5 film, ami felhívja a figyelmet a testvéri kötelék fontosságára

A testvéri kapcsolat a világon talán a legkülönlegesebb, egy olyan kötelék, ami láthatatlanul fon össze és határozza meg életünket. A gyerekkorban gyakran rivalizáló viszony a felnőtt éveinkre a legjobb barátsággá is válhat. Összeállításunkban olyan filmeket mutatunk, amelyek a testvérkapcsolatok értékeire hívják fel a figyelmet.

Jégvarázs (2013)

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő animációs mesefilm egy testvérpár életét és történetét mutatja be. Elza hercegnő különleges képességgel van megáldva, ez viszont veszélyeket is rejt magában. Könnyen megsebezhet másokat és ettől való félelmében inkább visszavonul a világ elől, jégpalotájába. Anna, a kishúg kalandos utazásba kezd, hogy újra láthassa testvérét, és hogy felszabadítsa a fagy alól a környező világot. Küldetésének középpontjában nővére iránti szeretete és a testvéri kapcsolat áll. Megható.

Esőember (1988)

Az Esőember egy fantasztikus történet, amely nem csak a testvéri kötelékek fontosságára, de egy különleges állapotra, az autizmusra is felhívja a figyelmet. Charlie (Tom Cruise) apja halála után szembesül azzal, hogy öröksége kicsit sem akkora, mint ő maga várta, meglepetésként viszont egy testvért (Dustin Hoffmann) kap, akit egy intézetben talál meg. Magával viszi, abban reménykedve, hogy a bátyjára hagyományozott pénz közelébe kerülhet. A közös utazás megkezdődik, aminek során egy teljesen új élet és értékrendszer alakul ki a kapzsi fiatal testvérben.

Apád-anyád idejöjjön! (1998)

Egy iskolai táborban különös dolog történik: Hallie észrevesz egy másik lányt, aki kiköpött hasonmása önmagának. A kezdeti ellenségeskedés után a két lány (Lindsay Lohan alakítja az ikreket) összebarátkozik, és hamar rájönnek a tényre: ők bizony testvérek, akiket a szüleik a válás során elválasztottak. A lányok remek tervet találnak ki, miszerint a tábor végeztével helyet cserélnek, hogy megismerhessék eddig nem látott szüleiket és megpróbálkozzanak kibékítésükkel. A tervet csak egyvalaki akadályozhatja meg, méghozzá az apa újdonsült és fiatal barátnője. A két lány viszont nem hagyja magát, és bebizonyítva a testvéri kapcsolat erejét, kéz a kézben viszi véghez a tervet. A két Lotti modern feldolgozása szívmelengető mozi.

Átkozott boszorkák (1998)

Sally (Sandra Bullock) és Gillian (Nicole Kidman) testvérek, akik mindig is tudták, hogy nem olyanok, mint a többiek. Szüleik halála után nagynénjeik nevelik őket, akiknek köszönhetően a generációkon átívelő családi varázslás rejtelmeit is elsajátítják. Egy gond van csak: a régi átok – az a férfi, aki beleszeret valamelyik nőbe a famíliából, idő előtt meghal. Az egyik lány igazi szerelemre vágyik, és ezért megpróbál távol maradni a varázslástól, a másik lány viszont élvezi a bolondos életmódot, és ki is használja hatalmát a férfiak fölött. Egy találkozás után aztán minden megváltozik…

Stuart Little, kisegér (1999)

A Stuart Little, kisegér egy nagyon aranyos és elgondolkodtató film a testvéri szeretetről. Habár a főszereplőnk egy kisegér, aki a Little család teljesen átlagos életébe csöppen bele, egyértelműen azonosítható egy kistestvér szeretetre méltó személyével. A kisegeret örökbe fogadják a szülők (Geena Davis és Hugh Laurie), és ezzel egy teljesen új élet veszi kezdetét. Vidámság és még több szeretet költözik a házba, a rokonok is jól fogadják az új tagot, csak a házi kedvenc nem tud belenyugodni az új helyzetbe. Kalandos történet a rivalizálásról, a családi szeretetről és a testvéri kapocsról.

Nyitókép: Pinterest

(parents.com)