Sean Penn megérkezett Ukrajnába, hogy dokumentumfilmet készítsen az orosz invázióról

Sean Penn, amerikai színész-rendező tegnap Kijevbe érkezett, hogy dokumentumfilmet forgasson az orosz katonai támadás következtében kialakult helyzetről.

A Newsweek értesülése szerint az ukrán kormány közleményében háláját fejezte ki Penn-nek:

„A rendező kifejezetten azért jött Kijevbe, hogy rögzítse az Ukrajnában jelenleg zajló eseményeket, és hogy elmondja az igazat a világnak az országunkat ért orosz invázióról.

Sean Penn egyike azoknak, akik ma Ukrajnát Ukrajnában támogatják. Országunk hálás neki, hogy ilyen bátorságot és őszinteséget mutat. – A közlemény így folytatódik: Sean Penn olyan bátorságot mutat, ami sokakból hiányzik, különösen néhány nyugati politikusból. Minél több hozzá hasonló emberünk van – Ukrajna igaz barátai, akik támogatják a szabadságért folytatott harcot –, annál gyorsabban meg tudjuk állítani ezt a borzalmas orosz inváziót.”
Az orosz-ukrán háború kitöréséről és az Ukrajnában élők helyzetéről szóló friss beszámolónk itt olvasható.

Egyből nekilátott dolgozni

Érkezése után Penn felkereste az elnöki irodát és beszélt Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettessel, valamint helyi újságírókkal és az ukrán hadsereg tagjaival. A 61 éves színészről fotók is készültek, amint egy sajtótájékoztatón vett részt.

Penn egyébként már tavaly novemberben is járt Ukrajnában a dokumentumfilm miatt. Akkor az ország keleti régióit kereste fel, sisakban és védőfelszerelésben kapták lencsevégre, miközben ukrán katonákkal találkozott.

Tapasztalt aktivista

A kétszeres Oscar-díjas Penn sosem rejtette véka alá a politikával kapcsolatos nézeteit, és hosszú idő óta lép fel aktívan különböző politikai és társadalmi ügyek mellett. A CORE (Community Organized Relief Effort) nevű segélyszervezet egyik alapítója, amely humanitárius törekvéseket támogat. A CORE segítséget nyújtott a haiti földrengés és később a Matthew hurrikán áldozatainak, a pandémia idején pedig ingyenes Covid-tesztekkel igyekezett segíteni.
Penn nemrég szerepelt a Discovery+ csatorna dokumentumfilmjében, amely azt mutatta be, hogyan segített a színész megszervezni a segélyezést a Haitit pusztító 2010-es földrengés idején. A Citizien Penn címet viselő dokumentumfilmben a színész így nyilatkozott: „Nem tartom magam sem jótevőnek, sem kártékonynak . Én csak egy olyan fickó vagyok, aki azt mondja »Rendben, szerintem ezt meg tudom csinálni. Tudok itt valami jót tenni.« És ennyi.”

Kiemelt kép forrása: Getty Images