7 ikonikus Judy Garland-film, amire jó visszaemlékezni

Pár napja mutatták be Amerikában a Judy című életrajzi drámát, amely színész- és énekesnő életének utolsó évét mutatja be. Az alkotás óriási lázban tartja a közönséget, azonban Liza Minnelli kijelentette, nem nézi meg az édesanyjáról szóló filmet, szerinte ugyanis az alakításai alapján ismerhetik meg őt legjobban a nézők. Akárhogy is legyen, mi most hét filmjével emlékezünk meg a legendás és tragikus sorsú Judy Garlandról.

Pigskin Parade (1936)

Ezzel a filmmel kezdődött minden. Judy Garland mindössze 14 évesen, Sairy szerepében debütált a zenés vígjátékban, amelyben páratlan hangjával azonnal felhívta magára a figyelmet. Nem volt kérdés, hogy fényes karrier vár rá.

Óz, a csodák csodája (1939)

Az 1939-es kultikus amerikai musicalt vélhetően senkinek sem kell bemutatnunk. Az L. Frank Baum népszerű meseregénye alapján készült film két Oscar-díjat is kapott, ráadásul világhírűvé tette az akkor csupán 17 éves Judy Garlandot. Gyáva Oroszlán, Madárijesztő, Dorothy és Bádogember kalandjait ma is szívesen újranézzük.

Találkozunk St. Louis-ban (1944)

A zenés-táncos film egy gondtalanul élő amerikai család mindennapjaiba enged betekintést, és egy ábrándozó fiatal lány szerelem utáni sóvárgása is kirajzolódik belőle. A dolgok akkor romlanak el, amikor a családfő bejelenti, vezető állást kapott egy neves ügyvédi irodában, New Yorkban, ezért költözniük kell. A filmet négy kategóriában is Oscarra jelölték, de nem csak ezért tartják Judy egyik legnépszerűbb filmjének. Liza Minnelli például többször is kijelentette már, hogy azért ez a kedvence, mert édesanyja és rendező édesapja, Vincente Minnelli a forgatáson találkoztak.

Az óra (1945)

Paul Gallico regényíró romantikus története elevenedik meg az 1945-ös moziban, amely egy fiatal párról szól. Joe, a katona 48 órás szabadságot kap, ám a pihenő kezdetén belebotlik Alice-ba a New York-i Penn Station hatalmas órája alatt, ahol egy szempillantás alatt egymásba szeretnek. A film érdekessége, hogy ez volt az első olyan drámai szerep, melyben Judy nem énekelt.

A Harvey lányok (1946)

Igazi vadnyugati musical A Harvey lányok, amelyben Judy a címben szereplő fiatal nők egyikét formálta meg. A cselekmény egy pincérnőkből álló csapatról szól, akiket azért küldenek a határvárosokba, hogy jókedvre derítsék az embereket. A főbb szerepekben John Hodiak, Ray Bolger, Preston Foster, valamint a népszerű televíziós sorozat a Gyilkos sorok krimiregényírója, Angela Lansbury látható. A film 1947-ben megkapta a legjobb dalnak járó Oscar-díjat.

Csillag születik (1954)

Az amerikai musical szintén egy ikonikus Judy Garland-film. A történet szerint Norman, a kiégett filmcsillag egy éjszakán felfigyel a gyönyörű és fiatal táncosnő, Esther szereplésére. Megismerkednek, majd romantikus kapcsolat alakul ki közöttük. Ám míg a nő karrierje felfelé, a férfié inkább lefelé ível, a feszültség pedig egyre nagyobb lesz kettejük között. A filmet 1955-ben hat kategóriában jelölték Oscarra, kettőben pedig Golden Globe-díjra. Judy ez utóbbit nyerte el a legjobb női főszereplő kategóriában.

Ítélet Nürnbergben (1961)

Az amerikai történelmi filmdrámát 1961-ben mutatták be Stanley Kramer rendezésében. A Spencer Tracey, Burt Lancaster, Marlene Dietrich és Judy Garland főszereplésével készült alkotás a második világháborút követő időszakban játszódik. A német háborús bűnösök felelősségre vonása megkezdődik, Nürnberg városában pedig számtalan per zajlik – ezekről szól a mozi, amely két Oscar- és két Golden Globe-díjat is bezsebelt. Judyt mindkét esetben a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölték.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb