4 idei divattrend, amit nem bírnak a férfiak

Végtelen hosszú a listája azoknak a ruha-és cipőtrendeknek, amiket a férfiak valamiért utálnak. Pechjükre a divat körforgása már csak olyan, hogy a kritikus fazonok időről időre visszatérnek, és úgy tűnik, a divattervezők és a stylistok nem tartanak közvéleménykutatást a pasik körében, mielőtt visszahoznak a reflektorfénybe egy-egy közismerten megosztó darabot.

Két ruhát és két cipőfazont mutatunk, amelyek újra és újra visszatérnek a legforróbb divattrendek közé – most éppen 2022-ben is aktuálisak –, a nők imádják őket, a férfiak azonban hosszú idő óta várják, hogy végleg kikopjanak a szekrényeinkből. Bár manapság az egyre lazább öltözködési előírások felé haladunk (van egy rakás divatszabály, amit ideje lenne elfelejteni), és sokakat egyre kevésbé érdekel a külvilág véleménye (elvégre azért öltözködünk, hogy jól érezzük magunkat, nem azért, hogy másokat vizuálisan kielégítsünk) érdekes látni, hogy miért váltanak ki zsigeri ellenérzést bizonyos trendek és fazonok a férfiaknál. 

Magas derekú bármi

Legyen szó farmerről, sortról vagy szoknyáról, a magas derekú fazon a pasik többségének nem jön be. Vannak, akik egyszerűen csak dagigatyának hívják az ilyen nadrágokat, mert szerintük mindenkit kétszer akkorának mutatnak, mint amekkora valójában, és meg vannak győződve arról, hogy ez a fazon csak azoknak áll jól, akiknek nagyon keskeny a dereka. Mást gondolnak erről a stylistok, akik többnyire kiállnak a magas derekú nadrágok mellett, mert szuperül megmutatja a nőies formákat, feltéve, hogy szépen rásimul a derékra, és az ágyék körül nem túl bő/buggyos.

Egyébként a nők körében is megosztó ez a trend, sokan úgy gondolják, hogy ha nincs tökéletes és nagyon vékony alakjuk, akkor jobb, ha lemondanak erről a stílusról. A közösségi médiát bejárta egy vicces mém, amin az Asterix és Obelix című mese élőszereplős változatában Obelixet alakító Gerard Depardieu-vel szemléltetik, hogyan látják magukat azok, akik megpróbálkoztak ezzel a fazonnal, de nem jött be nekik. 

Ellentmondásos megítélése ellenére a „mom jeans” farmernadrág, amely az anyukáink régi, magas derekú nadrágjait idézi, 2022-ben továbbra is a legtrendibb darabok közé tartozik, úgyhogy szegény pasiknak még egy darabig együtt kell élniük ezzel a divathullámmal. Ez van!

Jennifer Lopez nem a klasszikus magas, vékony típus, mégis gyakran visel magas derekú nadrágot, itt éppen 2022. április 26-án Los Angelesben (Fotó: Bellocqimages/Bauer-Griffin/GC Images)

A nagyi cuccai

A férfiakat – állítólag – egy csomó olyan ruhadarab az anyjukra vagy a nagymamájukra emlékezteti, amely sokunk gardróbjában alapdarab. Például a most újra nagyon divatos apró virágmintás ruhák, a bő kötött kardigánok vagy pulcsik. Mi nem gondoljuk, hogy ezek öregítenék a viselőjüket, mégis gyakran kapnak „nagymamás” vagy „tanárnős” minősítést a pasiktól, ha pedig ne adj isten még bő fazonúak is, azt végképp teljes értetlenség övezi. (Furcsa lehet realizálni, hogy nem az a vezérelv a nők számára, hogy számukra szexik legyenek.) Elképzelhető, hogy a fiatalabb generáció tagjai viszont kénytelenek lesznek megengedőbbnek lenni a nagymamásnak titulált stílussal kapcsolatban, hiszen a legújabb divattrend éppen ezt élteti: a fiatal lányok odavannak a „coastal grandmother” (tengerparti nagymama) stílusért, amelynek alapvető kellékei a bő szabású ingek, a puha bézs pulóverek, a lezser lenvászon és pamutholmik, valamint a kalapok.

Katie Holmes egy szikrát sem nagymamás ebben az összeállításban, amit Kate Spade 2022-es őszi kollekciójának New York-i bemutatójára választott 2022. március 31-én (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Balerinacipő

Ez a klasszikus darab azután vált a nők kedvencévé, hogy Audrey Hepburn viselte a Mókás arc című 1957-es filmben, és később is olyan ikonok viselték előszeretettel, akiknek milliók másolták a stílusát, A 2000-es években Kate Moss vitte tökélyre a farmer-balerina kombót, később Alexa Chung brit blogger, modell és divatmegmondóember kedvence lett minden szetthez balettcipőt húzni, de Sienna Miller színésznő (Egy botrány anatómiája) is nagy rajongója a fazonnak.

Audrey Hepburn 1954-ben a Sabrina című film promófotózásán (Fotó: Paramount Pictures/Getty Images)

A férfiakat azonban a divattörténelem és a legnagyobb sztárok balerina-pozitív hozzáállása teljesen hidegen hagyja, mint ahogy az is, mennyire praktikus és kényelmes viselet a hétköznapokban. Egyszerűen utálják. Szerintük otthoni papucs jellege van, nem menő és senki alakjának nem tesz jót a sarok nélküli, lapos fazon. Bár a csíkos felsőkhöz és a ballonkabáthoz hasonlóan a balerinacipők is a francia nők alapdarabjainak tekinthetők, a francia férfiak sem tudtak megbarátkozni ezzel a trenddel. Három francia fickó 2018-ban létrehozta a Facebookon az első „Nemzetközi nap a balettcipők ellen” nevű eseményt, amelyhez több tízezren csatlakoztak. A balerina-ellenes férfiaknak rossz hír, hogy a fazon 2022-ben reneszánszát éli, több nagy divatház kifutóin is találkozhattunk vibráló színű változataival. Nem adjuk a balerinát, és kész!

Klumpa

A klasszikus klumpa, vagyis a zárt orrú, fatalpú papucs nagyon sok férfi szemét szúrja. Legalább annyira utálják, mint a szőrös belsejű, lapos talpú textilcsizmákat (UGG) és a lyukacsos, bumfordi műanyag klumpákat (Crocs), pedig ezek a legnagyobb sztárok kedvencei is. A legfőbb érvük a klumpa ellen, hogy esetlennek és vastagnak tűnhet benne a nők lába. Donny Galella, ausztrál stylist egy pár éve úgy fogalmazott a Daily Mailnek, hogy klumpával legföljebb holland szuvenírboltokban lenne szabad találkoznunk. A nők közül viszont sokan szeretik a klumpát, mert azon kevés lábbelik egyike, amelyek úgy magasítják a viselőjét, hogy közben kényelmesek. Egy nőies ruhával pedig sokat lehet tompítani a vádként felhozott „bumfordiságán”.

Alba Rohrwacher színésznő a 75. Cannes-i Filmfesztiválon villantott klumpát 2022. május 22-én (Fotó: Daniele Venturelli/WireImage)

A klumpa 2022-ben trendibb, mint valaha, kifutókon és divatbloggerek lábán egyaránt találkozhatunk vele, az pedig, hogy még Carrie Bradshaw egyik szettjébe is becsempészték a Szex és New York folytatásában, az És egyszer csak… című sorozatban, végképp a menő lábbelikhez sorolta. Kíváncsiak vagyunk, vajon a Carrie Bradshaw által szintén „jóváhagyott”, a 2022-es divatpiacot letaroló gyógypapucs-trend milyen reakciókat vált majd ki a férfiakból.

Kiemelt kép: Getty Images