5 ukrán divattervező, akit vásárlásunkkal támogathatunk

A segítségnyújtásnak számos módja létezik, az egyik az, ha ukrán vállalkozásokat támogatunk.

Ha divatról van szó, először Párizs, Milánó, netán Koppenhága jut eszünkbe, de az egészen biztos, hogy nem Kijev – pláne most, amikor az ukrán főváros hallatán csak a háború borzalmaira asszociálunk. Pedig megannyi figyelemre méltó kijevi bázisú divatmárka van, amely a gazdag ukrán kultúrából táplálkozva, egyedi látásmódot képviselve igyekszik kitűnni a tömegből.

Amikor három évvel ezelőtt Kijevben jártam, a város legnagyobb áruházában, a nyolcemeletes CUM-ban szinte leesett az állam, hogy a jól ismert világmárkák mellett milyen nagy hangsúlyt kapnak az ukrán brandek, a feltörekvő divattervezők. A több tucat állvány és polc különleges, extravagáns és szemet gyönyörködtető holmikkal volt tele, vagy két órát bolyongtam a sorok között, és alig tudtam kiválasztani azt az egy darabot, amelyet emlékbe hazaviszek magammal. Végül egy Rcr Khomenko oversized inggel távoztam, az anyagmaradékokkal díszített felsőm pedig azóta is a legtöbb bókot kapott ruhadarabom. És ezt most azért mesélem, mert nem titkolt célom vásárlásra buzdítani mindenkit – a fiatal divattervező, Jaszja Homenko 2011-ben alapított márkájának webshopjában ugyanis már kapható egy úgynevezett támogatói pulóver – a rá jellemző geometrikus felvarrásokkal, amelyek ezúttal az ukrán zászló színeiből állnak –, és amellyel nemcsak az Rcr Khomenkót, de rászorulókat is segíthetünk.

Az ukrán divatmárkák ugyanis épp olyan nehéz helyzetbe kerültek, mint a háború sújtotta ország minden más vállalkozása. Nem vitás, hogy a segítségnyújtásnak vannak direktebb, gyorsabb és effektívebb módjai is, de ha egyébként is egy új blúzzal, táskával vagy kalappal szeretnénk bővíteni a ruhatárunkat, érdemes az ukrán tervezők webshopjaiban is körülnézni, hiszen vásárlásunkkal a fennmaradásukat segítjük és a megélhetésüket biztosítjuk.

Sleeper

A kijevi Sleeper a 2014-es ukrán forradalom idején született, alapítói a legsötétebb napokon elhatározták, hogy szeretnének fényt és szépséget csempészni az emberek mindennapjaiba – még akkor is, ha otthon vannak, és senki nem látja őket. Katya Zubareva és Aszja Vareca pizsamái és hálóruhái olyan elegánsak, hogy akár partizni is elmehetnénk bennük – Kourtney Kardashian és Lena Dunham is rajong értük. 

Katimo

Az évente két kollekcióval jelentkező Katimo kiemelt figyelmet fordít az anyagok és a szabás minőségére, és csupa olyan ruhával rukkol elő, amely sokáig a gardróbunk alapdarabja lehet. A 2015-ben alapított márka az ellentétek közti egyensúly megteremtésére törekszik, a kreációkban egyszerre érzékelhető a múlt és a jövő, a nőiesség és a férfiasság, a keménység és a könnyedség. Március 1-től a rendelésekből származó bevételt az ukrán hadsereg részére továbbítják.

Kachorovksa

„Mindannak ellenére, ami körülöttünk történik, igyekszünk arra koncentrálni, hogy éljük tovább az életünket. De a támogatásotokra nagyobb szükségünk van, mint valaha” – írta Instagram-oldalán múlt héten a több mint fél évszázada létező Kachorovksa Atelier. A cipő- és táskamárka a kézművesség és a modern technológiák ötvözésével, a formákkal, a vonalakkal és az anyagokkal bátran kísérletezve készít gyönyörű darabokat.  

Ruslan Baginskiy

A 2015-ben Lvivben alapított, jelenleg pedig Kijevből működő Ruslan Baginskiy kalapmárka hamar meghódította a sztárvilágot, Madonnát és Alicia Keys is lencsevégre kapták már a brand egy-egy jellegzetes darabjában. De hiába a világhírnév, máig minden fejfedő Ukrajnában készül, és a tervező, Ruszlan Baginszkij mindig kihangsúlyozza az ukrán gyökereit: a stylistból lett dizájner kalapjainak fő inspirációi az ukrán nemzeti viseletek és a régi családi fotói.

Kiemelt kép: Getty Images