A Lviv városában található macskakávézó munkatársai úgy döntöttek, maradnak, hogy a háború alatt is gondoskodhassanak a 20 bentlakó macskáról, és persze a pillanatnyi nyugalomra vágyó betérőkről.

Egy háborúban a tragédia és a sötétség pillanatai mellett ugyanúgy ott vannak a fényes emberi tettek és sorsok, sőt a fásult hétköznapok is, akárcsak békés időkben, és erre a Lviv városában található Cat Cafe az egyik legjobb példa. Ha nincs háború, Lviv olyan európai város, mint a többi: a lengyel–ukrán határtól kb. 80 km-re keletre fekvő helységben hol nyugodtan, hol stresszesen zajlik az élet. Helyiek és turisták csapatai hömpölyögnek az óvárosban, amelyet az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánított, éttermeiben, kávézóiban és klubjaiban lazulásra vágyók töltenek el kellemes perceket.
Az elmúlt egy hétben, amióta megtörtént az elképzelhetetlen, Lviv élete is felbolydult. Polgárai egyelőre biztonságban vannak, de már készülnek az ostromra, a városba pedig özönlenek az Ukrajna különböző részeiről, elsősorban Kijevből és a súlyos harcok helyszínéül szolgáló Harkivból menekülő emberek. (Akik aztán innen próbálnak tovább utazni Lengyelország vagy éppen Magyarország felé, vagy ezeken is túl.)

A macskakávézó tulaja a város új hőse

Lviv egyik kedvelt kávézója a Cat Cafe, amely nevéhez hűen egy macskakávézó, ahol nemcsak forró italokat, de különleges édességeket és gyors, bisztró jellegű ételeket is fogyaszthatnak a vendégek. Hat éve üzemel, húsz szőrös lakója pedig sok kellemes percet szerzett már a látogatóknak. Tulajdonosa, Szergij Olijnyik a legnagyobb kétségbeesés időszakában úgy döntött, kitart, és továbbra is nyitva tartja ajtaját a vendégek előtt.

A Cat Cafe tulajdonosa, Szergij Olijnyik (balra) és egy boldog vendég két évvel ezelőttről (jobbra). (Fotók: Cat Cafe Lviv/Facebook)

„Van egy kis csapatom, amely hozzám közeli emberekből áll, évek óta velem dolgoznak, és a legközelebbi barátaimmá váltak – mondta Olijnyik, a The Dodo nevű online site-nak. – A macskák is megszokták ezeket az embereket, akik segítenek a gondozásukban, és akik játszanak velük, amikor kevés a vendég. Hiszen bolyhos lakóink imádják az emberek figyelmét.” A férfi azt is elmondta, hogy a cicák kb. négy hónapos korukban kerültek hozzájuk, szóval ők együtt tényleg olyanokká váltak, mint egy család.

„Rájöttünk, hogy soha nem fogjuk elhagyni az országunkat, ez az egyetlen hely, ahol látjuk magunkat a jövőben.”

Nemrég még így kívántak boldog új évet az ott dolgozók:

Minden nehézség és pesszimista jövőkép ellenére a Cat Cafe most is nyitva van, hogy megpróbáljanak safe space-t, azaz egy amolyan biztonságos kis kuckót adni az oda betévedőknek, akiket a macskák dorombolása egy pillanatra talán kiszakíthat a rideg valóságból –  erre most a helyieknek talán minden eddiginél nagyobb szükségük is van. „Jelenleg kevesebb rendszeres látogatónk van, de vannak olyanok, akik más városokból érkeztek, és meleg ételre és pozitív érzelmekre van szükségük – mondta Olijnyik. – A kávézónkban három nagy helyiség van, ebből kettő az alagsorban, így légiriadó esetén biztonságos menedékhely áll vendégeink és macskáink rendelkezésére.”

A Cat Cafenak gyorsan híre ment a világban, a kávézó Facebook-oldalát szinte elárasztják a velük szimpatizáló, értük szurkoló kommentek, sőt, adományozni is lehet: a kávézó tulajdonosa a befolyt összeg felét az ukrán hadseregnek adja tovább.

Forrás: The Dodo, kiemelt kép: Getty Images