Egy izgalmas cselekményű film már önmagában is képes bűbájt bocsátani a nézőre, de ha mindennek tetejében varázslók vagy boszorkányok is megjelennek benne, akkor a mágikus hatás garantált. Filmajánló nem csak Halloween alkalmából.

Harry Potter-filmek (2001-2011)

Varázslók, boszorkányok, Roxfort, házimanók, sárkányok, koboldok, háromfejű kutya, gyilkos hajlamú fúriafűz, repülő autó és így tovább. A Harry Potter-filmek világát és történetét aligha kell bemutatni: a 21. században Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) triója, valamint Voldemort nagyúr (Ralph Fiennes) neve már fogalomnak számítanak. A mi szívünkhöz különösen közel áll a varázsló- és boszorkánytanoncok kalandos élete – ami a vásznon is legalább annyira lenyűgöző volt, mint a regényekben –, ugyanis a szereplőkkel szinte együtt nőttünk fel, együtt mormoltuk velük a varázsigéket és minden nyáron arra vártunk, mikor kapjuk kézhez a Roxfort bűvös tintájával írt levelét. Na jó, az igazat megvallva, még most is várjuk a bagolyposta érkezését. ;)

Átkozott boszorkák (1998)

Van, aki házat örököl, más mesés vagyont, a kevésbé szerencsések pedig térdfájásra való hajlamot. De olyanok is akadnak, akiket átokkal sújt a sors: Sally (Sandra Bullock) és Gillian (Nicole Kidman) családja is ennek elszenvedője. A rájuk szórt varázsige miatt az a férfi, aki az Owens-lányok valamelyikébe beleszeret, idő előtt meghal. Nem lőjük le a poént a végkifejletről, bár szinte biztosra vesszük, hogy legalább egyszer mindenki látta a mozit. Ránk már gyerekkorunkban mély benyomást tett, hiszen olyan nőkről szól, akik függetlenek, erősek, és nem utolsó sorban varázsolni is tudnak. A bűbáj ránk is hatott, azóta is az egyik legnagyobb kedvencünk a történet.

Hókusz Pókusz (1993)

Halloween éjszakáján, telihold idején, ha egy szűz meggyújtja a fekete gyertyát, a boszorkányok visszatérnek. Általában ilyen rémtörténetekkel ijesztgetik Mindenszentek előestéjén az ifjúságot, de ez esetben a legenda valóságnak bizonyul, és a tinédzser Max (Omri Katz) olyan kálváriába kerül, ami a legrosszabb rémálmát is felülmúlja. A kicsit Jancsi és Juliska történetére emlékeztető mozi igazi kultfilmmé nőtte ki magát az elmúlt húsz  évben, valószínűleg azért, mert műfajának egyedülálló alkotása. Minket a tábortüzek körül mesélt horrorsztorikra emlékeztet, de persze levontuk a tanulságot: semmilyen körülmények között nem szabad meggyújtani a fekete gyertyát, főleg, ha az a salemi boszorkányok otthonában áll.

A varázslótanonc (2010)

Balthazar Blake (Nicholas Cage), Merlin egykori tanítványa ezer éve kutatja azt a merliniánust, aki méltó utódja lehet, és aki képes lesz végezni egy, a világot fenyegető nagy ellenséggel. Úgy tűnik, Dave Stitler (Jay Baruchel) személyében meg is találja az utódot, de a srácnak esze ágában sincs részt venni a harcban. Végül, kis rábeszélés és némi fenyegetés után, mégis beadja a derekát, de feltételhez köti a segítségét: ha vége, Balthazar örökre békén hagyja. Itt nincs finomkodás, minden bűbáj és varázsige véresen komoly: ha léteznének varázslók, pont ilyennek képzelnénk el a harcukat, ezért találjuk annyira lebilincselőnek a filmet.

Óz, a hatalmas (2013)

A kis Dorothy történetét a forgószéllel és sárga köves úttal mindenki ismeri, de vajon hogyan keveredett Oscar Diggs (James Franco), a piti bűvész az unalmas Kansasből a csodálatos Óz birodalmába? A filmből ez is kiderül, ahogyan az is, hogyan fajult el a viszály a három boszorka: Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) és Glinda (Michelle Williams) között. Mind látványában, mind témájában elismerésünk a készítőknek, ugyanis az Óz, a hatalmas olyan oldaláról világítja meg az általunk már ismert történetet, amivel szó szerint elvarázsolja a nézőt.

Végtelen történet (1984)

A fantázia maga a varázslat: erre Bastian, a félárva kisfiú jön rá, akit lenyűgöz Fantázia császárnőjének története. Az uralkodó gyenge és beteg, ugyanis birodalmát napról-napról egyre nagyobb mértékben bekebelezi a Semmi. Ahhoz, hogy megmenekülhessen, szüksége van a reménytelen álmodozás elleni gyógyírre, amit a bátor hősnek, Atrejunak kell megszereznie. Mindeközben Bastian azon kapja magát, hogy ő maga is a történet részévé válik. Mi ez, ha nem mágia? Harry Potternek még híre-hamva nem volt, amikor ez a film már egy egész generációt megigézett – minket is.

Fotó: IMDb