé az invázió elleni küzdelemben. Szeretnénk véget vetni az agressziónak, hogy újra béke honolhasson a világban” tette hozzá a képviselőnő.

Civilek Oroszországban is tüntetnek a háború ellen: a rendőrök őrizetbe vettek egy nőt Putyin Ukrajna elleni inváziója miatt tartott tiltakozó demonstráción 2022. február 27-én, Moszkvában. (Fotó: Konstantin Zavrazhin/Getty Images)

A harcba bekapcsolódó ukrán nőkről készült fotókat és videókat többször is megosztották a közösségi oldalakon. Korábban egy olyan fotó terjedt el, amelyen Kira Rudik ukrán parlamenti képviselőnő egy Kalasnyikovot tart a kezében. „Megtanulom használni és felkészülök a fegyverviselésre. Szürreálisan hangzik, hiszen néhány nappal ezelőtt még eszembe sem jutott volna, hogy mindez valóban megtörténhet. A férfiakhoz hasonlóan a nők is védelmezni fogják a hazát” írta Rudik a Twitteren.

„Átlagos ukrán nő vagyok. Szeretem a tulipánokat, a hosszú sétákat, a finom parfümöket, szeretek hangosan nevetni, és imádom Michele-t, a macskámat. És most

mindent, amit szeretek, egyik pillanatról a másikra kell megvédenünk, és fegyvert ragadva kell harcolnunk egymásért és a hazáért. Nem azért, mert nincsenek férfiak. Hanem azért, mert megtehetjük. És meg is tesszük”

írja Rudik az Instagram-posztban.

Az egykori ukrán szépségkirálynő is csatlakozott a harcokhoz

Anasztaszija Lenna, aki 2015-ben a Miss Grand International szépségversenyen képviselte Ukrajnát, szintén fegyvert ragadott, hogy megvédje hazáját.

De mindez csak néhány közismert példa. Szerte Ukrajnában rengeteg önkéntes civil harcol, és rendkívüli elszántsággal védelmezik hazájukat az orosz invázióval szemben. Ezeknek az embereknek az élete pedig a katonákénál is sokkal nagyobb veszélyben van, hiszen mint Vasziljenko is elmondta, ők a parlamentben kaptak egy kis gyorstalpalót, hogyan kell használni a fegyvereket, de a civil lakosság számára nem áll rendelkezésre ilyesmi, hiszen háború van, senki nem tudja kiképezni őket.

Forrás: indiatoday.in Kiemelt kép: Getty Images