5 híresség és a róluk készült dokumentumfilm, amit látni kell

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hollywoodi színészek és hírességek élete csupa fény és csillogás. A ragyogó külsőt látva elsőre eszünkbe sem jut, hogy ők is ugyanolyan egyszerű és hétköznapi emberek, mint bármelyikünk, ugyanolyan emberi érzésekkel...

Robin Williams – Egy komikus portréja

https://www.youtube.com/watch?v=kEhb2mlt2ME

Robin Williams egész életében brillírozott humoros stílusával, de láthattuk őt sok emlékezetes filmben is. Négy évvel ezelőtti halála megrázta a világot és sokunkat ráébresztett arra, hogy bizony a nagy nevettetők élete sem csupa móka és kacagás, a viccek és poénok mögött komoly nehézségek, szorongás és sötét démonok is állhatnak. Az olyan lelki eredetű betegségek, mint a depresszió és a káros szenvedélyek jelen voltak Robin életében, de kirobbanó energiája, a munka szeretete és állandó vidámsága hosszú ideig felülkerekedett a levertségen. Az életéről készült megdöbbentő portré július 16-án debütált az HBO csatornán, amelyben időrendben ismerhetjük meg a nevettető és színész pályafutását. A film attól igazán megható, hogy archív felvételeken pályatársak, barátok és családtagok visszaemlékezései segítenek a nézőnek közelebb kerülni a különc és csodabogár színészhez.

Diana – Saját szavaimmal

A 2017-es önéletrajzi film Diana hercegné életét mutatja be, de nem is akárhogyan: érzelmeit, legbelső gondolatait és házasságának zátonyra futását maga a hercegné osztja meg a film nézőjével, a saját hangján. Ezek a felvételek (interjúsorozatok) titokban készültek még 1991-ben egy önéletrajzi könyv kapcsán, amikor még senki sem tudta, hogy a hercegné magánélete válságban van. A dokumentumfilmben nincsen narráció, végig Diana beszél, köszönhetően azoknak a felvételeknek, amik nem régen kerültek a nyilvánosság elé.

Whitney Houston – Lehetek önmagam?

Több mint egy hónapja adták ki Whitney Houston életrajzi ihletésű dokumentumfilmjét, amely az aranytorkú énekesnő körülötti hírnévre és az ezzel járó nehézségek bemutatására épül. A moziban szerepet kaptak a családtagok és barátok is, gondoskodva arról, hogy valódi képet kapjunk a csillag életéről. Megismerhetjük a sztársághoz vezető utat, de karrierjének csúcsát is. A 48 éves korában elhunyt Whitney-t egy kicsit jobban megismerhetjük a filmnek köszönhetően.

„Én vagyok Heath Ledger”

https://www.youtube.com/watch?v=jCsaysDcmio

Tavaly jelent meg az a dokumentumfilm, amelyben Heath Ledger családja, barátai és kollégái osztották meg emlékeiket a fiatalon elhunyt színészről. A filmben soha nem látott videókat és saját felvételeket is láthatunk róla, megismerhetjük karrierjét, legnagyobb filmszerepeit, videózási szenvedélyét, de életének egy sötétebb oldalát is. Testvére Kate Ledger és az Oscar-díjas rendező Ang Lee is mesél az Oscar- és Golden Globe-díjas színészről.

Marilyn Monroe titkos élete

Az amerikai életrajzi drámában a fiatal Norma Jeane Mortenson, azaz Marilyn Monroe küzdelmes, magányos és szeretethiányos életét ismerhetjük meg. A mindenféle családi támogatás nélkül útnak induló ambiciózus lány nemcsak kora egyik legsikeresebb színésznőjévé, de valóságos szimbólummá nőtte ki magát. A külső azonban megtévesztő, hiába „ismerte” mindenki, belül ugyanaz a törékeny nő volt, aki gyerekkorában is. Problémás magánélete, mentális betegsége – amit anyjától örökölhetett – az egész életét megnehezítette, de a színpadon mindig a tőle elvárt teljesítményt nyújtotta, miközben élete legnagyobb titkát rejtegette a világ elől…

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest