5 nagyszerű krimisorozat, amit érdemes végignézni a kuckózós téli hónapokban

Az elmúlt években minden télre választottunk magunknak otthon egy klasszikus krimisorozatot, amit aztán a sötét és hideg hónapok alatt az elejétől a végéig megnéztünk. Remek szokásnak bizonyult, ami nemcsak megszínesíti a zord időszakot, de egy kis gondolkodásra is késztet. Légrádi Júlia ajánlója.

Agatha Christie legismertebb karaktere: Poirot

Az Agatha Christie által életre keltett belga nyomozó történeteit összesen 13 évadon és 24 éven keresztül vetítették. Hercule Poirot karaktere valamikor az 1880-as években született, a kissé köpcös, díszes bajszú, mindig elegáns úr különös tudásával és megfigyelőképességével derített fényt a bűncselekményekre és rejtélyes ügyekre. A magánnyomozóról szóló elbeszéléseket sokféleképpen és több színész közreműködésével is feldolgozták az évek során, a legnagyszerűbb mind közül azonban egyértelműen David Suchet alakítása volt. A sorozat hangulata és képi világa remekül illeszkedik a téli estékhez, éppen ezért tudom ajánlani nektek is az angol krimik egyik koronázatlan királyát.

Agatha Christie női hőse: Miss Marple

Jane Marple figurája szintén Agatha Christie-hez köthető, aki a szereplőt állítólag anyai nagyanyjáról mintázta. A sorozatból 6 évad is született, amelynek egy része a regények feldolgozása nyomán készült el, később azonban az írónő más történeteit is átdolgozták Miss Marple szerepére. Főhősünk nem egy hivatásos nyomozó, korát és külsejét viszont nagyon jó álcának használja, ahhoz, hogy felderítsen minden részletet a bűnesetekkel kapcsolatban. A kedves hölgy folyton köt, ami nagyszerű elterelés a kérdezősködése, valamint az adott bűnesetek felderítése alatt. Az angol vidék, a finom teák és sütemények is elmaradhatatlan szereplői a sorozatnak, amit remélem ti is kedveltek.

Georges Simenon alakja: Maigret felügyelő 

Ismét egy regénybéli karakter, akit Georges Simenon író 1930-ban teremtett meg. A világszerte ismert és szeretett krimiből egy több évados sorozat is készült 1992-ben Michael Gambon főszereplésével. Az elmúlt időszakban azonban modern formában is életre kelt Maigret felügyelő, méghozzá egy négy részes egész estés mozi formájában. A főhőst ezúttal Rowan Atkinson alakítja, aki nagyszerűen bebizonyította: annyi komédia után a főfelügyelő szerepében is brillírozik. Mindkét sorozat érdekessége, hogy dolgoztak benne magyar színészek, valamint a 2016 és 2017-es verzió részeit Budapesten és Szentendrén forgatták. Ha szeretnétek egy kicsit visszautazni az időben, akkor mindenképpen nézzétek végig ezeket!

Az esetlen nyomozó: Columbo

Richard Levinson és William Link amerikai tévéfilmsorozata valószínűleg senkinek sem ismeretlen. A látszólag naiv és lassú észjárású rendőrségi nyomozó kalandjait 1971 és 1978 között követhette nyomon az amerikai közönség, hazánkban 1989 és 2003 között sugározták, de a mai napig láthatjátok az egyes részeket a televízióban. A Peter Falk főszereplésével készült filmek 10 évadon keresztül szórakoztatnak, a hadnagy pedig szokatlan, olykor oda nem illő kérdéseivel feszíti a végsőkig a gyanúsítottak, de talán a mi idegszálainkat is. Akárhogy is nézzük, a folyton szivarozó, ballonkabátos alak nagyszerű elme, aki annak ellenére, hogy olykor meglehetősen körülményes, a látszólag tökéletesnek hitt gyilkosságokról is lerántja a leplet.

A briliáns regényíró és nyomozó történetei: Gyilkos sorok

A bűnügyi televíziós sorozatot 1984 és 1996 között forgatták. A 12 évadnyi epizód a krimi regényíró és egyben amatőr nyomozó Jessica Fletcher történeteit tartalmazza. A sorozat érdekessége, hogy ugyanazok a producerek dolgoztak rajta, mint a Columbo részeken. A főhősnő ezúttal akkor fejti meg a gyilkossági ügyeket, amikor éppen írógépe mellett rögzíti az eseményeket. A középkorú, talpraesett özvegyasszonnyal a rendezők egy teljesen új karaktert teremtettek a bűnügyi történetek világában: az író és egyben kíváncsi nyomozó karakterét. Szerintem ez sem maradhat ki a téli filmek közül, ami mellé egy finom teát is igyatok majd meg!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Pinterest