Óva intenek a szakértők a TikTokon terjedő veszélyes trendtől

Ne higgyünk el mindent, amit a közösségi oldalakon látunk!

Aki már használta a TikTokot, az tudja, hogy mennyire különböző tartalmakkal lehet ezen a közösségi videómegosztón találkozni. Vannak kifejezetten hasznosak, például amelyikből megtanulhatunk szirén szemeket festeni, vagy azt, hogy hogyan ápoljuk a hajunkat, de mivel elég nagy a szórás, jóval őrültebb trendekkel is találkozhatunk. 

Ez utóbbi kategóriába esnek azok a videók, amelyekben TikTokkerek arra buzdítják követőiket, hogy barnítsák le nemi szervüket. Igen, ez pontosan az, aminek hangzik: a felhasználók szerint nagyon sok előnye van annak, ha beterpesztve, lábunkat az ég felé emelve veszünk napfürdőt – a szakértők ugyanakkor kérve kérnek mindenkit, hogy ezt felejtsék el, mivel ennek a „hobbinak” szörnyű egészségügyi következményei lehetnek. 

A futótűzként terjedő TikTok-videókban azt állítják az alfélnapozásnak hódolók, hogy 30 másodpercnyi altesti napfürdő annyi D-vitamint termel, mintha egész nap ruhában sétálgatnánk a napon. 

Mindez nem teljesen új keletű ötlet: a gyakorlatot korábban „wellness influencerek” is népszerűsítették, de az elmúlt hónapokban a TikTok-on robbant be. A #perineumsunning hashtag (amelyet egyes alkotók „lyuknapozásnak” is neveznek) több mint kétmillió megtekintésnél jár a TikTok-on. Bár a posztok közül sokan gúnyolják, vagy megkérdőjelezik a gyakorlatot, sok olyan népszerű videó is van, amely dicséri és bátorítja azt.

A nyers hús evését népszerűsítő, PaulyLong névre hallgató influencer július 31-én közzétett (és azóta már eltávolított) videója 8,5 millió megtekintést ért el. Ebben saját magát és egy nőt mutat, amint a hátukon fekve, a lábukat a levegőbe emelve napoznak. A képernyőn megjelenő szöveg így szólt: „Gondolj bele… miért ne napoztatnád a testednek ezt az életfontosságú területét? Hiszen minél jobban elrejted egy testrészedet a nap elől, annál gyengébb lesz.”

Long három további videót tett közzé, amelyekben a gátfali napozás előnyeit hirdeti, kijelentve, hogy a gátterületnek szüksége van „természetes energiára”, és hogy a napfény „támogatja a csontok egészségét, csökkenti a vérnyomást, és hihetetlenül elősegíti a mentális egészséget”, ő például naponta 10-15 percig hódol ennek a szenvedélynek. Long azt is elmondta, hogy a gátfali napozást állati alapú étrenddel együtt kell végezni, ami szerinte megakadályozza a napégést. Egészségügyi szakértők ugyanakkor korábban az Insidernek elmondták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a gát napozása hatással lenne a fizikai jólétre, sőt az akár veszélyes is lehet.

Dr. Diana Gall, a Doctor-4-U munkatársa az Insidernek elmondta: „Igen, a mindfulness és a meditáció gyakorlása, valamint a D-vitamin bevitele jótékony hatással van a mentális és fizikai egészségre, de nem kell közben a bőrünket károsítani a napozással.”

Arról már mi is többször írtunk, hogy mennyire fontos a napfény elleni védelem, hiszen a káros sugarak rengeteg bőrelváltozásért felelősek, míg elegendő mennyiségű – napfényvitaminnak is nevezett –D-vitamint már kézfejünk pár percnyi napoztatásával is nyerünk, így gyakorlatilag teljesen felesleges csak emiatt kifeküdni a napra (és ha kifekszünk, ha nem, fényvédőt mindenképpen használjunk, még télen is, mondunk is 3 okot, miért). Dr. Stephanie Ooi, a MyHealthcare Clinic-től pedig azt mondta: „Ez egy klasszikus példája a közösségi médiában terjedő orvosi témájú, téves információknak, amelyek bizonyos esetekben károsak vagy veszélyesek lehetnek.”

A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy ez a terület különösen érzékeny, így jobban kellene óvnunk, mint a testünk többi részét. „A TikTokkereknek egyáltalán nincs bizonyítékuk az állításaikra. Nem kell napoztatni azt az igazán érzékeny területet. Úgy fejlődtünk ki, hogy felegyenesedve járjunk, így ez a terület elvileg egyáltalán nem kap napot, nem kellene ezért közvetlen napsugárzásnak kitennünk.”

Kiemelt kép: Getty Images/Canva