Az év első hónapjában is izgalmas alkotásokkal várnak a mozik, melyek között szerintünk mindenki megtalálhatja a kedvencét. Életrajz, dráma, romantika, de háborús és zenés film is szerepel a listán, sőt egy magyar remekmű felújított verzióját is megnézhetitek januárban.

Judy

A Judy Garland rajongóknak szerintünk kötelező program lesz megnézni a Judy című életrajzi drámát, amely a legendás színész-énekesnő életének utolsó hónapjait dolgozza fel, és mutatja be. Az Óz, a csodák csodája Dorothyja immár a negyvenes éveiben jár, állandó anyagi-, drog- és magánéleti problémái miatt elvállal egy londoni varietéturnét. 1969 telén meg is érkezik a brit fővárosba, a fellépések azonban nem éppen úgy alakulnak, ahogyan azt elképzelte… Renée Zellweger Golden Globe-díjjal jutalmazott alakítása január közepétől látható a hazai mozikban.

Szereplők: Renée Zellweger, Bella Ramsey, Jessie Buckley,

Bemutató: január 16. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

1917

A nemrégiben ugyancsak Golden Globe-díjjal elismert alkotás az első világháború idejére kalauzol el, ráadásul egy nagyon különleges, ugyanakkor feszült atmoszférájú filmen keresztül. Főhőseink két brit katona, akiket egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg: át kell hatolniuk az ellenséges vonalon, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Ha ez nem sikerül, 1600 katona vész oda, köztük az egyik hírvivő testvére is.

Szereplők: Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Mark Strong, Colin Firth

Bemutató: január 23. (Forgalmazó: Freeman Film)

Richard Jewell balladája

Az amerikai dráma megtörtént eseményeket dolgoz fel, méghozzá egy olyan bűntény történetét, aminek a megoldása a mai napig kétséges. Az Oscar-díjas Clint Eastwood filmjének főhőse Richard Jewell, aki saját épségét kockáztatva több száz ember életét mentette meg. Valóságos hősként kezeli a közvélemény, míg egy napon az amerikai sajtó és igazságszolgáltatás első számú ellenségévé válik. Azzal gyanúsítják az átlagos biztonsági őrt, hogy ő maga tervelte ki a merényletet a népszerűségért cserébe. Csupán egy ügyvéd áll mellé, és megkezdődik a harc az igazságért.

Szereplők: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Olivia Wilde, Jon Hamm, Kathy Bates

Bemutató: január 23. (Forgalmazó: InterCom)

Kisasszonyok

Az ifjú színészgenerációt felvonultató romantikus dráma négy lánytestvér életébe enged betekintést. A fiatalok és édesanyjuk egyedül kénytelenek boldogulni, hiszen a családfő a polgárháborúban harcol. Jo, Amy, Beth és Meg különböző karakterek, saját vágyakkal és elképzelésekkel, és sokkal szabadabbak, bátrabbak, valamint önállóbbak, mint kortársaik. Éppen ezért nem elégszenek meg azzal, amit a kor, és a világ kínál nekik. A régóta várt mozi az ő szemszögükből mutatja meg azt, milyen tanulni, csalódni, szeretni és harcolni az álmokért, azaz felnőtt nővé érni.

Szereplők: Florence Pugh, Emma Watson, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Laura Dern

Bemutató: január 30. (Forgalmazó: InterCom)

Botrány

Szintén megtörtént eseményeket dolgoz fel a Botrány, melyben Roger Ailes, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának vezetője kerül konfliktusba női alkalmazottaival. A férfi hatalmának kiépítése céljából nem rettent vissza a nők megalázásától, de a szexuális zaklatásoktól sem. Egy napon azonban a csatorna egykori műsorvezetője bepereli őt, ennek következtében aztán több, az alapító által inzultált nő hozza nyilvánosságra történetét, a botrány pedig egyre nagyobbra nő.

Szereplők: Nicole Kidman, Margot Robbie, Charlize Theron, John Lithgow

Bemutató: január 9. (Forgalmazó: Freeman Film)

Jób lázadása

Az 1983-as, Oscar-díjra jelölt magyar filmdráma teljes felújítás után kerül a hazai mozikba hó végén. A történet, amely 1943-ban játszódik, az idősödő zsidó házaspár, Jób és Róza életét tárja elénk. A férfi és a nő, miután már hét gyermekét eltemette, örökbe fogad egy keresztény kisfiút. Szeretnének mindent ráhagyni, a parasztgazda azonban érzi, nincs már sok idejük, hogy Lackót mindenre megtanítsák, és biztosítsák a jövőjét. A Magyar Filmkritikusok Díját is elnyerő Zenthe Ferenc főszereplésével készült alkotást érdemes lesz újranézni.

Szereplők: Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Rudolf Péter, Léticia Cano

Bemutató: január 27. (Forgalmazó: Pannonia Entertainment)

Amit érdemes még megnézni:

Egy brit munkásosztálybeli családhoz örökbeadott nigériai fiú igaz története A bőrömben, ami szívszorítóan mutatja meg milyen érzés kívülállóként felnőni egy olyan világban, ahol sokakat a bőrszínük miatt bélyegeznek meg.

Vérbeli akciónak ígérkezik Guy Ritchie legújabb alkotása, az Úriemberek, melyhez egy meglehetősen erős szereplőgárda csatlakozott: Matthew McConaughey, Colin Farrell, Hugh Grant és Charlie Hunnam avat be az alvilág legmocskosabb ügyleteibe.

A francia filmek szerelmeseinek is van mit ajánlanunk: a Lola és a fiúk egy különleges testvéri hármasról szól, akik különféle, hol könnyebb, hol nehezebb élethelyzeteik ellenére jóban-rosszban összetartanak és támogatják egymást.

Szintén francia alkotása az Amanda, amely egy árván maradt kislány, valamint a hirtelen szülővé váló David kapcsolatát foglalja össze. A huszonéves fiú nővére halála után kénytelen felhagyni gondtalan életével, és a gyásszal, a fájdalommal valamint a felelősséggel megbirkózva helyt kell, hogy álljon újdonsült szerepében.

Januárban visszatér a mozivászonra Will Smith és Martin Lawrence, hogy újra szembeszálljon mindennel, ami bűnös és erőszakos. A BadBoys – Mindörökké rosszfiúk humorban és akcióban gazdag 113 percet ígér, akárcsak a két korábbi rész.

Ha egy könnyed családi kikapcsolódásra vágytok, ráadásul imádjátok az állatokat, akkor a Dolittle lesz a megfelelő választás számotokra. Az állatokkal beszélni tudó doktor bőrében ezúttal Robert Downey Jr. remekel, érdemes lesz megnézni!

Misztikus krimi és dráma a Tőrbe ejtve, amelyben olyan színészeket láthatunk, mint Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis és Don Johnson. A történek középpontjában egy különös haláleset és a bűncselekmény felderítése áll. Ha szeretitek Agatha Christie történeteit, akkor szerintünk ezt a modern köntösbe öltöztetett sztorit is kedvelni fogjátok.

Folytatódik a művészet világát körbejáró nagyszerű sorozat. Ebben a hónapban Gauguin festészetét ismerhetitek meg jobban A művészet templomai: Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom című ismeretterjesztő filmből.

Ha pedig a zene elkötelezett hívei vagytok, ne hagyjátok ki a Plácido Domingo 50. évfordulós gálakoncertje a Veronai Arénában elnevezésű koncertfilmet! Varázslatos 165 percben lesz részetek.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: IMDb