Felejtsd el a plasztikát: ez a szemsmink csodát tesz a rejtett szemhéjjal!

Végre egy olyan trend, ami csodásan áll a rejtett szemhéjúaknak is.

A görög mitológiában a szirén a csábítás szimbóluma: a tengeri nimfa éneke állítólag olyan elbűvölő, hogy a tengerészeket a halálba csalogatja. A modern történelem során a kifejezés a veszélyesen csábító nők szinonimájává vált, különösen a filmvásznon, ahol rendre csábító macskaszemekkel ábrázolják őket. Gondoljunk csak Veronica Lake-re az 1942-es A merénylet című filmben, vagy Selina Kyle-ra, azaz Macskanőre (akit Michelle Pfeiffer alakított zseniálisan) az 1992-es Batman visszatérben.

Ugyanez a lényege a TikTok legújabb szépségőrületének, az úgynevezett szirénszemeknek is (ami a szintén a videómegosztón feltűnt rocksztársmink-trendet váltja). Az egész trend Danielle Marcan felhasználó videójával kezdődött nemrég, aki így nevezte azt a szemfestési technikát, amikor a szem belső és külső sarkai mentén húzódó, hosszúkás, koromfekete vonallal próbálta meg áthatóbbá tenni a tekintetét (ami sikerült is neki). Azóta a #SirenEyes hashtag közel 280 millió megtekintést gyűjtött össze, arra inspirálva a felhasználókat, hogy használják ki a nőiességük „sötét oldalát”, ahogy Marcan fogalmazott. A módszert már olyan hírességek is előszeretettel alkalmazzák, mint Bella Hadid és Rihanna.

A legjobb, hogy ez a szemfestési technika mindenkinek jól áll, de még ennél is jobb hír, hogy a rejtett szemhéjjal rendelkezőknek is. Sokan ugyanis azért mondanak le a szemfestésről, főleg a tusokról, mert az egyrészt úgysem látszik, másrészt úgyis csak összekeni a felső szemhéjat… na de nem ennél a technikánál!

Mivel a vonalak a belső és külső szemzugot emelik ki, és a felső szemhéj középső részénél nincsen festék, nincs, ami „elmásszon” pislogás közben, illetve ami ne látszódjon ki a mélyítővonal feletti, megereszkedett szamhélyrész alól. Ráadásul a vonalvezetésnek köszönhetően nyújtja és optikailag meg is emeli a tekintetet, így jó pár évet fiatalíthat ez a szemsmink. Mivel az érettebb bőr puhább, ráncolódásra hajlamosabb (ráadásul sokunknak már viszonylag fiatalon előjönnek a külső szemzugban a szarkalábak), főleg kezdőként érdemesebb inkább szemceruzával és szemhéjpúderrel kísérletezni, mintsem a folyékony szemhéjtussal, ugyanis ez utóbbi hajlamos jobban kiemelni a tökéletlenségeket, és beleülni a bőrredőkbe. Ezzel szemben a finomabb, puhább púderek és ceruzák jobban követik a természetes bőrfelületet, és mivel nem olyan „filctollas hatásúak”, sokkal finomabban, diszkrétebben használhatóak, akár a mindennapokban és érettebb korban is. Ebben a cikkünkben például arra adunk tippeket, hogy 40 felett hogyan sminkeljünk. (De ha az élesebb kontúrokat kedveljük, vagy mondjuk a régi Hollywood pompáját idéző sminkre vágyunk, akkor persze nyugodtan jöhet a tus is – csak gyakoroljunk előtte.)

@stxph.h 🚨SIREN EYES TUTORIAL🚨step by step breakdown on how to achieve the viral #sireneye trend! 🥵 hottest eye look evaaa #sireneyestrend #sireneyestutorial #makeuptutorials ♬ original sound - stephhui

Így csináld – lépésről lépésre

A szirénszem-trend a saját szemformánk kiemeléséről szól, így tényleg bárki magáévá tudja tenni ezt a stílust. „Ez a trend univerzális, és minden szemnek hízelgő. Tényleg kötelező kipróbálni azoknak, akik szeretnék feldobni a mindennapi sminkrutinjukat” – mondja Alexa Persico, sztár sminkmester és az Alexa Persico Cosmetics alapítója a Pure Wow-nak.

A kulcs? A határozott vonalvezetés, aminek túl kell nyúlnia a belső és a külső sarkokon a szúrósabb tekintet érdekében. A szakértő azt is elárulta, hogyan készíthetjük el mi magunk is otthon. (Azért először akkor álljunk neki kísérletezni, amikor bőven van időnk, és nem kell sem a gyerekért rohanni, sem egy fontos eseményre sietősen feldobni egy sminket.) A megfelelő színek kiválasztásában pedig ebben a cikkünkben segítünk.

Az alábbi videón tökéletesen látszanak a lépések, az eredmény pedig egy hétköznapokra is tökéletes, de mégis különleges szemsmink:

@millieleer Favorite eye look out there 🖤 #fyp #makeup #sireneyes #eyelinertutorial ♬ Vegas (From the Original Motion Picture Soundtrack ELVIS) - Doja Cat

  1. Készítsük elő a szemhéját alapozóval és korrektorral, mielőtt felviszünk egy könnyű szemhéjfesték (vagy bronzosító) alapot a teljes szemhéjára. Persico a lágy barna és mély bronzos kombinációt ajánlja a tökéletes szirénszemhez.
  2. Nagy segítség, ha először bejelöljük mindkét szemnél, hol szeretnénk, ha kezdődne és véget érne a vonal, így még a festés előtt látjuk, hogy szimmetrikus-e.
  3. Fogjuk a szemceruzát (haladók és feszesebb bőrűek tussal is próbálkozhatnak), és húzzunk egy nagyon vékony vonalat a szemünk külső sarkán. A tökéletesen egyenes hatás érdekében tartsunk egy lapos tárgyat (például hitelkártyát vagy ragasztószalagot) a bőrünkhöz nyomva.
  4. Ugyanezzel a szemceruzával nyújtsuk el a belső sarkokat, és kössük össze a szempilla vonalát a vízvonallal, mint egy kis háromszöget. A szakértő azt javasolja, hogy hagyjunk egy kis rést a vízvonal közepén, hogy még szexibb legyen a végeredmény.
  5. A tekintetet a szélek letisztázásával fejezzük be, mondjuk micellás vízbe mártott fültisztító pálcika segítségével. Végül fejezzük be a sminket szempillaspirállal, és már indulhat is a csábítás!

Az alábbi termékekkel biztosan sikerül a tökéletes pillantás:

1. Rimmel Extra Define Lash szempillaspirál, 1549 Ft, Rossmann 2. Make-up Brush Set Eyes Ecset szett, 12 790 Ft, Douglas 3. Bioderma
Sensibio H2O micellás víz az érzékeny arcbőrre, 5450 Ft, Notino 4. L’Oréal Paris Le Liner Signature Automata Szemceruza barna színben, 3290 Ft, Douglas 5. NYX Professional Makeup Epic Ink Liner szemhéjtus, 2693 Ft, pinkpanda.hu 6. Maybelline ezemhéjpúder paletta, The Nudes, 3999 Ft, dm

Kiemelt kép: Getty Images