Colin Firth olyan alakja a filmes szakmának, aki minden szerepét képes tökéletesen megformálni. Nem számít, hogy múltbeli főnemest, ügyvédet, netán királyt alakít, olyan ösztönösséggel teszi mindezt, hogy minden alkalommal odaszögezi az embert a képernyő elé.

Mr. Darcy (Büszkeség és balítélet)

Mindegy, hány feldolgozás készül Jane Austen klasszikus regényéből, a viktoriánus kori főnemes karaktere eggyé olvadt Colin Firth nevével. Egyetlen színész sem tudja úgy hozni azt a tartózkodóan szerethető figurát, ahogy ő, aki egy igazi férfiideál még napjainkban is.

Mark Darcy (Bridget Jones naplója)

Mark Darcy okos, művelt és kissé karót nyelt, ám ezt elnézzük neki, mert úgy szereti Bridgetet, ahogy van. Nem vékonyabban, nem szőkébben, nem kifinomultabban. Pont úgy, ahogy van.

IV. György (A király beszéde)

Egy valaha élt király bőrébe belebújni embert próbáló feladat, különösen, ha egy beszédhibás uralkodóról van szó. De a színész játékából az a fajta profizmus árad, ami elhiteti velünk, hogy tényleg VI. Györgyöt, II. Erzsébet apját látjuk a vásznon. Ettől válik kedvenccé.

https://www.youtube.com/watch?v=VNldbOKp_S8

Mr. Brown (Nanny McPhee – A varázsdada)

A hét gyerekes Mr. Brown képes lenne a saját boldogságát is feláldozni annak érdekében, hogy gyermekei jövőjét biztosítsa. Szerintünk mindenki ilyen eltökélt és szerető apát érdemelne.

Jamie (Igazából szerelem)

Hiába a nyelvi korlátok és az országhatárok, ha igaz szerelemről van szó, akkor egyetlen csók is elég ahhoz, hogy egy férfi tudja: ez a nő kell neki, örökre. A romantikus lelkünket a következő jelenetet mindig megmelengeti.

Harry Hart (Kigsman: A titkos szolgálat)

A kifinomult stílusú és kifogástalan modorú angol kém szerintünk még James Bondot is kenterbe veri, ha a világ megmentéséről van szó. Értékeljük azt a fajta elhivatottságot, ami Harry Hart titkosügynököt jellemzi. A színész itt is zseniálisan hozza a karakterét.

Henry Dashwood (Miről álmodik a lány?)

Attól, hogy valaki angol főnemes, még lehet laza apuka is, csak egy olyan gyermek kell hozzá, aki képes a gátlásait feloldani. Imádjuk a pálfordulást, ami Henryvel történik és különösen szeretjük a jelenetet, amikor táncra perdül.

Lord Henry Wotton (Dorian Gray)

Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy Colin Firth általában a szerethető főhős figuráját hozza, hogy szinte üdítő változás őt a világi élvezeteket hajszoló lord szerepében látni. Ez a fajta ördögi nemtörődömség is nagyon jól áll neki.

Harry (Mamma mia!)

Ha ezt a filmet látjuk, mindig az a benyomásunk támad, hogy Harry egy igazi ripacs, de ennek ellenére is kedvelhető karakter, aki a film végére rálel a boldogságra. Kell ennél több? Szerintünk aligha.

 

Szöveg: D. A.

Fotó: theredlist.com