3 ok, ami miatt mindig használjunk fényvédőt

Az nem újdonság, hogy a strandon használjunk fényvédőt. De tudtad, hogy nemcsak akkor, hanem egész évben, mindenhol kellene? El is mondjuk, hogy miért, és hogyan tudod legjobban óvni magad és a családod egészségét.

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

Hosszú évek óta halljuk, hogy mennyire fontos a napvédelem, de mintha sokan most sem vennék komolyan. Ez egyrészt a túl sok információ miatt lehet, hiszen csak úgy röpködnek az SPF-ek, fizikai és kémiai fényvédők tulajdonságairól szóló információk, vélemények, ráadásul mintha évente változna, hogy éppen melyiket tartja jobbnak a tudomány. 

Mi az a sokat emlegetett FF, vagy SPF?

Az FF (fényvédő faktor), vagy angolul SPF (Sun Protection Factor, német megfelelője LFS) azt jelzi, hányszor hosszabb ideig maradhatunk napon, mielőtt napégést szenvednénk. Ha valakinél mondjuk 10 perc napon töltött idő alatt jelentkezik eritéma, vagyis kivörösödés, egy 20-as faktorszámú (SPF-ű) krém ezt a 10 perces időtartamot húszszorosára nyújtja, tehát az az ember 200 perc alatt fog a fényvédő mellett megégni.

Nem csoda, hogy még a témában járatosak is elbizonytalanodnak olykor, hogy mégis mi a legjobb módszer. Egy valami biztos: kenni kell, méghozzá nem is keveset! A King’s College London felmérése is rámutatott, hogy az a mód, ahogy az emberek többsége felviszi magára a fényvédőt, az a csomagoláson feltüntetett védelmi hatásnak csupán 40%-ára elég. Szóval még mindig akadnak hiányosságok, ha arról van szó, kellően védjük-e magunkat a nap káros sugárzásával szemben. Mielőtt még felmerülne bennünk a kérdés, azonnal meg is nyugodhatunk: a napi D-vitamin adagunkat így is-úgy is megkapjuk, hiszen napsütéses időszakban az már két kézfej nagyságú bőrfelület napi tízperces napoztatásával elérhető. 

A napfény bizony öregít

Bár jó lenne, ha nem így lenne, de sajnos ideje szembe néznünk azzal a ténnyel, mégpedig azzal, hogy a napfénynek számtalan negatív hatása van, az egyik pedig sokunk elsőszámú mumusa: a bőröregedés. Egy 2013-as kutatás szerint az UV-, különösen az UVA-sugárzás (amit a szoláriumokban használnak) nagyban befolyásolja a klinikai bőröregedést: az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80%-áért felelős az UV-sugaraknak való kitettség.

A napsugárzás elleni védelem a bőrápolás és minden egyéb anti-aging törekvésünk alfája – tehát

mindegy, milyen kezeléseken, például botoxon veszünk részt, ha a nap ellen nem védjük a bőröd, hiába minden.

Hogy miért? A napkárosodott, irritálódott bőr kollagéntartalma akar 59%-kal is csökkenhet, mert az UV-sugárzás hatására aktiválódnak a kollagénbontó enzimek, az MMP-k (a mátrix metalloproteinázok), ami pedig a kollagén kötegek szervezetlenségét, szilánkosodását és szétszóródását okozza – ezek pedig mind rendkívül jellemző tünetei a fénykárosodott emberi bőrnek.

Márpedig a kollagén nagyon fontos a bőr feszességének megőrzésében, hiszen ez biztosítja annak elaszticitását. Tény: a napsugárzás súlyos elváltozásokat idézhet elő legnagyobb szervünkben (vagyis a bőrünkben), és nemcsak ráncokat és pigmentfoltokat okozhat, hanem bizony rákos megbetegedéseket is. 

A bőrünket védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UVA-sugárzás hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, amelyek rákot okozó folyamatokat indíthatnak el.

Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést hozzon létre, károsítani is tudja a sejtek DNS-tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz, az esetek egy részéhez melanomához vezethet. A bőrrák ezen típusa ezért elsősorban a leggyakrabban UV-sugárzásnak kitett területeken, így például a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, a kezek, és nőknél a lábon (vádlin) alakulhat ki. (Fontos, hogy évente járjunk bőrgyógyászati szűrésre, és ellenőriztessük le az anyajegyeinket, illetve ha bármilyen elváltozást tapasztalunk, mert az időben észlelés életet menthet. Az otthonunkban a legtöbbször nem látni a káros hatást, azt csak egy speciális eszközzel, ún. dermatoszkóppal lehet vizsgálni, ezért lényeges, hogy szakemberhez forduljunk.)

Hazánkban 2001-ben 1200 ilyen beteget regisztráltak – míg 2014-ben már 2400-at.

Emiatt is kiemelten fontos a tudatos fényvédőhasználat, és a tudatos napon tartózkodás – hogy például nem 10 és 16 óra között napozunk –, hiszen ezekkel legalább azokat a rizikófaktorokat kivehetjük, amiket mi magunk minimalizálni tudunk. Csomó ismeretlen még így is lesz az egyenletben, de ha figyelünk, csökkenthetjük a rák esélyét. Nemcsak a melanómáét: számtalan egyéb bőrtumor lehetséges még, például a basalioma vagy a spinalioma, amik még gyakrabban jelentkeznek és egyértelmű összefüggésben vannak a napsugárzással. Egy korán kiszűrt melanóma nagyon könnyen gyógyítható, ha viszont várunk vele, növekedik, egyre mélyebbre megy, kifekélyesedhet, sőt akár el is tűnhet idő közben, miután már áttétet adott, és akkor már baj van. Ha volt a családban rosszindulatú bőrdaganat, félévente kell szűrésre járni a biztonság érdekében.

Fiatalok és terhes nők extra veszélyben

Nagyon fontos, hogy már egészen pici kortól kezdve szoktassuk a gyerekeket arra, hogy csakis megfelelő fényvédelemmel ellátva tartózkodjanak a napon, hiszen az utóbbi időben nagyon megnőtt a fiatal betegek száma, akiket melanómával diagnosztizálnak. Ez valószínűleg azért is van így, mert nekik még nincsen meg az a veszélyérzetük, illetve tudatosságuk, éppen ezért nem elhanyagolható a felelősségünk, hogy kialakítsuk bennük azt, hogy egy nyári bulizás, strandolás alatt se feledkezzenek meg a napvédők használatáról, és hogy kenegetni nem „ciki” semmilyen korban. Az egészen kisgyerekekről pedig nem is beszélve, akiknek extrán érzékeny bőrére különösen oda kell figyelnünk, hogy megóvjuk a káros napsugárzástól.

A másik különösen veszélyeztetett csoport a szakemberek szerint a kismamák csoportja. Sokan nem tudják, de hormonálisan megváltozott állapotokban (terhesség, szoptatás, hormonkezelés során) sokkal gyakrabban jelentkezik melanóma – ilyen állapotokban fél évente javasolt szűrni. Ez egy viszonylag új felfedezés, de egyértelmű az összefüggés. Az anyukák számára, onnantól kezdve, hogy tudomást szereznek a terhességükről, már csak a magzat és a baba számít, nem figyelnek a saját egészségükre, pedig sajnos a rosszindulatú elváltozások nem válogatnak.

Galéria | 7 kép

Fontos, hogy a felelősségteljes napozásra már kisgyermekkorban felhívjuk a figyelmet, és megértessük, miért is fontos megfelelően védeni a bőrünket. A napégés ugyanis nem múlik el teljesen nyomtalanul. A bőr különleges tulajdonsága, hogy „megjegyzi”, ha életünk során túl sokszor voltunk kitéve a nap káros sugarainak. Mindez pedig azzal jár, hogy korán elkezd öregedni és ráncosodni a bőrünk. Éppen ezért soha ne menjünk ki a napra napszemüveg, naptej vagy napvédő krém nélkül!

A dm üzleteiben hatalmas választékot találhatunk naptejekből, napozás utáni krémekből. A bőr hálás lesz, ha napozás utáni, after sun termékeket is használunk. Az idén a fennállásának 25. születésnapját ünneplő SUNDANCE speciális termékei lehűtik és hidratálják az igénybe vett bőrt, s hozzájárulnak, hogy az áhított szép barna színt minél tovább megtartsa. A termékek nem csak naptej, de praktikus spray és testápoló formájában is elérhetők. Mindenki megtalálja a legmegfelelőbb terméket, legyen érzékeny bőrünk (SUNDANCE MED), környezettudatosak (SUNDANCE Pro Climate és SUNDANCE Green), vagy keressünk kifejezetten gyerekek számára készült krémet (SUNDANCE Kids).

Nem csak a strandon szükséges

Nyaranta igazi örökzöld téma a napvédelem, nem is csoda, hiszen ilyenkor sokkal több időt töltünk a szabadban, napfénynek kitéve.

A hidratálóm, alapozóm SPF-es, elég ez?

Sok krém, sőt alapozó és BB krém is rendelkezik SPF-fel, így sokan arra gondolnak, bőven elég a védelem, amit ezek adnak. De vajon tényleg? Sajnos nem így van. Ezek a termékek önmagukban hamis biztonságérzetet nyújthatnak. Például ha az alapozónkkal szeretnénk elérni a csomagolásán feltüntetett SPF védelmet, akkor kb. hétszer annyit kellene felvinnünk, mint ami az egyébként elégséges és egyenletes fedéshez szükséges. Hétszer annyi alapozó pedig már nem is maszk-, hanem inkább bohóc hatást eredményezne.

Azonban tévhit, hogy csak ilyenkor, és csak a strandon kell fényvédőket használnunk, hiszen az ugyanúgy károsít, ha csak a játszótérre megyünk le a gyerekkel, eszünk egy fagyit, vagy éppen várost nézünk. Mi több, nemcsak a programok, hanem az évszakok sem jelentenek különösebb különbséget: télen, akár a legnagyobb hóban is ugyanúgy védenünk kell a napfénynek kitett bőrfelületeinket, ami – nem meglepő módon – az arcunk. Az esős időjárás sem kivétel: az UV sugárzás 90%-át a felhők sem tartják fel, ezért akkor is ugyanúgy használjuk a fényvédő krémeket. A megfelelő védelem miatt minél magasabb faktorszámú, jó minőségű napozószert kell használnunk, mert ez csökkenti leghatékonyabban a leégés veszélyét. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy nem elég közvetlenül a napozás előtt bekenni magunkat: javasolt a napozás megkezdése előtt legalább 30 perccel, hogy legyen idő a megfelelő védelemnek kialakulni, a kenekedést pedig ajánlatos két-három óránként megismételni (gyerekek, érzékeny bőrűek vagy erős izzadás, úszás után természetesen gyakrabban is). Egész testünket egyenletesen kenjük be, legvastagabban a vállakat és a hátat javasolt. Ne hagyjuk ki az orrunkat, lábfejünket és vádlinkat sem: ahogy fentebb is írtuk, ezeken a területeken jelentkeznek leggyakrabban az elváltozások, főleg amiatt, mert gyakran elfelejtkezünk róluk. A szánkat is óvjuk: a SUNDANCE fényvédős ajakápoló is, amit pont erre az érzékeny testrész ápolására és védelmére találtak ki.

Ismerjük meg a bőrtípusunkat!

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik kategóriába tartozunk, sokkal könnyebben kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb terméket.

1-es bőrtípus (kelta típus)

 • Világos bőr, szeplők, vöröses hajszín, kék szemek. Az bőr különösen érzékenyen reagál a napra és nem barnul (esetenként allergiás reakció is kialakulhat)
 • Egyéni védelmi idő: 5–10 percet tölthet védelem nélkül a napon
 • Tipp: A legjobb, ha kerüljük a napot és egész évben magas faktorszámú fényvédőkkel védjük a bőrünket.
 • Javasolt faktorszám: FF50 – FF50+

2-es bőrtípus (germán típus)

 • Világos bőr, szőke vagy barna haj, szürke, kék vagy zöld szemek. A bőr ritkán barnul le, és enyhén kipirosodik.
 • Egyéni védelmi idő: 10–20 percet tölthet védelem nélkül a napon
 • Tipp: Lehetőleg ne tartózkodjunk sokáig a napon és válasszon magas faktorszámú terméket.
 • Javasolt faktorszám: FF 30- FF50

3-as bőrtípus (vegyes típus)

 • Világosbarna bőr, sötétszőke vagy barna haj, szürke vagy barna szemek átlagosan barnuló bőr jellemzi.
 • Egyéni védelmi idő: 20–25 percet tölthet védelem nélkül a napon
 • Tipp: Az első napokban használjunk pl. 25–ös fényvédő faktorú terméket, majd akár válthatunk alacsonyabb számúra is.
 • Javasolt faktorszám: FF30-FF25

4-es bőrtípus (mediterrán típus)

 • Barna bőr, sötét haj, barna szemek – csak ritkán ég le és könnyedén barnul.
 • Egyéni védelmi idő: 30 percet tölthet védelem nélkül a napon
 • Tipp: Ne tévesszen meg a könnyed barnulás: a nap káros hatásai ellen használjon legalább 15-ös fényvédő faktort!
 • Javasolt faktorszám: FF25-FF15

Így kenekedjünk okosan

Először is válasszunk minél nagyobb faktorszámú terméket (nyugodtan lehet magasabb is, mint ami a táblázatban szerepel, annál alacsonyabb azonban ne), hiszen az ember úgysem keni fel tökéletesen azt a fényvédőt, ráadásul sportolás, napozás közben leizzadja, vagy éppen strandolás során lemossa magáról – így az az 50 faktor sem 50 faktor valójában. És hogy mennyi az annyi? A terméken megjelölt napvédő faktor (SPF) védelmi szintjének elérése érdekében

a fényvédő termékeket 2 mg/cm2 mennyiségben szükséges alkalmazni, amely egy átlagos felnőtt test esetében 6 teáskanálnyi napvédő terméknek (kb. 36 gramm) felel meg.

Kisebb mennyiségű fényvédő termék alkalmazása esetén a védelem értelemszerűen csökken. A megadott mennyiség felének használata esetén a védelem akár kétszer-háromszor is kevesebb lehet.

Kiemelt kép: dm